Am lucrat la nu "angajator"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a refuzat sub pretextul ca am niste datorii:un cauciuc spart la masina de serviciu si o "paguba"de 1000 lei produsa societatii.Am reclamat situatia la ITM si mi s-a raspuns sa iau legatura cu inspectorul de resurse umane,dar acesta sustine sa platesc banii ca sa rezolv problema!!??.Mentionez ca nu mi s-a facut nici un proces verbal de imputare a vreunei pagube sau alta abatere.INTREBARE:ce pot sa fac pt.a recupera C.M. pe cale legala si s-i dau o leactie civica acestui asa zis"patron"=excroc......ma aptinX-(.Cu stima ,va multumesc
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de munca completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului
Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Instanta de judecata competenta fiind Judecatoria.
Formulati la instanta unde isi are sediul societatea cerere prin care solicitati obligarea patronului la restituirea cartii de munca retinuta in mod nejustificat de acesta.
Folositi ca proba, inclusiv raspunsul pe care vi l-a dat ITM la sesizarea dvs.impotriva patronului pentru nerestituirea cartii de munca.
Retinerea carnetului de munca nu este in conformitate cu prevederile legale si este reglementata de Decret nr. 92/1976 privind carnetul de munca.
Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
Daca dvs. ati produs un prejudiciu ,acesta este recuparat de angajator in instanta in urma unei hotarari judecatoresti.Totodata prejudiciul cauzat trebuie dovedit iar retinerea carnetului de munca pentru acest motiv este un abuz.
Puteti face sesizare la Inspectia Muncii si actiune in instanta.
1. La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
2. Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
3. In cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Eliberarea cartii de munca nu are nici o legatura cu lichidarea, daca aveti debite fata de angajator acesta poate sa va actioneze in instanta pentru recuperarea acestora. Asa cum vi s-a mai spus adresati-va instantei (judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorului). Cunosc situatii in care s-au solicitat si obtinut daune motivate de faptul ca refuzul de a restitui cartea de munca a dus la imposibilitatea gasirii unui nou job...............
Cartea de munca
lise
Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)
Carte de munca
lavinia1001
Am si eu o problema legata de eliberarea cartii de munca de catre angajator. Fostul meu angajator refuza sa imi elibereze cartea de munca desi contractul meu a ... (vezi toată discuția)