avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nume copil cu parinti necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nume copil cu parinti necasatoriti

Buna ziua,

As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: flavius1980 , utilizator 20:49, 13 Februarie 2017
Buna ziua,
Conform art. 450 C.Civ, copilul poate lua numele mamei, tatalui sau numele reunite!
Art. 450 C.Civ.
Numele copilului din afara căsătoriei
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).
(3) În cazul în care copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 449 alin. (2) şi (3).
Art. 449
Numele copilului din căsătorie
(2) Dacă părinţii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. În acest caz numele copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă.
(3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.

Asadar:
- filiatia inseamna legatura de rudenie intre copii si parinti.
- tatal recunoaste copilul la nastere
=> se aplica aliniatul (3) de la art.450 pt ca "copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi".

Corect?

Daca este corect, rezulta ca mai departe se aplica aliniatul (2) de la art.449 (chiar daca art.449 se refera la numele copilului din casatorie, ceea ce nu e cazul in aceasta situatie). Corect?

Multumesc!
Pe scurt, poate lua numele mamei, al tatalui sau a celor 2 reunite, functie de cum se inteleg. Daca nu se inteleg, hotaraste instanta.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Trecerea copilului pe numele tatãlui Adi90 Adi90 Sunt necasatorita si urmează sa am un copil pe care o sa trebuiasca sa-l declar pe numele meu deoarece Tatal nu este in tara. Întrebarea mea este : cand ... (vezi toată discuția)
Incuviintare purtare nume fara acord mama Justitiarul711 Justitiarul711 Cum poate un tata sa-si recunoasca copilul si sa-i dea incuviintarea purtarii numelui, fara acordul mamei, in fata ofiterului de stare civila? (vezi toată discuția)