avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire filatie nume copil, ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire filatie nume copil, ce inseamna................

trebuie prin judecatorie, si ce documente e nevoi, asa mi-sa cerut de la starea civila sa treaca copilul pe nuemle tatalui, acum copilul e pe numele mamei in certificat.........;)
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:21, 20 Noiembrie 2010
Filiatia fata de tata
Inseamna ca micutul are stabilita filiatia doar fata de mama, tatal fiind inexistent in certificatul de nastere.In momentul in care tatal isi recunoaste paternitatea, se poate spune ca micutul isi stabileste filiatia si fata de tata.Odata stabilita filiatia, veti dori sa va poarte numele, iar pentru aceasta trebuie sa va adresati cu o cerere catre instanta, in vederea incuviintarii schimbarii numelui.
In cazul prezentat nu e posibila si schimbarea numelui de familie al minorului pe cale administrativa?
Copilul nascut din afara casatoriei, dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita, adica mama.
In cazul in care tatal recunoaste minorul ulterior inregistrarii nasterii, fie prin declaratie facuta serviciului de stare civila, fie prin inscris autentic, se va stabili filiatia si in privinta tatalui, astfel ca minorului i se va stabili si tatal in certificatul de nastere.
In cazul acesta, cand filiatia este stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta va putea da incuviintare ca minorul sa poarte si numele de familie al tatalui,deci este nevoie de o actiune pe rolul instantei avand ca obiect "incuviintare purtare nume".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei Justitiarul711 Justitiarul711 Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cu acordul tatalui marinamar marinamar Buna seara, Am si eu o intrebare, dintr-o relatie de concubinaj s-a nascut un copil. La nastere tatal nu l-a recunoscut, dar dupa 3 ani tatal l-a recunoscut ... (vezi toată discuția)