Multumesc! In lateralul terenului meu si al vecinului, este o fasie de 3m, denumita drum de acces, din care eu si vecinul detinem in deplina proprietate 50-50%, prin cumparare odata cu terenul parcelelor. Aceasta fasie este denumita cale de acces, dar nu se refera doar la drept de acces, ci este proprietatea noastra. Nu exista un tert, noi suntem proprietari. Dincolo de fasia aceasta mai este o poteca publica.
1) dezmembramantul din dreptul de proprietate nu presupune si o dezmembrare din cartea noastra funciara si o renuntare a dreptului nostru de folosinta?
2) Pentru utilitatile noului vecin trebuie sa incheiem o conventie ca suntem de acord sa le traga prin drumul de servitute?
Buna ziua! Detin impreuna cu vecinul meu 50-50% din drumul de acces deservind proprietatile noastre prin act de vanzare-cumparare de la fostii proprietari. Drumul este in acte schitat pe marginea proprietatilor noastre, in fapt este neamenajat, eu si vecinul trecand prin mijlocul curtilor, la buna-intelegere. Un nou vecin cu teren infundat ne solicita acces. Noi dorim sa nu vindem, ci sa-i dam drept de servitute de trecere si (daca este nevoie) servitute de utilitati, pe drumul lateral, din acte. Ca despagubire, vom trece in sarcina proprietarului terenului dominant amenajarea drumului si ridicarea unui gard catre proprietatile noastre. Intrebarea 1: noi, proprietarii drumului de acces grevat de servitute, il vom putea folosi, ca proprietari? Intrebarea 2: exista vreo forma de dezmembrare legata de trecerea in servitute a drumului? Multumesc de ajutor!