avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incuviintare purtare nume fara acord mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incuviintare purtare nume fara acord mama

Cum poate un tata sa-si recunoasca copilul si sa-i dea incuviintarea purtarii numelui, fara acordul mamei, in fata ofiterului de stare civila?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:14, 7 Decembrie 2012
Nu poate.

Art. 449. -
(1) Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinților săi
(2) Dacă părinții nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. În acest caz numele copilului se stabilește prin acordul părinților și se declară, odată cu nașterea copilului, la serviciul de stare civilă
(3) În lipsa acordului părinților, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată nașterea. Numele copilului din afara căsătoriei

Art. 450. -
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinți față de care filiația a fost mai întâi stabilită
(2) În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea. În lipsa acordului părinților se aplică dispozițiile art. 449 alin. (3)
(3) În cazul în care copilul și-a stabilit filiația în același timp față de ambii părinți, se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 449 alin. (2) și (3).
Multumesc! Unii sunt de alta parere si pun oamenii pe drumuri degeaba. De aceea am cerut parerea dvs. pentru a sensibiliza pe cei care cred ca e cumva rea vointa.:vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Numele copilului din afara casatoriei. ContSters61634 ContSters61634 Conform Codului familiei daca parintii erau de acord puteau sa ceara in instanta incuviintarea schimbarii numelui copilului, procedura fiind necontenciosa. Ce ... (vezi toată discuția)