Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de munca, intre 30-45 de minute. Seful serviciului din care face parte respectivul salariat a luat decizia de a-l ponta, in anumite zile, 7 ore, in loc de 8 ore. Ca atare, salariatul a fost platit strict pentru timpul in care a lucrat (7 ore). La baza acestei decizii a stat pontajul electronic al salariatului din care rezulta clar ora la care intra in societate si ora la care paraseste locul de munca. Intrebarea mea: este legala aceasta masura (,,taierea” unei ore din pontaj), atata vreme cat nu este mentionata, in mod expres, nici in Regulamentul Intern si nici in Contractul Colectiv de Munca?
P.S. In cele doua documente (RI si CCM), fapta salariatului de a nu respecta programul de lucru este prevazuta ca abatere disciplinara. Tin sa precizez ca angajatul nostru, in ultimii doi ani, a fost sanctionat cu privire la aceasta fapta: prima data cu avertisment, a doua oara cu diminuarea salariului cu 10% pe o luna. Insa, aceste masuri nu au dus la nici un rezultat, in sesnul ca angajatul in speta, cu nonsalanta, vine la serviciu cu aceeasi intarziere.
Va multumesc anticipat!
Daca este pontaj electronic, atunci reiese clar durata timpului de munca si, prin urmare, daca intr-o zi a pontat pentru 7 ore, atunci 7 ore este platit.
Angajatul ,,model” ne-a notificat prin avocat ca suntem abuzivi si ca intentioneaza sa ne actioneaze in instanta daca nu incetam cu ,,abuzurile”, motivand ca nu avem dreptul sa-i retinem din salariu fara hotarare judecatoreasca, prevalandu-se si de faptul ca ,,nu scrie nicaieri ca daca intarzie, urmeaza sa i se taie o ora din pontaj”. Principial, asa statuteaza Codul Muncii referitor la retinerile din salariu, insa, in situatia de fata, noi putem demonstra in fata instantei faptul ca salariatul a facut o practica din a nu respecta ora de venire la serviciu, nu?
Tot Codul Muncii , poate avocatul si angajatul "model'" nu cunosc, prevede :
Art. 39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
....
Pe cale de interpretare, daca lucrez 7 ore sunt platit pentru 7 ore, iar absentele nemotivate nu constituie "retineri" pentru a le fi aplicabile prevederile art.169 C.mun.
Deobicei in unele locuri de munca , se da avertisment verbal, apoi scris si la urma ti se desface contractul de munca pt abateri . La alte locuri de munca, daca intarzii 10 minute, ti se taie 30 min si peste 30 min ti se taie o ora ,iar daca stai in plus 10 minute , ti se vor plati exact 10 minute in plus. Pe viitor faceti un regulament intern cu privire la acest aspect . Si este corect sa fie platit exact cate ore are pe pontaj . Fabricile , magazinele mai mari, au si ele sistem cu cartela de pontaj si esti platit exact cate ore lucrezi . In unele locuri ai sansa sa stai ore in plus si sa iti recuperezi intarzierile sau biletele de voie ( intarzierile anuntate ). Eu nu sunt de acord cu penalizare de 10% din salar pt intarziere. As considera un abuz , chiar daca e prevazut in RI sau CCM , dar sunt de acord cu plata orelor lucrate efectiv si avertisment verbal , apoi scris si la urma desfacerea contractului de munca .