avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Activitate macgyverx86

Activitate macgyverx86

Am facut o cerere la primarie prin care am cerut documentele si avizele pentru instalarea sistemului de ventilare. Raspunsul primit este urmatorul:
Din punct de vedere urbanistic în conformitate cu Legea Nr. 50/1991 republicată, nu este necesară obţinerea autorizaţiei de construire pentru instalarea sistemelor de ventilaţie.


Am primit si numarul autorizatiei de functionare care este eliberata in alt judet.

Acum mai am doua intrebari:
1. Este nevoie de avizul notarial al vecinilor pentru a autoriza un restaurat de tip catering?
2. Unde mai exact gasesc daca este sau nu necesara autorizatie de constructie pentru instalarea unei instalatii de ventilare pentru un restaurant.

Am gasit normativul i5/2010 (Normativ pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de ventilare şi climatizare) dar in el nu apare nimic legat de inaltimea cosului de evacuare si nici de autorizarea constructiei/instalarii.

Multumesc
Mulțumesc din nou pentru răspunsuri.

În speranța că va fi de ajutor, o sa revin cu informații, pe masura ce ele apar.

POPA GHEORGHE a scris:

... Acest gen de sisteme de ventilatie se calculeaza si se intocmeste proiect care trebuie sa detina toate avizele necesare.
Cosul de evacuare la aceste sisteme se proieceaza la o inaltime corespunzatoare peste cota cea mai inalta a zonei, tinand cont de curentii de aer si de debitul de evacuare a gazelor esapate in atmosfera.
...
Pentru functionarea legala, respectiva firma de catering trebuie sa detina autorizatie de la primarie, care se obtine in baza cererii formulate de firma. La cerere se anexeaza proiectul tehnic al firmei de catering inclusiv al sistemului de ventilatie de evacuare.
Autorizatia se emite de catre primarie in baza cererii, proiectului si a avizului locatarilor. Solicitati la primarie, in scris, cu nr. de inregistrare/ data sa va comunice documentele in care s-a emis autorizatia de functionare si daca a fost anexat avizul notarial al vecinilor.
...


Multumesc pentru raspunsuri.

Puteti sa ma indrumati catre textele in care se prevede ceea ce am citat mai sus legat de proiectarea si executarea sistemelor de ventilare?
Cererea de de comunicare a documentelor mentionate se face in baza legii 544/2001 (accesul la informatii de interes public)?

Avand in vedere ca peste drum sunt blocuri de 10 etaje, imi este tot mai clara ilegalitatea insalatiei.

In legatura cu parcarile neregulamentare am sesizat deja politia locala, care se ocupa de proleme legate de parcari ilegale, si au sanctionat masinile parcate necorespunzator. Dar fiind multi angajati (in jur de 70 conform ANAF), reusesc ca mute masinile imediat ce vin politistii locali. Acestia aplicand sanctiuni doar masinilor ramase, care nu au legatura cu restaurantul.
Buna ziua,

Locuiesc la etajul patru, intr-un bloc de patru etaje. In cladirea invecinata (parter + etaj + mansarda), la aproximativ cinci metri departare functioneaza un restaurant in regim de catering.
In urma cu trei ani au instalat un sistem de evacuare/hota pentru evacuarea fumului/mirosului/vaporilor de ulei care probabil ca rezulta in urma procesului de gatire.
Iesirea sistemului de evacuare s-a facut la nivelul etajului unu (si atat), si dupa aproape doi ani de insistente au ridicat tubulatura putin peste etajul trei, deci toate mirosurile si tot fumul si toti vaporii de ulei sunt evacuate la nici cinci metri de balcon si de ferestre.
In urma cu cateva luni au mai montat inca un sistem de evacuare, langa primul, mai mare si mai puternic, putin mai inalt decat primul, dar si aici apare problema cu mirosul si fumul.
Pe langa fumul si mirosul greu de suportat (nu avem nici o sansa sa deschidem geamul) ventilatarele sunt si zgomotoase. Fiecare sistem are ventilatorul lui, montat pe peretele exterior. Ele functioneaza sapte zile pe saptamana de la ora 7:00 pana la ora 23.
S-au facut numeruase sesizari, dar de fiecare data cand s-a venit in control reduceau turatia sau opreau ventilatoarele. Legat de miros, agentii au spus ca nu au cum sa il cuantifice, deci nu au ce face in aceasta privinta.

Doresc sa intreb urmatoarele:
Este nevoie de autorizatie de constructie sau de orice aprobare pentru a monta un asemenea sistem? Nu vorbim aici de o hota de bucatarie; tubulatura sistemului cel mare are in jur de 50cm in diametru. Cel mic 30cm.
Cum pot afla daca a fost emisa autorizatie de constructie pentru sistemele de evacuare respective?
Are nevoie un astfel de restaurant care functionieaza in regim de catering sa faca dovada locurilor de parcare necesare masinilor cu care livreaza produsele? Ei folosesc cel putin 15 masini, care sunt parcate in fata restaurantului pe o portiune de drum in care este interzisa oprirea, blocand o banda de curculatie. In plus in zona sunt foarte putine locuri de parcare, toate fiind cu abonament si ocupate.

Multumesc pentru raspunsuri.
Sunt si eu intr-o situatie similara, la care pe langa zgomot se mai adauga si mirosul care vine de la sistemul de ventilare. Uite ce am gasit eu:

Având în vedere că activitatea de alimentație publică, prin natura sa, poate constituii o sursă de poluare în special prin folosirea surselor generatoare de zgomot, operatorul economic este obligat să dispună măsurile necesare,astfel încâtprin activitatea desfășurată să nu conducă la depășirea nivelurilor limită a zgomotului ambiental.În acest sens trebuie avut în vedere prevederile art. 16 din Ordinul nr.119/2014, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, prin caresunt specificate valorile-limită ale indicatorilor de zgomot, atât pe timpul zilei cât și al nopții, în interiorul cât și în exteriorul locuințelor.


Sunt curios daca ai mers mai departe, si ce ai facut.