avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrat 8 ore, platit 7 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrat 8 ore, platit 7 ore

Buna ziua!
La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, dar mai mult de atat nu am intarziat. Seful meu de echipa m-a vazut ca am intarziat, dar nu a zis nimic. Saptamana cealalta am aflat de la un coleg ca pe saptamana respectiva am fost pontat cu 7 ore pe fiecare zi, de luni pana marti. Seful de echipa (firma), are dreptul sa-mi taie o ora pentru cateva minute de intarziere, chiar daca firma nu a suferit nici o pierdere din cauza intarzierii mele? Chestia asta de taiere de o ora pentru intarziere de 10 minute este trecut in regulamentul de ordine interioara, dar este legala? Daca intarziu, lucrez 7 ore 50 de minute si sunt platit 7ore, deci 45 de minute am lucrat gratis pentru firma. Si poate ca in cele 45 de minute in care nu am fost platit, eu am produs pentru firma un castig mult mai mare, decat ar fi pierderea cauzata de mine in cele 10 minute cand nu am fost la servici. De ce nu se taie minutele cat am lipsit? Ar fi mare oboseala pentru firma sa-mi calculeze asa salarul, e mai usor de lucrat co 7 ore intregi, decat cu 7 ore 50 de minute. Sau poate contabila e inapta?
Cel mai recent răspuns: Claark , utilizator 11:09, 26 Ianuarie 2009
Din pacate problema este des intalnita si nu are opozabilitate deoarece ati semnat un contract si o fisa a postului prin care ati fost de acord cu aceasta "procedura".
Nu cred ca e vorba de contabila "apta" sau "inapta", ea oricum executa ce i se cere de catre conducere.Problema este ca pentru ei e mai bine sa plateasca 7 ore decat 8 nu?Poate daca ati fi in situatia lor, ati face la fel.Incearca sa faca treaba maxima cu cheltuieli minime.Poate i-a prins si pe ei criza......:confused:
eu.ro.lex a scris:

Din pacate problema este des intalnita si nu are opozabilitate deoarece ati semnat un contract si o fisa a postului prin care ati fost de acord cu aceasta "procedura".
Nu cred ca e vorba de contabila "apta" sau "inapta", ea oricum executa ce i se cere de catre conducere.Problema este ca pentru ei e mai bine sa plateasca 7 ore decat 8 nu?Poate daca ati fi in situatia lor, ati face la fel.Incearca sa faca treaba maxima cu cheltuieli minime.Poate i-a prins si pe ei criza......:confused:


Foarte potrivit ideea ca "Poate i-a prins si pe ei criza". Chiar ca i-a prins. Daca as fi in situatia lor, sigur ca pentru atat nu as taia o ora. Dar in contract nu era vorba ca mi se taie o ora pentru 10 minute intarziere, asta este doar in ROI. Daca as fi un angajat al lor de o vechime mica sau indisciplinata nu as zice nimic. Dar dupa 8 ani de munca la ei, fara concediu de boala, fara absente nemotivate si dupa o groaza de ore suplimentare cand vroiau ei, nu ma asteptam la asa ceva. Poate seful de echipa e de vina, care nu are numai un an vechime la noi, nu stie nimic in afara de a comunica cu muncitorii la inceput de tura ca unde o sa lucreze si ma anunte pe mine unde apar probleme in timpul serviciului (sunt reglor), probleme pe care oricum aflu mai repede. In principal el e numai un pontator acolo, cu facultate :slap:
Se intelege ca dumneavoastra nu sunteti multumiti de acest pontaj, dar recunoasteti ca ati intarziat. Daca acest fapt este trecut si in ROI, atunci nu prea aveti ce face. Si nu cred ca este vina sefului "care nu are numai un an vechime la noi, nu stie nimic in afara de a comunica cu muncitorii la inceput de tura ca unde o sa lucreze si ma anunte pe mine unde apar probleme in timpul serviciului (sunt reglor), probleme pe care oricum aflu mai repede. In principal el e numai un pontator acolo, cu facultate", ci este o abatere de la disciplina munci pe care ati savarsit-o. Seful dumneavoastra are sarcini de serviciu, stabilite prin fisa postului, pe care trebuie sa le respecte.
Vechimea intr-o societate nu va indreptateste la privilegii. Aveti o abatere disciplinara iar aceasta este prevazuta in RI cu o sanctiune. Sunt societati care inchid portile cu 10 min. inaintea orei de incepere a lucrului si salariatii care au intarziat nu mai au acces toata ziua in societate, asa ca aveti noroc RI care va permite sa fiti prezent chiar daca nu ati respectat programul.
Cu toate acestea vorbim de o abatere disciplinara a carei aplicare se face prin decizie. Astfel ca seful trebuie sa faca un raport ,sa se faca o cercetare disciplinara, sa se dea o dispozitie de sanctionare. Din cate spuneti nu este vorba doar de o abatere ci de abateri repetate in decursul unei saptamani. Un angajator va poate sanctiona cu mult mai mult decat retinerea din salariu a platii unei ore in ziua in care ati intarziat la program.
"Un angajator va poate sanctiona cu mult mai mult decat retinerea din salariu a platii unei ore in ziua in care ati intarziat la program."

Da, pentru ca oamenii asa sunt obisnuiti, ca angajatorul poate sa faca multe porcarie cu ei fara consecinte. O data se va schimba si asta, doar nimic nu e vesnic in lumea asta.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2009
Claark, utilizator

Alte discuții în legătură

Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara Srb Srb In regulamentul intern al firmei unde lucrez avem stipulat: Se considera abatere disciplinara urmatorul caz: angajatul a intarziat/plecat mai devreme fara sa ... (vezi toată discuția)
Plata salariu proportional cu timpul lucrat didi_06 didi_06 Am un salariat care nu respecta timpul normal de lucru. In cursul unei luni pot sa il platesc cat timp (ore) a prestat fara ca acest lucru sa fie considerata ... (vezi toată discuția)