avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei

Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie prezenta, intrucat aceasta este decedata?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 16:40, 9 Martie 2013
Daca copilul a fost recunoscut oficial(de la nastere sau in fata unei instante de judecata),puteti solicita in scris ofiterului de stare civila schimbarea numelui,atasand actele doveditoare.
Se va adresa instantei cu cerere incuviintare purtare nume daca a recunoscut copilul la ceva timp de la inregistrarea nasterii sau va cere schimbarea numelui copilului pe cale administrativa daca l-a recunoscut inca de la nastere .

Art. 64
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea de incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.
Art. 62
Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor.
Daca parintii nu au nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. in acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotara, ascultind pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Tatal a recunoscut copilul la nastere dar nu i-a dat si incuviintarea purtarii numelui tot atunci, iar acum refuza sa faca dosar de schimbare de nume pe motiv ca il costa bani. In schimb face reclamatii la primar ca nu este lasat de cei de la starea civila ca minorul sa-i poarte numele, ca el asa a auzit cu urechile lui la televizor ca se poate.
Pe copil in cheama ca pe maica-sa, nu ?
Numai pe cale administrativa ii schimba numele si numai daca si copilul e de acord.
E improbabil sa se schimbe, copilul a fost recunoscut la nastere si parintii atunci au stabilit ce nume sa poarte copilul; decesul mamei nu e motiv sa schimbe numele copilului.
Totusi, depinde de situatia concreta, daca acel copil si-a schimbat locuinta la tata, daca acesta mai are copii, e casatorit etc.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie al copilului mimozi mimozi Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte ... (vezi toată discuția)
Numele copilului pinguinul pinguinul buna ziua Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)