avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Activitate covidiu

Activitate covidiu

Răspuns la discuția Valoarea emailurilor
Sunt cam sceptic în legătură cu începutul de dovadă scrisă. Poţi să citezi vreo lege? Deşi nu sunt 100% sigur pe mine în ce priveşte domeniul juridic, sunt în domeniul IT şi mi se pare extrem de greu spre imposibil să determini provenienţa unui mesaj email nesemnat (din câte ştiu eu, asta e o cerinţă si pentru începutul de dovadă scrisă).
Răspuns la discuția Mp3 player - drepturi de autor
Dacă ascult un radio pirat pe internet (pentru care nu am plătit nimic, nici taxa ce vine pe factura de curent, nici „contravaloarea pantofilor” ), pot fi tras la răspundere? De unde ştiu eu că radioul respectiv a plătit celor care deţin copyright-ul sau nu? Dacă merg într-un bar şi ascult muzică, pot fi tras la răspundere în cazul în care patronul barului nu a plătit drepturi de autor? Dacă ascult muzică de la vecini (da, din păcate am un meloman hipoacuzic sub mine care mă torturează cu manele), pot fi tras la răspundere?

Edit: M-am uitat pe legea respectivă. Incriminează deţinerea în scopul distribuirii, ceea ce este posibil să nu fie cazul. Eu pot sa iau un MP3 de pe DC++ fără să îl dau mai departe. Pe BitTorrent asta nu este posibil, dar pe DC++ este.
Răspuns la discuția Mp3 player - drepturi de autor
Păi sincer să fiu, nu ştiu. Când ascult un radio pirat (fără să ştiu că-i pirat) cum plătesc taxa? Sau când cumpăr pantofi sport Adidas contrafăcuţi, ce beneficiu are Adidas (doar e logo-ul lor pe pantofii mei). Mie mi se pare că cei care distribuie ar trebui sancţionaţi, nu cei care iau. Cei care iau nu prea au cum să ştie că distribuitorul nu are dreptul de a distribui. Ca fapt divers, există şi muzică ce se poate distribui legal. Eu de exemplu am în share un videoclip de la Pearl Jam („Life Wasted” ), ceva melodii de la Nine Inch Nails de pe ultimul album şi nişte muzică clasică luată de pe download.com. Asta pe lângă o cârcă de distribuţii Linux.
Răspuns la discuția Mp3 player - drepturi de autor
Am o întrebare aici: Ce înseamnă „achiziţionate legal”? Eu de exemplu dacă iau un MP3 de pe DC++ sau BitTorrent, de unde ştiu că cel care îl distribuie are sau nu acest drept? Eu iau ce mi se dă. E ca şi cum aş asculta un post de radio. De unde ştiu eu că acel post de radio are dreptul să difuzeze muzica respectivă? Dacă se poate, răspundeţi cu citate din legi.
Răspuns la discuția Valoarea emailurilor
Acum un an şi ceva am fost interesat de acelaşi subiect. Eu nu sunt jurist şi deci ar trebui să priveşti cu oarece suspiciune răspunsul meu. Ideal ar fi să iei informaţiile de mai jos şi să consulţi un avocat. Este posibil ca eu – nefiind din domeniu – să nu fi interpretat corect legea.

Un email nu poate fi asimilat cu înscris sub semnătură privată decât dacă este semnat electronic. În funcţie de tipul semnăturii poate fi asimilat chiar cu un înscris autentic. Vezi Capitolul II din legea 455 / 2001. Semnătura electronică nu este imaginea scanată a semnăturii olografe, un text inclus în mesaj sau ceva asemănător. Este ceva extern mesajului (şi ataşat) care certifică provenienţa lui. Un mesaj semnat este marcat în Outlook Express cu un sigliu (alte programe au un marcaj asemănător):

[ link extern ]

Probabil 99.9999% dintre mesajele email trimise nu sunt semnate. În cazul mesajelor nesemnate este practic imposibil de dovedit că ele emană de la o persoană sau alta.

--
Ovidiu C.