avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume minor cu acordul tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume minor cu acordul tatalui

Buna seara,

Am si eu o intrebare, dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil. La nastere tatal nu l-a recunoscut, dar dupa 3 ani tatal l-a recunoscut printr-o declaratie data in fata autoritatilor de la stare civila, iar acum acelasi tata doreste sa-l treaca pe numele lui(intre timp parintii minorului s-au casatorit, purtand acelasi nume.) Cine deschide actiunea mama, sau tatal? si la care judecatorie se depune cererea? primaria care a emis certificatul de nastere este cea a asectorului 5, iar tatal locuieste in sectorul 3. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: marinamar , utilizator 16:21, 21 Septembrie 2012
Daca ambii parinti sunt de acord, pot solicita schimbarea numelui minorului pe cale administrativa: www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc frumos pentru raspuns.
Am fost la Starea civila si mi-au zis ca nu se poate decat pe cale judecatoreasca...
Mai mergeti o data, poate nimeriti alt functionar :confused:

In articolul al carui link vi l-a pus yvk scrie la sfarsit:

Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o data cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, pentru motive temeinice.

Va trebui sa completati o cerere de schimbare a numelui pe care v-o dau acolo.

Detalii despre procedura gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc pentru ajutor!!! si va doresc o zi minunata!
Dat fiind faptul ca minorul e nascut pe vremea cand codul familiei era in vigoare, cred ca va trebui sa va adresati instantei cu cerere de incuviintare purtare nume. Nu sunteti singura trimisa in instanta de catre starea civila.
Art. 64
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
Tatal va da in judecata pe dvs, cum aveti in exemplul din link
[ link extern ] /

Dupa cum veti vedea in link, au rezolvat-o la primul termen.

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod, se aplica art 450,procedura e si mai simpla, insa se aplica celor nascuti dupa oct 2011

Art. 450
Numele copilului din afara căsătoriei
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).

Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Stabilire filatie nume copil, ce inseamna................ rafaels rafaels [b]trebuie prin judecatorie, si ce documente e nevoi, asa mi-sa cerut de la starea civila sa treaca copilul pe nuemle tatalui, acum copilul e pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Numele copilului din afara casatoriei. ContSters61634 ContSters61634 Conform Codului familiei daca parintii erau de acord puteau sa ceara in instanta incuviintarea schimbarii numelui copilului, procedura fiind necontenciosa. Ce ... (vezi toată discuția)