avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea copilului pe numele tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea copilului pe numele tatalui

Cand am nascut copilul eram in proces de divort. Copilul a fost trecut pe numele fostului sot, acesta fiind trecut si la rubrica tata.. Dupa terminarea divortului, am obtinut un alt certificat de nastere al copilului in care la rubrica tata este trecut tatal biologic al copilului si actualul meu sot. Cum trebuie sa procedez pentru ca copilul sa poarte si numele tatalui biologic.

Va multumesc mult pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:37, 14 Ianuarie 2013
Mergeti impreuna la Serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea si declarati impreuna numele de familiei pe care doriti sa-l poarte minorul ( numele de familie) si astfel acestuia ii va fi eliberat un nou certificat de nastere in care va purta si numele de familiei al tatalui si implicit al dvs.
Art. 450 c.civ.
Numele copilului din afara căsătoriei
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).
(3) În cazul în care copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 449 alin. (2) şi (3).



Daca ati nascut copilul inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil ( 1 oct 2011), va veti adresa instantei cu cerere de incuviintare purtare nume cf art. 64 alin. 2 din Codul familiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Ce nume va lua copilul? Iuliaaaa15 Iuliaaaa15 Buna ziua am depus actele de divorț acum 2 ani timp ce m-am judecat cu soțul pentru copii până în mai 2020.In acest timp am fost plecată în Spania acolo ... (vezi toată discuția)