avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni în calitate de nepoată, dacă doar eu am îngrijit-o pe mătușa?

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare.
Am avut o matusa si sotul ei, care nu au avut copii si care au decedat acum 15 ani, ei avand si alti nepoti. Numai eu m-am ocupat de ingrijirea ei, ea ramanand singura, dupa decesul sotului ei si am facut o declaratie la notariat prin care declar ca am avut-o in ingrijire si intretinere pana la data decesului si am suportat cheltuielile de inmormantare, alte acte nu exista. Tot eu am platit pana acum impozitele pe pamantul lor.
Intrebarea este daca am vreun drept in baza a ceea ce v-am scris .
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 22:46, 12 Aprilie 2018
Cred ca ar trebui sa introductie cateva date in descriere. La prima vedere pare ca rudele dvs au decedat fara mostenitori rezervatari, sunteti singurul nerezervatar care a acceptat succesiunea tacit. Pare ca mosteniti in intregime cu excluderea celorlalti nerezervatari.
Este un raspuns strict pe baza a ceea ce ati scris, fara a avea date sau legaturi de rudenie exacte
Va multumesc.
Matusa si unchiul decedati nu mai au frati, surori in viata, ci numai copiii acestora atat din partea lui cat si din partea ei, care pana acum nu au deschis subiectul.
Intrebarea este daca acea declaratie facuta la notar imi foloseste la ceva sau la un moment dat totul se imparte la toti nepotii? (auzisem ca foloseste dar numai dupa un nr de ani, nu stiu cati).

Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
niko79, utilizator
Declarația nu va foloseste decât pentru ajutorul de înmormântare.
Era bine să fi încheiat un contract de întreținere sau să vă fi lăsat un testament.
Si raspunsul este da, la succesiune veniti in concurs cu ceilalți nepoți.
Va multumesc foarte mult.
In primul mesaj ati spus "matusa si unchiul nu au avut copii"
In al doilea mesaj spuneti "numai copii acestora atat din partea lui cat si din partea ei"
Descendentii (urmasi directi ai celui decedat) sunt mostenitori rezervatari si nu pot fi inlaturati de la succesiune indiferent cat timp ar trece de la moartea parintilor lor.
Mesajul meu initial s-a bazat pe declarativa dvs ca nu sunt mostenitori rezervatari in viata adica:
_ Sotul supravietuitor
- Parintii celor decedati
- copii, nepotii, stranepotii, stra-stranepotii decedatilor
In lipsa unei manifestari de vointa din partea celui care a decedat (vinzare, donatrie, testament catre dvs, etc), rezervatarii enumerati mai sus inlatura de la mostenire pe fratii / surorile decedatului sau copii acestora. Declaratia la notar nu prea are cu ce sa ajute. Faptul ca ati platit impozitul 15 ani iarasi nu are cum sa ajute, este cam jumatate din timpul care va este necesar pentru uzucapiune in cazul acesta asa cum il expuneti.
Cred ca v-a ramas un drept de creanta impotriva mostenirii. Adica puteti cere sa vi se plateasca ce ati cheltuit cu intretinerea sau inmormantarea (cheltuieli dovedite cu acte). Sau puteti incerca o intelegere cu cei care sunt mostenitorii desemnati de lege.

Alte discuții în legătură

În cazul existentei unui testament, poate o persoana sa pretindă dreptul legal la moștenire, pretinzând ca este și ea nepoata? mcapata mcapata Avem un Testament făcut de ani de zile pentru doua nepoate. După moartea unchiului, autorul testamentului, a mai apărut un nepot, care își dovedește ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire - se da următoarea speță: -defuncta nu ... Derek88 Derek88 Dezbatere moștenire - se da următoarea speță: -defuncta nu avea copii, doar 2 surori care au decedat și ele, -cele 2 surori au avut copii, -unii din ... (vezi toată discuția)
Succesiune zago_sefu zago_sefu Salutare!!! In urma cu 6 ani o matusa pe care am ingrijit-o a decedat fara a mai apuca sa fac vreun act de mostenire cu ea. Matusa nu a fost casatorita, nu a ... (vezi toată discuția)