avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Activitate Gimgim

Activitate Gimgim

Ce se intampla daca urmasii mostenitorului decedat nu se vor prezenta la proces ? Aceasta este o situatie foarte probabila, acestia fiind plecati din tara, dar, in acelasi timp, si neinteresati de bunul imobil in discutie.

MihailZC a scris:

Nu, citatia va fi transmisa mostenitorilor mostenitorului decedat, scop in care fie furnizati o adresa dvs fie cate un cnp astfel incat sa se dispuna catre evidenta populatiei comunicarea adresei de domiciliu a acestora.

Multumesc.

Dupa ce va fi initiat procesul, va fi trimisa o citatie catre mostenitorul decedat, nu-i asa ? Acesta, in mod evident, nu se poate prezenta la proces. O pot face urmasii sai in locul sau, in conditiile in care acestia nu au facut succesiunea dupa defunct ?

MihailZC a scris:

Pai, in primul rand cei doi mostenitori in viata trebuie sa se hotarasca daca cer: 1. atribuirea unei parti din teren catre ei, daca asta este posibil. 2 atribuirea intregului teren catre ei cu plata unei sulte catre ceilalti coproprietari sau 3 atribuirea intregului teren catre ceilalti coproprietari cu plata unei sulte catre ei.

Scopul urmarit de catre cei 2 mostenitori in viata este vanzarea bunului imobil, indiferent cum va fi impartita valoarea sa de vanzare. Pentru ei este important ca lucrurile sa se miste cumva. Inteleg ca acest lucru poate fi facut doar in instanta, date fiind conditiile din prezent. Imi puteti spune cum ar trebui sa decurga lucrurile odata ajunsi la judecata ?

Multumesc.

MihailZC a scris:

Da. Doar pentru ca nu dezbat succesiunea in termen de 2 ani nu inseamna in mod automat ca isi pierd calitate de mostenitori. Pur si simplu platesc la dezbaterea succesiunii un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile mostenite.

Succesiunea pentru bunul imobil a fost facuta in urma cu trei ani, acesta fiind indivizibil. In schimb, nu a fost facuta succesiunea in urma mortii celui de-al treilea mostenitor, de catre urmasii sai, desi au trecut tot 3 ani de la moartea acestuia. Urmasii isi mai pastreaza calitatea de mostenitor, in conditiile in care au trecut 2 ani de cand a expirat data limita pentrun a revendica / a renunta la mostenire ?

Multumesc.

MihailZC a scris:

Ii chemati in judecata. Cereti dezbaterea succesiunii dupa autorul lor si, totodata, partajarea bunului. Dar, e recomandabil ca inainte de a face asta sa ii instiintati si sa le cereti inca o data sa dezbata succesiunea si sa partajeze terenul amiabil, informandu-i ca daca nu fac asta si va obliga sa ii dati in judecata vor avea de suportat si cheltuieli care nu vor fi deloc mici.

Buna ziua.

Exista mostenitori dupa defunct (sotie si doi copii), insa acestia nu doresc sa faca prea curand nici succesiunea dupa cel care le-a fost sot, respectiv tata, desi au trecut 3 ani de la deces, si, implicit, nici partajul bunului imobil de la care a plecat aceasta discutie.

Multumesc.
Asa ar trebui sa decurga lucrurile, insa realitatea este alta. Cum procedam in situatia in care mostenitorii defunctului nu vor sa faca succesiunea dupa acesta ?
Multumesc.
Buna ziua.

Care este procedura legala pentru partajul unui bun imobil pentru situatia in care unul dintre mostenitori a decedat ?

Multumesc.
Buna ziua.
Cum pot face succesiunea 2 mostenitori, daca al treilea a murit ?
Multumesc.
Buna ziua.
In urma cu mai bine de 10 ani, am fost cadorisit cu un pachet de actiuni apartinand unei banci oarecare. Aceste actiuni au fost 'inmanate' prin intermediul fluturasului de salariu. Intre rimp, firma la care am fost facut actionar a fost vanduta de vreo 3-4 ori.
Cum pot afla daca mai detin acel pachet de actiuni ?
Multumesc.