avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum este tras la raspundere de catre itm patronul care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum este tras la raspundere de catre itm patronul care inchide unitatea fara sa dea preaviz angajatilor si fara sa faca demersurile necesare somajului?

acest patron la care fac referire ,eu si sotul meu am lucrat 14 si respectiv 12 ani in unitatea dinsului.pe cartile noastre de munca sint acesti ani neintrerupti ,fara o zi de concediu medical, fara o zi de concediu de odihna.problema este ca si-a facut un obicei din a inchide magazinul ori de cate ori are dansul chef fara a spune cuiva .anul trecut a inchis pe nepusa masa 1 luna jumatate fara a ne da un preaviz ,angajatii dansului fiind numai eu si sotul meu,fara a ne platii salariile,iar daca dansul a crezut ca aveam nevoie de un concediu,trebuia sa stim si noi ma gandesc.,si mai trebuia si platit,si anuntat si itm.dupa o luna jumate ne-a chemat la munca si ne-a intimpinat spunandu-ne sa consideram ca am fost in concediu.acum din nou a facut aceeasi figura,a inchis din 04.03.09 si bineinteles tot fara preaviz,salarii platite etc..noi se presupune ca traim cu ce ?va intreb ?ori de cate ori dansul procedeaza asa ,noi ramanem cu facturi restante,fara bani de hrana,din ce traim noi?nu stiu daca si pe cei de la itm ii intereseaza prea mult deoarece am facut sesizare la dansii pentru ami recupera cartea de munca de la dansii,si pentru a-mi cere drepturile salariale care ni se cuveneau,dar maine se face o luna de cand am depus sesizarea ,si inca nu am primit nici un raspuns.mi-a dat cineva un sfat ,sa merg si la inspectia muncii sa fac si acolo un memoriu.o sa fac si asta ,dar toate demersurile astea dureaza vad ,si practic nu avem din ce traii.am primit avertisment ca-mi taie gazele,lumina si acolo sant restanta,telefon nu mai vorbesc.de unde sa platesc facturi daca nici pt. hrana de fiecare zi nu am suficient?oare il va trage cineva la raspundere pe acest NE-OM de patron? poate va intrebati de ce am stat pina acum in conditiile date ,la acest om?tot eu va raspund;pt ca dansul nu-i nimeni altul decat tatal vitreg al sotului meu.si noi de copii buni ce am fost am zis ; lasa ca santem in familie.dar noi pt.el nu am fost copii lui,ci doar ,,simple slugi,,.de acum doi ani de cand a decedat soacra mea,mama buna a sotului meu ,a inceput calvarul.jocurile astea de-a concediul,fara plati etc,,, va multumesc ca existati, desi eu v-am descoperit tarziu,dar tot e bine ca-mi spun ,,ofurile,,dumneavoastra si ma si sfatuiti.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 7 Mai 2009
va puteti adresa ITM printr-o sesizare si acestia trebuie sa ia masurile care se impun si apoi, sau in acelas timp, va angajati un avocat, deschideti proces impotriva lor si va obtineti drepturile restante si nu numai...;)
De ce nu il dati in judecata ? Cererea de chemare in judecata se depune la Tribunalul in raza caruia aveti dumneavostra domiciliul. Fiind un litigiu de munca nu trebuie sa achitati nici o taxa judiciara de timbru.
multumesc de raspuns. dar dupa cum v-am spus am facut sesizare la itm, si inca astept acel raspuns.iar in ce priveste un eventual proces,pt a-mi castiga drepturile,am inteles ca nu costa deschiderea lui,dar cu ce bani platesc avocatul?daca eu nu am nici pt strictul necesar. unde gasesc eu asa un avocat cumsecade sa ma reprezinte ,si sa accepte sa primeasca onorariul dupa proces,asta daca il castiga, ca sa am si atunci de unde sa-i dau?
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta potrivit careia persoanele care au venituri reduse pot beneficia de asistenta judiciara gratuita, daca vor sa deschida un proces in justitie sau daca au fost chemati in fata instantei si nu au bani sa se apere.
Potrivit ordonantei guvernamentale, persoanele al caror venit mediu lunar pe membru de familie nu depaseste 500 de lei (5 milioane de lei vechi) vor beneficia in totalitate de asistenta statului.
Asta inseamna ca onorariul avocatului, al expertului juridic si executorului judecatoresc, va fi platit in integralitate de la bugetul de stat.

Pentru a beneficia de asistenţă judiciară gratuită, trebuie formulată o cerere, în scris, care să cuprindă menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită asistenţa, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se acte doveditoare privind veniturile şi obligaţiile de întreţinere sau de plată faţă de alte persoane.
Pentru desemnarea unui avocat, cererea se adresează fie la instanţa care judecă procesul în care solicitantul este parte, fie la baroul local de avocaţi.
buna ziua din nou.astazi am primit un oarece raspuns de la itm ,in legatura cu problemele expuse de mine in mesajele anterioare.raspunsul dansilor suna cam asa; ca in urma petitiei facute de mine ,dansii ,,itm,, au efectuat un control la firma respectiva ,au cerut date ,documente ,ma rog si analizeaza problema,cand vor avea un raspuns ,mi-l va comunica.iar in legatura cu eliberarea cartii de munca , care se afla la dansii ,,itm,, nu spun nimic. problema acum este cat credeti ca va dura ,ca timp, pina ce au dansii un rezultat,pt. a-mi comunica. pot acum cu raspunsul de la ei,sa fac o noua petitie si la inspectia muncii? imi este teama ca dl. patron sa nu incerce cumva sa trateze pe la itm, pt ca de multe ori se lauda ,ca banii rezolva totul. spuneti-mi va rog ,daca si cu aceste petitii facute , deschid si un proces , se poate? si dupa cat timp de la iscarea acestei probleme ,pot deschide procesul? va rog ,dati-mi si mie niste raspunsuri. voi santeti acum prietenii mei ,si daca dumnezeu vrea ,poate cu ajutorul vostru imi rezolv si eu problemele. va multumesc.

Alte discuții în legătură

Inchiderea unitatii fara preaviz,neachitarea drepturilor salariale,calificare dobindita la locul de munca fara a fi operata in carnetul de munca maryabuta maryabuta buna! am si eu mai multe intrebari si daca puteti va rog respectuos sa ma ajutati cu niste sfaturi.eu si sotul meu am lucrat la aceeasi societate timp de 12 ... (vezi toată discuția)
Refuza sa-mi inapoieze cartea de munca alex333 alex333 Am lucrat la nu \"angajator\"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a ... (vezi toată discuția)
Cum pot sami apar drepturile claudya_claudy@yahoo.com claudya_claudy@yahoo.com am lucrat la un patron si nu stiu daca mia facut carte de munca nu am semnat nimic am plecat deoarece imi vb foarte urat si mai am de primit niste bani si nu ... (vezi toată discuția)