avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Activitate flavius1980

Activitate flavius1980

Buna ziua,

Imi poate raspunde cineva, va rog? Incerc sa aflu aceste informatii din mai multe surse dar nimeni nu imi poate raspunde. Chiar nimeni nu lucreaza legal in aceste situatii?

Multumesc,
Buna ziua!

As dori sa inchiriez in scop turistic o garsoniera aflata in Bucuresti, Sector 2. Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii:

1. O persoana fizica care inchiriaza in scop hotelier o garsoniera, ce declaratie trebuie sa depuna la ANAF? E vorba de noua Declaratie Unica (cea din 15.05.2018) impreuna cu Fisa capacitatii de cazare?

Dupa scaderea deducerilor (conform Fisei capacitatii de cazare) plateste impozit de 10%, corect?

Din calculele mele, la norma de venit de 15.000 Lei (valabila pt anul 2018, pentru Sectorul 6 Bucuresti – aici am domiciliul), pot sa aplic urmatoarele deduceri:

Posibilităţile de acces la resursele turistice ale persoanelor care călătoresc în scop turistic: numai cu mijloace proprii de transport, existenţa mijloacelor de transport în comun, rutiere şi feroviare etc -5% => 750 Lei

Dotarea camerelor cu instalaţii de apă, de canalizare, electrice şi de încălzire -> proprii -15 % => 2.250 Lei

Există echiparea sanitară destinată turiştilor pusă în exclusivitate la dispoziţia acestora sau nu, după caz -5 % => 750 Lei

Suprafaţa camerei închiriate în scop turistic - suprafata camerei pestei 20 mp -5% => 750 Lei. Fiind garsoniera, suprafata camerei este, de fapt, suprafata utila a intregii garsoniere?

Numărul maxim de locuri de cazare dintr-o cameră -> numar de locuri intr-o camera intre 3 si 5 persoane -5% => 750 Lei

Inteleg ca deducerea maxima este de 30%. Prin urmare, as avea o deducere totala de 750 + 2.250 + 750 + 750 = 4.500 Lei.

Rezulta ca venitul la care se aplica impozitul este de 15.000 – 4.500 = 10.500 Lei
=> Impozit = 1.050 Lei


2. In cazul in care, contribuabilul obtine si venituri din salarii, mai plateste CASS pentru veniturile din inchiriere in scop turistic?

Am descarcat Declaratia Unica si am rubrica „Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) ” cu urmatoarele optiuni:

A. Obtin venituri peste plafonul minim
B. Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS
C. Sunt persoana fără venituri și optez pentru plata CASS

Plafonul minim este de 22.800 Lei. Teoretic, ar trebui sa aleg varianta B. In acest caz, Declaratia Unica imi face urmatorul calcul: CASS = 10% x nr.luni x salariul minim.
Avand in vedere ca mai sunt 5 luni pana la finalul anului, rezulta ca CASS = 950 Lei.

Asadar, daca tin cont de calculul asta, CASS ajunge aproape la nivelul impozitului pe venit si nu inteleg de ce e asa de mare. CASS nu e 5,5%?
Aici calculul se face in functie de salariul minim, nu in functie de venitul estimat. E corect cum s-a calculat sau, de fapt, NU ar trebui sa platesc CASS avand in vedere ca sunt si salariat?


3. Ca persoana fizica, ce pot da clientului pentru decontarea cheltuielilor de cazare?


4. Daca am domiciliul in sectorul 6 Bucuresti iar imobilul inchiriat este in sectorul 2 Bucuresti, norma anuala de venit este cea stabilita de ANAF din sectorul unde am domiciliul, corect?

5. In Declaratia Unica, pentru categoria de venit „Cedarea folosintei bunurilor in scop turistic” aleg forma de organizare „Individuala”, corect?

6. In Declaratia Unica, pentru categoria de venit „Cedarea folosintei bunurilor in scop turistic” ce cod CAEN trebuie sa aleg la rubrica „Obiectul principal de activitate”? Precizez ca sunt persoana fizica. Pot sa las necompletata aceasta rubrica?

7. In Declaratia Unica, pentru categoria de venit „Cedarea folosintei bunurilor in scop turistic”, mi se cer informatii privind „Documentul de autorizare/Contractul de asociere”, „Număr document” si „Data”. Pot sa le las necompletate? Nu am niciun contract.

8. In Declaratia Unica, pentru categoria de venit „Cedarea folosintei bunurilor in scop turistic”, ce reprezinta campul „Numar zile de scutire*”?

9. Pot sa depun Declaratia prin SPV fara sa am certificat digital?


Multumesc anticipat,
Multumesc pentru raspunsuri.
Asadar:
- filiatia inseamna legatura de rudenie intre copii si parinti.
- tatal recunoaste copilul la nastere
=> se aplica aliniatul (3) de la art.450 pt ca "copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi".

Corect?

Daca este corect, rezulta ca mai departe se aplica aliniatul (2) de la art.449 (chiar daca art.449 se refera la numele copilului din casatorie, ceea ce nu e cazul in aceasta situatie). Corect?

Multumesc!
Buna ziua,

As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul.

Multumesc,
Multumesc,
Am depus declaratia.
Buna ziua,
Imi poate raspunde cineva, va rog?
Multumesc,
Multumesc pentru raspuns.
Chiria este stabilita in EUR, platibila in RON la cursul BNR din ziua platii. Nu calculez venitul in sistem real.
Buna ziua,

Problema 1: Sunt angajat cu CIM pe perioada nedeterminata pt care primesc un salariu fix. In plus, incepand cu august 2012 obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor prin inchirierea unui apartament catre o persoana juridica cu care am incheiat Contract de inchiriere. Dupa incheierea acestui contract, am depus la administratia financiara Declaratia 220. Aceasta a fost depusa atat in 2012 cat si in 2013. Evident, am platit impozitul aferent.

As dori sa stiu daca, in aceste conditii, mai trebuie sa depun pana pe 27.05.2013 si Declaratia 200. Daca da, ce anume ar trebui sa completez?


Problema 2: Avand in vedere ca 2012 este primul an in care am obtinut venituri si din alte surse, aceasta situatie are vreo influenta la depunerea Declaratiei 230?

Va multumesc,
Buna ziua,
In urma modificarilor intervenite in Codul Fiscal, va rog sa imi comunicati daca modalitatea de calcul a impozitului pe veniturile din chirii ale unei persoane fizice se calculeaza in continuare conform explicatiilor de mai sus.
De asemenea, as dori sa stiu cum anume se plateste acest impozit si ce declaratii trebuie completate.
Cum se calculeaza impozitul in cazul in care chiria este stabilita in EUR si se plateste in RON la cursul BNR din data platii?
Exista posibilitatea ca acest impozit sa fie platit de chirias? Sau, in contractul de inchiriere se va mentiona suma X din care scazand (eventuala deducere si) impozitul, locatorul sa incaseze o suma neta egala cu cea solicitata pentru chirie?
Va multumesc,