avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate razvan_1971

Activitate razvan_1971

Răspuns la discuția Stabilirea valorii de piata teren
Va multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Stabilirea valorii de piata teren
Buna seara si multumesc frumos pentru raspuns.
Acel dosar nu mai este pe rol, insa in Romania s-au vazut multe, acesta fiind si motivul pentru care am intrebat daca exista un termen legal in care o parte poate contesta abilitatea unui expert judiciar de a intocmi o expertiza judiciara.
Mentionez ca OG nr. 2/ 2000 aplicabila perioadei respective, nu interzicea expertilor judiciari specializarea Topografie si Cadastru sa nu efectueze expertize evaluatorii, textul de lege mentionand ca expertii pot realiza expertize doar in domeniul pentru care au fost autorizati.
La acea vreme specializarea expertilor judiciari in EPI nu exista, aceasta devenind obligatorie odata cu anul 2007 si ulterior 2011 cand standardele de evaluare au devenit obligatorii pentru intocmirea oricarei expertize, deci si pentru expertizele judiciare.
Ordinul nr. 199 pentru aprobarea Nomenclatorului specializarilor expertizei tehnice judiciare, nomenclator ce contine pentru prima data si specializarea "Evaluarea proprietatii imobiliare" intrand in vigoare abia in anul 2010.
O practica a instantelor de la acea data era ca expertiza financiara pentru terenuri era intocmita de experti judiciari in specializarea Topografie si Cadastru in timp ce pentru imobile, expertizele evaluatorii erau efectuate de catre experti judiciari in specialitatea Constructii civile.
Cum ramane insa cu deciziile instantelor de la acea vreme (2003 - 2007 si ulterior) de a numi experti judiciari in specializarea Topografie si Cadastru in evaluarea financiara a terenurilor ?
Aceste decizii ale instantelor de a numi experti judiciari in specialitatea Topografie si Cadastru sa evalueze financiar terenuri nu au fost emise in contradictie cu prevederile OG 2/2000 ?
Sa inteleg, in acest context, ca si Birourile de expertize juridice desemnau experti judiciari care nu erau abilitati sa efectueze expertize judiciare solicitate de instante ?
Va multumesc anticipat !
Buna ziua,

In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren intravilan, solicitand Corpului expertilor judiciari o lista cu 3 experti care sa raspunda intrebarilor expertizei. Din aceasta lista, instanta a desemnat un expert judiciar specializarea Topografie, geodezie si cadastru. Dupa depunerea documentatiei la dosar, partea adversa nu a contestat expertiza. Mai mult decat atat, in anul 2007 instanta a solicitat actualizarea expertizei (partea financiara), partea adversa neavand nici de aceasta data obiectiuni la expertiza.
Din cate stiu, primul examen initiat de Min. de Justitie pentru specializarea "Evaluarea proprietatii imobiliare" (EPI) a avut loc in anul 2007, in urma caruia doar o singura persoana a obtinut calificativul Admis, pentru judetul unde se desfasura procesul.
Cautand prin arhivele instantelor de la acea data si chiar ulterior anului 2006, (unele procese fiind si din anul 2014) am identificat experti judiciari in specializarea Topografie si Cadastru care, la solicitarea instantelor, au identificat si stabilit valoarea de piata a terenurilor / imobilelor, acestia nefiind specialisti EPI, asa cum este prezentat in baza de date a Ministerului de Justitie.
Cum probabil, acest lucru s-a petrecut in multe alte instante din tara, e greu de crezut ca atatea complete de judecata au numit eronat si fara o baza legala experti judiciari in specializarea "Topografie si cadastru" pentru a stabili valoarea de piata a terenurilor. In caz contrar, aceste rapoarte pot fi contestate iar judecatorii trebuie sa raspunda pentru desemnarea acestor experti judiciari.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Poate partea adversa sa mai conteste Raportul de expertiza sau abilitatea expertului juridic de a efectua expertize evaluatorii ?
2. Care este termenul legal in care se pot realiza aceste contestatii ?
3. Care era baza legala la acea vreme (anul 2006) care interzicea sau nu expertilor judiciari specializati in Topografie sa efectueze expertize evaluatorii ?
Ma repet, cu scuzele de rigoare, instanta a inaintat o solicitare Corpului Expertilor Judiciari sa desemneze trei experti judiciari care sa raspunda la intrebarile instantei. Instanta a numit un expert judiciar (specialitatea Topografie, Cadastru si Geodezie) din lista transmisa de Corpul Expertilor Judiciari. Acesta nu si-a declinat competenta, a intocmit expertiza, iar partea adversa nu a contestat expertiza.
Va multumesc anticipat.