avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de participare la succesiunea fratelui mamei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de participare la succesiunea fratelui mamei mele: soția lui a dezbătut-o fără să ne anunțe și a înstrăinat toate proprietățile imobiliare. Cum se poate afla în ce condiții s-a putut întâmpla acest lucru?

Am urmatoarea situatie; fratele mamei mele a decedat de un an de zile; era casatorit , nu avea copii dar mai avea trei surori in viata si nepoti de la alte doua surori decedate. Sotia (sau notarul caruia s-a adresat) nu a informat pe nimeni ca s-a deschis o succesiune, care este masa succsesorala, daca este sau nu un testament . In schimb a trecut toate proprietatile imobiliare (cel putin cele care erau cunoscute de frati) si terenurile pe numele ei (cu cadastru) si le-a instrainat prin contracte de vinzare catre anumite persoane din familia largita. Din ce am mai studiat , aceste actiuni ar fi fost OK daca ar fi fost un testament prin care toate bunurile erau mostenite de ea. Intrebarea este : cum se poate afla in ce conditii s-a facut aceasta actiune (nici nu stiu daca se poate numi succesiune), in baza caror acte (testament sau altceva).
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: reia rei , utilizator 20:33, 1 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenitorii legali sunt sotia supravietuitoare cu o cota de 1/2 , a defunctului si fratii defunctului (nepotii)cu o cota de 1/2 . Mostenitorii trebuiau sa depuna la un notar declaratii de acceptarea succesiunii in termen de un an de la deces, in caz contar sunt considerati straini de succesiune prin neacceptare . Daca ar fi depus acele declaratii, notarul care a dezbatut succesiunea i-ar fi mentionat obligatoriu in certificatul de mostenitor, pentru ca erau gasiti in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor. Daca au acceptat tacit succesiunea , au posibilitatea sa solicite anularea certificatului de mostenitor. prin instanta.
Ba chiar succesiune se si numeste.
Da, este foarte posibil ca defunctul să fi lăsat prin testament totul sotiei, inlaturandu-i astfel pe moștenitorii nerezervatari. Adresati-va biroului notarial unde stiti ca s-a dezbătut succesiunea.
Multumesc pentru raspuns ; nu sint lamurita pe deplin /
Ati spus " Mostenitorii trebuiau sa depuna la un notar declaratii de acceptare a succesiunii in termen de un an de la deces" ; aceasta actiune nu era un raspuns la ceva ? Fratele avea domicilul in Iasi iar surorile (nepotii) au domiciliul in alte localitati.
Ei trebuiau sa declare ca accepta o succesiune fara sa fie instiintati ca se deschide o succesiune dupa fratele lor?
Nu trebuiau sa fie intrebati (in scris sau sa fie convocati la biroul notarial in localitatea de domiciliu a decedatului) daca accepta succesiunea si raspunsul sa fie acele declaratii?
Daca termenul de depunere a acelor declaratii este un an de zile, atunci toate actiunile de vinzare cumparare trebuiau sa se faca la un an dupa deces (adica dupa ce sa zicem ca era clar ca fratii nu au pretentii de mostenitori)? Ori aici, vinzarile s-au desfasurat inainte de a se implini 1 an de la deces.
Multumesc pentru raspuns; nu este nicio problema daca a fost un testament prin care totul se atribuia sotiei; dar daca era asa nu vad de ce s-ar ascunde acest lucru si nu s-ar comunica clar fratilor acest lucru. Credeti ca daca s-ar duce unul din frati (ca persoana fizica) la biroul notarial ar primi lamuriri? In ce calitate sa li se dea detalii despre ce actiunii au facut pentru o persoana ?
scuze nu sint familiarizata cu utilizarea site-ului
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2018
reia rei, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire unchi fara copii, testament pentru un alt nepot. andreiadmin andreiadmin va rog unele clarificari in urmatoarea situatie :un unchi al meu si frate al mamei mele a decedat,dupa ce sotia lui decedase cu un an inainte.NU au avut ... (vezi toată discuția)
Mostenire Ella2 Ella2 Dacă am testament si am deschis succesiunea (persoana decedata,neavând copii)nepoții decedate pot interveni cumva la succesiune? (vezi toată discuția)
Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni în calitate de nepoată, dacă doar eu am îngrijit-o pe mătușa? niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare. Am avut o matusa si sotul ei, care nu au avut copii si care au decedat acum 15 ani, ei ... (vezi toată discuția)