avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum este tras la raspundere de catre itm patronul care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum este tras la raspundere de catre itm patronul care inchide unitatea fara sa dea preaviz angajatilor si fara sa faca demersurile necesare somajului?

acest patron la care fac referire ,eu si sotul meu am lucrat 14 si respectiv 12 ani in unitatea dinsului.pe cartile noastre de munca sint acesti ani neintrerupti ,fara o zi de concediu medical, fara o zi de concediu de odihna.problema este ca si-a facut un obicei din a inchide magazinul ori de cate ori are dansul chef fara a spune cuiva .anul trecut a inchis pe nepusa masa 1 luna jumatate fara a ne da un preaviz ,angajatii dansului fiind numai eu si sotul meu,fara a ne platii salariile,iar daca dansul a crezut ca aveam nevoie de un concediu,trebuia sa stim si noi ma gandesc.,si mai trebuia si platit,si anuntat si itm.dupa o luna jumate ne-a chemat la munca si ne-a intimpinat spunandu-ne sa consideram ca am fost in concediu.acum din nou a facut aceeasi figura,a inchis din 04.03.09 si bineinteles tot fara preaviz,salarii platite etc..noi se presupune ca traim cu ce ?va intreb ?ori de cate ori dansul procedeaza asa ,noi ramanem cu facturi restante,fara bani de hrana,din ce traim noi?nu stiu daca si pe cei de la itm ii intereseaza prea mult deoarece am facut sesizare la dansii pentru ami recupera cartea de munca de la dansii,si pentru a-mi cere drepturile salariale care ni se cuveneau,dar maine se face o luna de cand am depus sesizarea ,si inca nu am primit nici un raspuns.mi-a dat cineva un sfat ,sa merg si la inspectia muncii sa fac si acolo un memoriu.o sa fac si asta ,dar toate demersurile astea dureaza vad ,si practic nu avem din ce traii.am primit avertisment ca-mi taie gazele,lumina si acolo sant restanta,telefon nu mai vorbesc.de unde sa platesc facturi daca nici pt. hrana de fiecare zi nu am suficient?oare il va trage cineva la raspundere pe acest NE-OM de patron? poate va intrebati de ce am stat pina acum in conditiile date ,la acest om?tot eu va raspund;pt ca dansul nu-i nimeni altul decat tatal vitreg al sotului meu.si noi de copii buni ce am fost am zis ; lasa ca santem in familie.dar noi pt.el nu am fost copii lui,ci doar ,,simple slugi,,.de acum doi ani de cand a decedat soacra mea,mama buna a sotului meu ,a inceput calvarul.jocurile astea de-a concediul,fara plati etc,,, va multumesc ca existati, desi eu v-am descoperit tarziu,dar tot e bine ca-mi spun ,,ofurile,,dumneavoastra si ma si sfatuiti.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 7 Mai 2009
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Instanta competenta este Judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
multumesc de raspuns . dar cartea de munca este la itm, nu la patron. iar in legatura cu celelalte aspecte ,cum ma sfatuiti va rog?
1. Carnetul de munca fiind la ITM, mergeti la inspectorul la care este arondata societatea unde ati lucrat si, in calitate de titular al carnetului de munca, solicitati-i sa vi.l elibereze.
2. Puteti depune o sesizare la Inspectia Muncii si faceti referire si la raspunsul dat de ITM.
multumesc, din nou. dar pina imi dau cei de la inspectia muncii un raspuns, pot deschide procesul? pentru ca timpul trece,iar eu credeti-ma nu prea mai am timp, situatia devine tot mai de nesuportat, cu fiecare zi ce trece.
Da , puteti actiona in instanta ... numai ca trebuie sa aveti in vedere prevederile art.8 alin.2 din Decretul nr.92/1976 care prevede ca , în cazul neeliberarii carnetului la încetarea activităţii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plîngere la judecătoria în a carei raza teritorială îşi are sediul unitatea care a luat măsura respectiva, în termen de 30 de
zile de la data comunicării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiderea unitatii fara preaviz,neachitarea drepturilor salariale,calificare dobindita la locul de munca fara a fi operata in carnetul de munca maryabuta maryabuta buna! am si eu mai multe intrebari si daca puteti va rog respectuos sa ma ajutati cu niste sfaturi.eu si sotul meu am lucrat la aceeasi societate timp de 12 ... (vezi toată discuția)
Refuza sa-mi inapoieze cartea de munca alex333 alex333 Am lucrat la nu \"angajator\"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a ... (vezi toată discuția)
Cum pot sami apar drepturile claudya_claudy@yahoo.com claudya_claudy@yahoo.com am lucrat la un patron si nu stiu daca mia facut carte de munca nu am semnat nimic am plecat deoarece imi vb foarte urat si mai am de primit niste bani si nu ... (vezi toată discuția)