avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca

Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de munca. Si cand am fost sa-mi cer cartea de munca mia spus sa achit datoria .Poate sa-mi retina cartea de munca?Fare cartea de munca pot sa-mi depun actele de somaj?
Bine inteles eu am o copie dupa ea.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 12 Decembrie 2009
Decret nr. 92/1976 privind carnetul de munca

Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.

Carnetul de munca este un document personal al dvs.,ca si cartea de identitate/ buletinul,nu au voie sa va retina carnetul de munca folosind diverse pretexte.

Nu va puteti inscrie la somaj fara carnetul de munca in original intrucat in carnetul de munca se fac inscrieri privind acordarea indemnizatiei de somaj.

In ceea ce priveste recuperarea banilor ,angajatorul trebuie sa va actioneze in instanta si sa nu recurga la astfel de practici.

Faceti o sesizare la ITM teritorial pentru retinere abuziva a carnetului de munca.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

Pentru recuperarea datoriei nu are decat sa se adreseze instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuza sa-mi inapoieze cartea de munca alex333 alex333 Am lucrat la nu \"angajator\"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a ... (vezi toată discuția)
Carte de munca lavinia1001 lavinia1001 Am si eu o problema legata de eliberarea cartii de munca de catre angajator. Fostul meu angajator refuza sa imi elibereze cartea de munca desi contractul meu a ... (vezi toată discuția)
Overdraft ciurliburli ciurliburli daca am un overdraft neachitat,angajatorul poate sa nu imi elebereze cartea de munca?#-o (vezi toată discuția)