avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Recunoastere copil (nascut in Romania) de tata ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Recunoastere copil (nascut in Romania) de tata cetatean strain

Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna decembrie ziua 21am nascut o fetita in Romania nefiind casatorita cu tatal ei .Certificatul de nastere al fetitei este scos pe numele meu iar cetatenia actuala a fetitei este de origine romana dupa cetatenia mea .Acum are 18 ani impliniti .A terminat liceul in Romania si vrea sa continue studiile superioare tot in Romania.In momentul de fata eu sunt casatorita cu tatal fetei dar nu a recunoscut-o inca deoarece nu stim ce se va intimpla pe viitor cu studiile ei ,adica daca va primi numele si cetatenia tatalui ei si-ar pierde drepturile in calitate de cetatean roman ?lucrul acesta ar impiedica drepturile de studii la o facultate de buget deoarece automat va primi cetatenia tatalui ei?se poate sa aiba ambele cetatenii in acelasi timp?(mentionez ca anul acesta are examenul de admitere la facultate) .Va multumesc! Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!!



Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:08, 1 Iulie 2013
Nu este obligatoriu ca, daca va fi recunoscuta de tatal ei, sa-si piarda cetatenia romana.

Va putea face demersuri sa obtina si a 2-a cetatenie, cea a tatalui ei.

Sunt putine tari, care mai impun in ziua de azi, o cetatenie unica.

Romania nu se afla printre aceste tari.

Legislatia romana nu exclude mai multe cetatenii.

Probabil ca se pune problema pierderii cetateniei romane, daca va dori sa obtina si cetatenia tatalui.
Nu ne precizati ce cetatenie are tatal ?

Oricum, pentru ca nu a fost recunoscuta de tata in termen de 1 an de la nastere, la acest moment aceasta recunoastere a copilului poate fi facuta de tata numai pe calea unei actiuni in instanta.
O poate recunoaste fara sa afecteze cu ceva drepturile fetei. Fata isi poate pastra numele pe care il are acum si cetatenia, fata va ramane cetatean roman cat va dori. Chiar si daca va lua numele tatalui, tot nu-i afecteaza drepturile.

O poate recunoaste oricand prin declaratie in fata ofiterului starii civile sau la notar, nu aveti ce face in instanta daca recunoaste.

"Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca. "
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Va multumesc din suflet!!!m-ati ajutat enorm cu raspunsul dumneavoasta .Cetatenia tatalui este de origine greaca .
Nu este nicio problema din punctul de vedere al cetateniei.

Atat statul grec cat si statul roman accepta dubla cetatenie: greaca si romana.
Conform noului cod civil poate sa recunoasca si sa-si dea si incuviintarea purtarii numelui in fata ofiterului de stare civila. Mergeti impreuna cu sotul la starea civila unde ati inregistrat copilul dupa care sa ne scrieti ce ati rezolvat. Sotul dvs. sa dea in prealabil o declaratie pe proprie raspundere la notarul public unde recunoaste copilul si ii da/sau nu incuviintarea purtarii numelui sau. Numele copilului poate sa ramana acelasi sau sa ia numele tatalui.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Incuviintare purtare nume fara acord mama Justitiarul711 Justitiarul711 Cum poate un tata sa-si recunoasca copilul si sa-i dea incuviintarea purtarii numelui, fara acordul mamei, in fata ofiterului de stare civila? (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cu acordul tatalui marinamar marinamar Buna seara, Am si eu o intrebare, dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil. La nastere tatal nu l-a recunoscut, dar dupa 3 ani tatal l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)