avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. Este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat?

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de munca, intre 30-45 de minute. Seful serviciului din care face parte respectivul salariat a luat decizia de a-l ponta, in anumite zile, 7 ore, in loc de 8 ore. Ca atare, salariatul a fost platit strict pentru timpul in care a lucrat (7 ore). La baza acestei decizii a stat pontajul electronic al salariatului din care rezulta clar ora la care intra in societate si ora la care paraseste locul de munca. Intrebarea mea: este legala aceasta masura (,,taierea” unei ore din pontaj), atata vreme cat nu este mentionata, in mod expres, nici in Regulamentul Intern si nici in Contractul Colectiv de Munca?
P.S. In cele doua documente (RI si CCM), fapta salariatului de a nu respecta programul de lucru este prevazuta ca abatere disciplinara. Tin sa precizez ca angajatul nostru, in ultimii doi ani, a fost sanctionat cu privire la aceasta fapta: prima data cu avertisment, a doua oara cu diminuarea salariului cu 10% pe o luna. Insa, aceste masuri nu au dus la nici un rezultat, in sesnul ca angajatul in speta, cu nonsalanta, vine la serviciu cu aceeasi intarziere.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 5 Februarie 2019
Buna ziua! Lucrez la o firma cu program fix de munca, inscris in ROI (8.00-16.30) si cu un sistem de pontaj electronic. Programul de pontaj este facut astfel incat daca intarzii un minut peste ora de intrare, esti penalizat cu o ora. Luna asta mi s-au taiat 2 ore, desi la locul de munca am stat 8 ore, stand cateva minute bune peste program, dar avand o mica intarziere de 5 min si 4 min. Intr-o alta zi am stat de la 8 si 10 min pana la 18 si 12 min, dar fiind pontata doar 8 ore (pauza de masa, 30 min, nu este inclusa in program) deci timpul efectiv de lucru este de 9 ore si 30min. Sunt corecte aceste penalizari? Nu sunt prea exagerate?
Sunt corecte in masura in care sunt mentionate in regulamentul intern, iar pentru munca suplimentara este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare.

Nu va face obiectul muncii suplimentare activitatea pe care salariatul trebuia să o desfăşoare în cadrul programului normal de muncă.
[ link extern ]
Diminuarea salariului se face doar in baza unei hotarari judecatoresti sau ca implementare a unei decizii de sanctionare (in urma unei cercetari disciplinare). In acest sens, instanta poate decide (sansele sunt mari) ca aceste diminuari salariale DOAR in baza unui pontaj electronic sa fie abuzive.

Cel mai bine ar fi sa (1) se actualizeze regulamentul intern cu prevederi clare privind intarzierea la munca - se poate spune ca la 3 avertismente scrise privind intarzierea la munca se poate desface contractul de munca, (2) emiterea unui nou avertisment scris (unde nu este necesara cercetarea disciplinara), (3)in baza noului regulament sa se faca cercetare disciplinara solutionata cu decizie de sanctionare - scadere salariu. O tineti tot asa pana cand aveti precedent documentat in dosarul de personal al angajatului in cauza si apoi puteti concedia salariatul.
Multumesc pentru raspuns! Pentru munca suplimentara exista solicitare, mentionez ca avem o munca normata.
Nu este stipulat in regumentul interior nimic despre aceste penalizari. Este doar o practica veche a firmei. Cum pot obtine plata muncii mele, pentru ca mi se pare un abuz.

Editare : citare raspuns anterior
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Intr-adevar, este un abuz daca nu este mentionat in reg.intern.

Depuneti o sesizare la ITM.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrat 8 ore, platit 7 ore Claark Claark Buna ziua! La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, ... (vezi toată discuția)
Program lucru excesiv de strict BX BX O companie are sisteme de acces poarta care contorizeaza intrari/iesiri pesonal. Dupa acestea se face pontajul. Problema este ca la 1 min de intarziere sau de ... (vezi toată discuția)
Ore taiate din program Mario1208 Mario1208 Este legal sa mi se taie o ora din program pentru ca am intarziat in pauza 7 min ? (vezi toată discuția)