avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Activitate reia rei

Activitate reia rei

Va scriu ultimele noutati , poate servesc cuiva sau aveti idei noi.
Am intrat in posesia unui contract de vinzare prin care sotia defunctului instraina ceva din masa succesorala. La punctul unde se descrie prin ce dovedeste vinzatorul ca este proprietarul bunului vindut scrie "certificat de legatar nr.xxxx din dosarul de succesiune yyyy". Am aratat acest document unui notar si acesta mi-a confirmat ca fraza arata ca a existat un testament.
Surorile sau nepotii nu pot afla nimic despre acest document deoarece nu sint rude care pot sa atace un testament. Pot afla informatii doar daca notarul se arata dispus (in limita secretului profesional) sa spuna ceva.
O alta posibilitate ar fi actiunea in instanta (cu ajutorul unui avocat) dar tot din motive de natura gradului de rudenie (frate-sora), actiunea poate fi respinsa din start. Deasemena este foarte important modul in care se face sustinerea/justificarea actiunii pentru ca s-ar putea sa te trezesti cu un proces invers (din partea notarului).
Se pare ca am ajuns intr-un punct mort si nu se poate afla cum si in ce conditii a fost facut testamentul. ( fratele s-a imbolnavit, evolutia a fost fulgeratoare si intr-o luna s-a ajuns la deces) Experienta este total neplacuta , mai ales ca relatiile intre frati au fost foarte bune, surorile i-au dat foarte multi bani fratelui ca sa mentina si intretina (fiind mai tinar) casa parinteasca dintr-un sat oarecare, Din pacate banii au fost dati fara acte de imprumut sau ceva similar iar acum aceasta casa poate sa revina familiei fratelui doar prin vinzare-cumparare (deci pe alti bani) si -cireasa de pe coliva- cu uzufruct viager pentru sotia lui.
Nu exista exemplificare mai buna pentru proverbul "frate, frate dar brinza-i pe bani"
Multumesc; o sa incercam. Poate legal nu trebuia sa fie instiintati fratii dar moral... ( ce cuvint anacronic) ,
Cred ca platesc tribut filmelor americane in care testamentul este citit in fata rudelor , chiar si acelor dezmostenite.
Multumesc pentru raspuns; nu este nicio problema daca a fost un testament prin care totul se atribuia sotiei; dar daca era asa nu vad de ce s-ar ascunde acest lucru si nu s-ar comunica clar fratilor acest lucru. Credeti ca daca s-ar duce unul din frati (ca persoana fizica) la biroul notarial ar primi lamuriri? In ce calitate sa li se dea detalii despre ce actiunii au facut pentru o persoana ?
Multumesc pentru raspuns ; nu sint lamurita pe deplin /
Ati spus " Mostenitorii trebuiau sa depuna la un notar declaratii de acceptare a succesiunii in termen de un an de la deces" ; aceasta actiune nu era un raspuns la ceva ? Fratele avea domicilul in Iasi iar surorile (nepotii) au domiciliul in alte localitati.
Ei trebuiau sa declare ca accepta o succesiune fara sa fie instiintati ca se deschide o succesiune dupa fratele lor?
Nu trebuiau sa fie intrebati (in scris sau sa fie convocati la biroul notarial in localitatea de domiciliu a decedatului) daca accepta succesiunea si raspunsul sa fie acele declaratii?
Daca termenul de depunere a acelor declaratii este un an de zile, atunci toate actiunile de vinzare cumparare trebuiau sa se faca la un an dupa deces (adica dupa ce sa zicem ca era clar ca fratii nu au pretentii de mostenitori)? Ori aici, vinzarile s-au desfasurat inainte de a se implini 1 an de la deces.
Am urmatoarea situatie; fratele mamei mele a decedat de un an de zile; era casatorit , nu avea copii dar mai avea trei surori in viata si nepoti de la alte doua surori decedate. Sotia (sau notarul caruia s-a adresat) nu a informat pe nimeni ca s-a deschis o succesiune, care este masa succsesorala, daca este sau nu un testament . In schimb a trecut toate proprietatile imobiliare (cel putin cele care erau cunoscute de frati) si terenurile pe numele ei (cu cadastru) si le-a instrainat prin contracte de vinzare catre anumite persoane din familia largita. Din ce am mai studiat , aceste actiuni ar fi fost OK daca ar fi fost un testament prin care toate bunurile erau mostenite de ea. Intrebarea este : cum se poate afla in ce conditii s-a facut aceasta actiune (nici nu stiu daca se poate numi succesiune), in baza caror acte (testament sau altceva).