avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... numele copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

numele copilului

buna ziua
Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea civila mi sa spus ca acel copil va purta numele tatalui, respectiv al fostului meu sot, deoarece in timpul casatoriei si implicit al conceptiei copilului amandoi purtam acel nume. Dar daca la nasterea copilului avem nume diferite nu pot pune numele meu copilului ?
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romibaro , utilizator 14:11, 29 Aprilie 2010
Teoretic la maternitate ar trebui sa va intrebe pe dvs ce nume va purta copilul, chiar daca fostul sot isi recunoaste copilul.
Codul familiei
Art. 53 (2)Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea sa a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.
Art. 62 (2) Dacă părinţii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala părinţilor şi se va declara, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelară de la domiciliul copilului va hotărî, ascultând pe părinţi, dacă copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite
Art. 64
(1)Copilul din afara căsătoriei dobândeşte numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2)În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, instanţa judecătorească va putea da încuviinţare copilului să poarte numele acestuia din urmă.
(3)În cazul în care copilul a fost recunoscut în acelaşi timp de ambii părinţi, se aplică dispoziţiile art. 62 alin. (2).

Sper sa va fi fost de folos.
Mult succes si ... nastere usoara =D>
Copilul va purta numele dvs., daca tatal nu-l recunoaste!
sau al dvs, daca declarati tata necunoscut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele de familie al fostului sot spincium spincium Dragi consultanti! Urmatoarea situatie: In urma divortului de fostul meu sot am pastrat numele de familie al acestuia, pentru a avea acelasi nume de ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor maryapopescu maryapopescu am un copil de 1 an si este trecut pe numele ambiilor parinti, nu suntem casatoriti. tatal il viziteaza foarte rar,sa nu mai vorbesc de contributia la ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie al copilului mimozi mimozi Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte ... (vezi toată discuția)