avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca si lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca si lichidare

Buna ziua,

Pe data de 14 septembrie 2007 mi-am incetat activitatea, prin demisie, la SRC Liberta SRL. Angajatorul a fost de acord sa nu mai efectuez cele 15 zile de preaviz. Atunci am primit decizia de incetare a contractului de munca, patronul spunindu-mi ca, ulterior, imi va da si cartea de munca. Fisa de lichidare nu mi-a dat si nici nu am stiut ca trebuia sa cer.
A trecut o luna si ceva, iar fostul patron spune intr-una ca nu are timp si...chef sa imi incheie cartea de munca si sa imi dea fisa de lichidare.
Eu m-am angajat in alta parte imediat dupa ce am plecat de acolo. Ii tot aman pe noii angajatori cu cartea de munca si cu fisa de lichidare.

Stiu ca fostul patron are foarte multe cunostinte la ITM si in mod sigur o reclamatie facuta acolo s-ar solda cu un esec. In plus ar dura si 30 de zile pana la primirea raspunsului. Risc sa imi pierd noul loc de munca asa.

A recurs si la amenintari de genul ca daca eu il reclam la ITM pentru nepredarea cartii de munca si a fisei de lichidare el se duce la politie si ma acuza ca i-am furat nu stiu ce aparatura din sediu!

Ce parere aveti? Cum sa obtin de urgenta cartea de munca incheiata la zi si fisa de lichidare?

Multumesc anticipat!



Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 19:31, 16 Ianuarie 2008
In primul rand ca intocmirea fisei de llichidare nu este obligatorie. Ea este utila in cazul in care ai avut gestiune, ai ridicat bani pentru cumparare materiale chestii de astea, altfel spus daca ai avut posibilitatea de a avea debite la societate.
Toti angajatorii au "pile" la ITM, nu exista patron fara pile acolo, asa ca motivatia nu prea tine.Daca nu vrea sa-ti dea carnetul de munca si copie a deciziei de incetare a activitatii o reclamatie la ITM este utila, oricat ar parea ca nu este asa, si sigur ca nu-i este indiferenta patronului care incearca sa te convinga sa nu faci reclamatia.....Ar fi bine sa iei in considerare ca amenintarea nu este facuta decat pt. a te convinge sa renunti la reclamatie, nu stie cu ce se soldeaza un astfel de control, altfel nu s-ar obosii sa te ameninte.In reclamatie este bine sa soliciti raspunsul scris in vederea anexarii lui la cererea de chemare in judecata a patronului pentru eliberarea cartii de munca.
Trimite la unitate o adresa prin posta cu confirmare de primire, prin care soliciti sa fii anuntat care este data si ora la care poti ridica carnetul de munca, deoarece verbal ai solicitat-o in multe randuri si ai fost refuzat.
Si imediat cerere de chemare in judecata a societatii pentru recuperarea cartii de munca si plata eventualelor daune pe care le suferi pentru intarzierea eliberarii acesteia.
Cat priveste amenintarea ca te acuza de furt.............mai trebuie sa si dovedeasca.............altfel, conform noului cod al muncii poti solicita daune morale pentru o acuzatie netemeinica
Multumesc mult pentru raspuns.
Pot sa fac sesizarea la ITM si, in acelasi timp, in aceeasi zi sau a doua zi, sa trimit adresa cu confirmare de primire la sediul firmei unde am lucrat?
Chiar imi pun in pericol actualul loc de munca, daca mai taraganez mult cu aducerea cartii de munca.

Multumesc,
adelaida_07 a scris:

In primul rand ca intocmirea fisei de llichidare nu este obligatorie. Ea este utila in cazul in care ai avut gestiune, ai ridicat bani pentru cumparare materiale chestii de astea, altfel spus daca ai avut posibilitatea de a avea debite la societate.

Nu am primit fisa de lichidare, dar am primit decizia de desfacere a contractului de munca. In ea scrie ca nu am debite fata de firma si ca nu am avut niciun fel de concediu.
Mentionez ca am lucrat din iunie pana in septembrie la firma respectiva, dar contractul de munca - mi-a spus fostul patron, pt ca eu nu l-am primit:D - este inregistrat la ITM pe la sfarsitul lui iulie. Deci in cartea de munca as avea doar o luna jumatate: de la sfarsitul lui iulie pana pe 14 septembrie, data incheierii activitatii si data deciziei. Prin urmare, nu stiu la ce concediu as fi avut dreptul... Ma rog.

Ideea este ca la noul loc de munca mi se cere fisa de lichidare de la locul de munca anterior, nu le este suficienta decizia pe care o am.

Multumesc,

Anca


ancaiordache a scris:

Multumesc mult pentru raspuns.
Pot sa fac sesizarea la ITM si, in acelasi timp, in aceeasi zi sau a doua zi, sa trimit adresa cu confirmare de primire la sediul firmei unde am lucrat?
Chiar imi pun in pericol actualul loc de munca, daca mai taraganez mult cu aducerea cartii de munca.

Multumesc,

Poti sa il i chemi in judecata pe angajator in aceasi zi, nu numai sa-l notifici prin adresa scrisa. Indiferent de existenta unor debite sau alte pretentii materiale pe care le-ar putea avea angajatorul , nu este permisa retinerea carnetului de munca.

Poti sa il i chemi in judecata pe angajator in aceasi zi, nu numai sa-l notifici prin adresa scrisa.

Cum il pot da in judecata? Unde trebuie sa ma adresez? Imi trebuie un avocat?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Inchiderea unitatii fara preaviz,neachitarea drepturilor salariale,calificare dobindita la locul de munca fara a fi operata in carnetul de munca maryabuta maryabuta buna! am si eu mai multe intrebari si daca puteti va rog respectuos sa ma ajutati cu niste sfaturi.eu si sotul meu am lucrat la aceeasi societate timp de 12 ... (vezi toată discuția)
Eliberare carte de munca Alina16 Alina16 Buna ziua. Am incheiat activiatea la fostul loc de munca pe 1 sept, Am inteles ulterior ca, cartea de munca au incheiat-o cu 30 sept. Problema este ca nici ... (vezi toată discuția)
Carte de munca huminiuc huminiuc Buna ziua, În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)