Sunt necasatorita si urmează sa am un copil pe care o sa trebuiasca sa-l declar pe numele meu deoarece Tatal nu este in tara. Întrebarea mea este : cand Tatal se întoarce in tara si recunoaște copilul îl pot trece pe numele lui sau rămâne pe numele meu copilul? Va multumesc
Da, tatal poate recunoaste minorul, iar acesta poate lua numele de familie al tatalui sau numele dvs. reunite.
Art. 450. c.civ.
Numele copilului din afara casatoriei.
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3).
(3) In cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 449 alin. (2) si (3).