avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inchiderea unitatii fara preaviz,neachitarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inchiderea unitatii fara preaviz,neachitarea drepturilor salariale,calificare dobindita la locul de munca fara a fi operata in carnetul de munca

buna! am si eu mai multe intrebari si daca puteti va rog respectuos sa ma ajutati cu niste sfaturi.eu si sotul meu am lucrat la aceeasi societate timp de 12 ani cu contract individual de munca pe perioada nederminata.de un an incoace ,patronul inchide si deschide unitatea dupa bunul plac fara sa ne dea nici un fel de explicatie.ce vreau sa va mai spun este ca noi eram singurii angajati ai unitatii respective.anul trecut a inchis unitatea fara sa ne anunte ,fara sa ne plateasca salariile cuvenite,pe o perioada de 1 luna jumate,dupa care ne-a rechemat la munca spunand cinic ,,sa consideram ca am fost in concediu,,bine, bine dar eu cum ma intretin?cum imi platesc facturile?a zis ca nu-l intereseaza .acum din 4 martie anul curent ne aflam cam in aceeasi situatie ,din nou a inchis unitatea fara nici un fel de preaviz,fara a ne plati drepturile salariale ce ni se cuveneau,am incercat sa-l contactam sa ne dea niste explicatii,la care ne-a raspuns cu acelasi cinism ca nu-l intereseaza nimic si sa ne cautam in alta parte de lucru.l-am rugat sa faca demersurile necesare pt. somaj ,si sa ne spuna daca ne-a lichidat contractul de munca cu ce argumente?ne-am lovit de un refuz categoric de a ne da niste raspunsuri,drepturi salariale nici atat.am facut o cerere la itm pentru a-mi recupera cartea de munca deoarece se afla la dansii si desi a trecut o luna nu am primit nici un raspuns.sant doua luni de cand ne aflam in aceasta situatie,fara nici un venit nici eu si nici sotul meu,facturi restante de peste tot,bani pt alimente nu avem,cui sa ne mai adresam ?am gasit un nou loc de munca,am depus toate actele necesare, si inca nu am cartea de munca.in legatura cu calificarea ,sotul meu are de un an aceasta calificare ,ceruta tot de patron ,dar nu a binevoit sa o opereze in cartea de munca ,ca sa nu fie nevoit sa-i mareasca salariul.iertati-ma intrebarile mele sant multe,situatia este disperata pt noi si nu stim cui sa ne mai adresam.multumesc ca ati avut rabdarea de a ne citi mesajul ,si daca aveti oarece sfaturi si pentru noi ,le asteptam.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:59, 4 Mai 2009
Stimata Doamna, eu va sfatuiesc sa va adresati Inspectiei Muncii, care are in subordine toate Inspectoratele Teritoriale de Munca. Adresa o gasiti aici:
[ link extern ]
Faceti o sesizare scrisa, atat dvs cat si sotul in care expuneti pe larg neregulile si abuzurile savarsite de angajator ( nu doar faptul ca nu a emis dispozitia de desfacere a contractului). Fiind trimisa sesizarea acolo, inspectorii din teritoriu vor fi mai atenti si prompti, intrucat vor trebui sa transmita catre Bucuresti cum au solutionat respectiva reclamatie.
Carnetul de munca vi se elibereaza mergand personal la ITM, nu se trimite prin posta.
multumesc de raspuns, am fost personal la itm in radu voda nr 26 a si am depus un memoriu ,unde am cerut sa se verifice perioadele mentionate in care magazinul a fost inchis,daca au fost operate in cartea de munca, si am cerut cartea de munca in vederea unei noi angajari.mi s-a spus ca voi primi un raspuns in 30 de zile.inca nu am primit nici un raspuns ,si risc sa pierd postul la noul loc de munca pentru neprezentarea cartii de munca.
Scrieti dupa cum v-am spus mai sus, catre Inspectia Muncii Bucuresti, si specificati faptul ca ati depus sesizare scrisa la Itm....(nu cunosc Bucurestiul) si nu vi s-a raspuns in termenul legal de 30 de zile.
La noul angajator dati o declaratie pe propria raspundere precum ca ati fost angajat la firma SC... si carnetul se afla la ITM...urmand ca de indata ce il veti primi sa il prezentati la noul angajator.
Mai exista posibilitatea ( probabil ca stiti) si sa dati in judecata fostul angajator si sa cereti drepturile salariale cuvenite ( salarii, concedii neefectuate). Cererea de chemare in judecata se depune la Tribunal - sectia litigii de munca, fiind scutita de taxa de timbru si timbru judiciar. Angajarea unui avocat care sa va reprezinte nu ar trebui sa fie o problema, intrucat veti cere pe calea cererii de chemare in judecata si cheltuieli de judecata ( in care sunt incluse si onorariul avocatului).
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2009
pakos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calificare ceruta de catre patron ,platita de catre firma dar neoperata in cartea de munca maryabuta maryabuta salut. sotul meu care a lucrat la aceeasi firma cu mine ,are o calificare de comerciant vanzator nealimentare,deoarece la angajare in urma cu aprox. 14 ani ... (vezi toată discuția)
Cum este tras la raspundere de catre itm patronul care inchide unitatea fara sa dea preaviz angajatilor si fara sa faca demersurile necesare somajului? maryabuta maryabuta acest patron la care fac referire ,eu si sotul meu am lucrat 14 si respectiv 12 ani in unitatea dinsului.pe cartile noastre de munca sint acesti ani ... (vezi toată discuția)
Concediere sot si sotie aceeasi unitate art65 alin 1 maryabuta maryabuta buna ziua .am o noua nelamurire.astazi am reusit sa ridic cartile de munca a mea si a sotului de la itm.magazinul unde am lucrat ,a fost inchis din luna ... (vezi toată discuția)