avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Activitate Ionela Brasov

Activitate Ionela Brasov

Multumesc din suflet! Mi-ati dat o idee foarte buna!
Angajatul ,,model” ne-a notificat prin avocat ca suntem abuzivi si ca intentioneaza sa ne actioneaze in instanta daca nu incetam cu ,,abuzurile”, motivand ca nu avem dreptul sa-i retinem din salariu fara hotarare judecatoreasca, prevalandu-se si de faptul ca ,,nu scrie nicaieri ca daca intarzie, urmeaza sa i se taie o ora din pontaj”. Principial, asa statuteaza Codul Muncii referitor la retinerile din salariu, insa, in situatia de fata, noi putem demonstra in fata instantei faptul ca salariatul a facut o practica din a nu respecta ora de venire la serviciu, nu?
Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de munca, intre 30-45 de minute. Seful serviciului din care face parte respectivul salariat a luat decizia de a-l ponta, in anumite zile, 7 ore, in loc de 8 ore. Ca atare, salariatul a fost platit strict pentru timpul in care a lucrat (7 ore). La baza acestei decizii a stat pontajul electronic al salariatului din care rezulta clar ora la care intra in societate si ora la care paraseste locul de munca. Intrebarea mea: este legala aceasta masura (,,taierea” unei ore din pontaj), atata vreme cat nu este mentionata, in mod expres, nici in Regulamentul Intern si nici in Contractul Colectiv de Munca?
P.S. In cele doua documente (RI si CCM), fapta salariatului de a nu respecta programul de lucru este prevazuta ca abatere disciplinara. Tin sa precizez ca angajatul nostru, in ultimii doi ani, a fost sanctionat cu privire la aceasta fapta: prima data cu avertisment, a doua oara cu diminuarea salariului cu 10% pe o luna. Insa, aceste masuri nu au dus la nici un rezultat, in sesnul ca angajatul in speta, cu nonsalanta, vine la serviciu cu aceeasi intarziere.
Va multumesc anticipat!