avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valoarea emailurilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valoarea emailurilor

As dori sa stiu daca e-mailurile au vreo valoare la procese. Sunt nule, ca si cum nu ar fi existat? Sau pot fi considerate dovezi si in ce masura?
Cel mai recent răspuns: ContSters15514 , utilizator 21:54, 25 Noiembrie 2007
eu zic ca se pot folosi ca inscrisuri sub semnatura privata sau inceput de dovada scrisa
Acum un an şi ceva am fost interesat de acelaşi subiect. Eu nu sunt jurist şi deci ar trebui să priveşti cu oarece suspiciune răspunsul meu. Ideal ar fi să iei informaţiile de mai jos şi să consulţi un avocat. Este posibil ca eu – nefiind din domeniu – să nu fi interpretat corect legea.

Un email nu poate fi asimilat cu înscris sub semnătură privată decât dacă este semnat electronic. În funcţie de tipul semnăturii poate fi asimilat chiar cu un înscris autentic. Vezi Capitolul II din legea 455 / 2001. Semnătura electronică nu este imaginea scanată a semnăturii olografe, un text inclus în mesaj sau ceva asemănător. Este ceva extern mesajului (şi ataşat) care certifică provenienţa lui. Un mesaj semnat este marcat în Outlook Express cu un sigliu (alte programe au un marcaj asemănător):

[ link extern ]

Probabil 99.9999% dintre mesajele email trimise nu sunt semnate. În cazul mesajelor nesemnate este practic imposibil de dovedit că ele emană de la o persoană sau alta.

--
Ovidiu C.
Va multumesc mult pt raspunsuri.
Un email obisnuit are valoarea juridica a unui inceput de dovada scrisa.

Daca emailul este semnat prin intermediul unei semnaturi electronice (vezi legea semnaturii electronice) atunci are aceeasi valoare cu a unui act sub semnatura privata.
Sunt cam sceptic în legătură cu începutul de dovadă scrisă. Poţi să citezi vreo lege? Deşi nu sunt 100% sigur pe mine în ce priveşte domeniul juridic, sunt în domeniul IT şi mi se pare extrem de greu spre imposibil să determini provenienţa unui mesaj email nesemnat (din câte ştiu eu, asta e o cerinţă si pentru începutul de dovadă scrisă).

Alte discuții în legătură

Cerere demisie producerea efectelor stephen123 stephen123 O cerere de demisie din partea angajatului, trimisă angajatorului în format electronic, pe email, nedatata, nesemnată de către angajat, poate produce ... (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Mail dovada in instanta? maaarissa maaarissa Buna ziua, Sunt intr-un conflict de munca,la al 3-lea termen iar paratul(societatea la care am lucrat) a trimis azi la tribunal,o nota scrisa prin care ... (vezi toată discuția)