Buna ziua,
Angajatorul a refuzat la inceputul saptamanii trecute sa primeasca de la curier somatia din partea avocatului, in care i se cerea sa imi restituie cartea de munca. A vazut ca era de la un cabinet de avocatura, de pe plic, si a refuzat sa semneze de primire.
In somatie avocatul ii spusese ca eu pe data de 14.12 ma voi prezenta la sediul firmei, insotita de un martor, ca sa imi primesc cartea de munca. Asa am si facut. Nu era nimeni la firma, am stat jumatate de ora, cum scria in somatia avocatului. I-am lasat o instiintare in cutia postala cum ca eu am fost prezenta la sediul firmei la data si la ora indicate de avocat in somatie.
Peste nici 2 ore mi-a transmis - pe Messenger, printr-un mesaj offline (!!) - ca, de fapt, cartea mea de munca se afla la ITM de pe data de 01.12. Am incercat sa iau legatura telefonic cu el, dar mi-a respins apelurile.
M-am dus astazi la ITM unde mi s-a restituit cartea de munca.
La ITM mi s-a cerut din nou sa scriu si sa semnez ca eu in perioada in care am avut contractul de munca am fost in concediu fara plata. Am refuzat.. Mi s-a cerut din nou acest lucru pentru ca fostul angajator sa aiba inca o masura de siguranta ca eu nu voi cere plata salariilor pt perioada lucrata, avind in vedere ca nu am semnat niciun stat de plata.
Prima data cand mi s-a cerut sa scriu si sa semnez o astfel de hartie a fost la inceputul lunii noiembrie cand fostul angajator mi-a conditionat eliberarea cartii de munca de scrierea si semnarea unei cereri - antedatate - de concediu fara plata pentru toate cele aproape 3 luni cat am lucrat la el. Am facut-o. A fost doar o smecherie, pt ca el, de fapt, nu platise darile aferente contractului meu de munca.
Din aceasta cauza in cartea de munca este precizat ca am avut CFS (concediu fara salariu) pe durata contractului.
Ma bucur ca am recuperat - dupa 3 luni - cartea de munca, totusi.
Avocatul sustine ca il pot da in judecata pentru inselaciune, pentru ca m-a indus in eroare conditionindu-mi eliberarea cartii de munca de semnarea acelei cereri de concediu fara plata. Nu cred ca o voi face...
Multumesc pentru sfaturi si sper sa fie de ajutor si altora.
Numai bine!
Am avut ieri o intalnire cu un avocat. Va trimite el o adresa in numele cabinetului de avocatura prin care ii solicita fostului meu angajator ca, in termen de 7 zile, sa ma anunte cand si de unde imi pot recupera cartea de munca sau sa mi-o trimita prin posta pe adresa mea.
Avocatul a depistat greseli in decizia de incetare a relatiilor de munca, de genul: a scris gresit articolul din Codul Muncii, litera articolului etc. Nu este o decizie 100% in regula deloc.
Avocatul este sigur ca se va rezolva asa. Eu insa, cunoscind felul de a fi si ambitia stupida si prosteasca a fostului angajator, cred ca nu se va rezolva, el va ignora adresa trimisa de avocat si vom ajunge la tribunal.
Din experienta voastra, ce inseamna o astfel de actiune, cat poate dura?
Multumesc anticipat!
Am facut aceasta sesizare la MMSSF, am depus-o astazi.
Altceva ce mai pot face? De la MMSSF mi s-a spus ca vor analiza si imi vor da un raspuns in alte 30 de zile...
Ce implica o actiune la tribunal? imi trebuie un avocat?
Multumesc!
Buna ziua,
Revin pe acest forum legat de problema mea cu retinerea nejustificata a cartii de munca de catre angajator. Mi-am incetat activitatea si relatiile de munca acolo pe 14 septembrie. Deci:
Pe 23 octombrie am trimis un mail pe adresa Inspectiei Muncii, cu o sesizare. Adresa era special creata, se pare (!!), pentru primirea de sesizari, reclamatii. Niciun raspuns nici pana acum.
Am facut alta sesizare la ITM Giulesti in 25 octombrie. Niciun raspuns.
I-am trimis notificare scrisa la sediu, cu confirmare de primire, sa imi elibereze cartea de munca. Niciun raspuns. Am primit confirmare de primire semnata si atat.
I-am cerut de nenumarate ori, telefonic, eliberarea cartii de munca. Nu are timp, nu vrea etc.
M-a chemat la inceputul lui noiembrie sa discutam. Mi-a spus ca nu a platit impozitele aferente contractului meu de munca si, chipurile, de aceea nu imi poate inchide cartea de munca. La momentul respectiv nu stiam ca de fapt cartea de munca se poate incheia si nu depinde de plata impozitelor.
Mi-a conditionat atunci eliberarea cartii de munca de semnarea de catre mine a unei cereri de concediu fara plata pe perioada cat am lucrat la el. Am scris si semnat cererea, primind in schimb promisiunea ca in cateva zile imi va returna cartea de munca. Nimic.
Dimpotriva, cand l-am recontactat, m-a amenintat ca ne vedem la tribunal pentru ca eu, dupa ce nu am mai lucrat la firma lui, m-am dus sa lucrez la o firma concurenta. Bineinteles ca nu aveam nicio astfel de clauza in contractul de munca!!!
Ieri, 28 noiembrie, am fost in audienta la ITM Radu Voda, la inspectorul pe relatii de munca. Am lasat si o noua sesizare scrisa acolo. Stiau de sesizarile mele, dar mi-au spus ca nu se stie cat va mai dura pentru ca reclamatul se opune controlului (!!). Ca si cum nu ar avea instrumentele necesare sa il oblige sa isi achite obligatiile!
Inspectorul la care am fost in audienta a dat din umeri si a zis ca este complicat, ca patronul firmei este o persoana influenta, ca trebuia sa am grija la cine ma angajez etc etc.... Aberatii, dupa parerea mea. Si eu ce sa fac in acest timp, ma rog?? Stiau de sesizarile mele, dar eu nu am primit niciun raspuns! Este revoltator sa stai ca fraierul si sa astepti sa se faca dreptate, cand tu ai 100% dreptate.
Urmatorul pas este sa merg la tribunal. Nu mai stiu ce sa fac. Lucrez de aproape 2 luni la alta firma si imi risc si acest loc de munca din cauza lipsei cartii de munca.
Intrebarea mea este daca stie cineva cam cat poate dura si ce implica o asemenea actiune.
Multumesc anticipat si astept raspunsurile voastre, va rog.
Buna ziua,
Stie cineva carei ocupatii din COR ii corespunde postul de Account Manager in PR-Comunicare? Credeti ca este potrivit Manager proiect?
Multumesc anticipat.
Anca
Buna ziua,
Angajatorul imi pune 50% din salariu pe cartea de munca si 50% mi-i da prin contract de drepturi de autor.
In contractul de drepturi de autor, cu durata de 12 luni, scrie ca angajatorul plateste pt mine 16% impozitul pe profit. Eu voi mai avea ceva de plata pentru banii primiti astfel?
De asemenea, ce va trebui sa fac cu acest contract? Mai trebuie sa completez ceva, vreo fisa la Administratia financiara?
Multumesc.
Poti sa il i chemi in judecata pe angajator in aceasi zi, nu numai sa-l notifici prin adresa scrisa.
Cum il pot da in judecata? Unde trebuie sa ma adresez? Imi trebuie un avocat?
Multumesc!
adelaida_07 a scris:
In primul rand ca intocmirea fisei de llichidare nu este obligatorie. Ea este utila in cazul in care ai avut gestiune, ai ridicat bani pentru cumparare materiale chestii de astea, altfel spus daca ai avut posibilitatea de a avea debite la societate.
Nu am primit fisa de lichidare, dar am primit decizia de desfacere a contractului de munca. In ea scrie ca nu am debite fata de firma si ca nu am avut niciun fel de concediu.
Mentionez ca am lucrat din iunie pana in septembrie la firma respectiva, dar contractul de munca - mi-a spus fostul patron, pt ca eu nu l-am primit:D - este inregistrat la ITM pe la sfarsitul lui iulie. Deci in cartea de munca as avea doar o luna jumatate: de la sfarsitul lui iulie pana pe 14 septembrie, data incheierii activitatii si data deciziei. Prin urmare, nu stiu la ce concediu as fi avut dreptul... Ma rog.
Ideea este ca la noul loc de munca mi se cere fisa de lichidare de la locul de munca anterior, nu le este suficienta decizia pe care o am.
Multumesc,
Anca
Multumesc mult pentru raspuns.
Pot sa fac sesizarea la ITM si, in acelasi timp, in aceeasi zi sau a doua zi, sa trimit adresa cu confirmare de primire la sediul firmei unde am lucrat?
Chiar imi pun in pericol actualul loc de munca, daca mai taraganez mult cu aducerea cartii de munca.
Multumesc,