avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Stabilirea valorii de piata teren
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Stabilirea valorii de piata teren

Buna ziua,

In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren intravilan, solicitand Corpului expertilor judiciari o lista cu 3 experti care sa raspunda intrebarilor expertizei. Din aceasta lista, instanta a desemnat un expert judiciar specializarea Topografie, geodezie si cadastru. Dupa depunerea documentatiei la dosar, partea adversa nu a contestat expertiza. Mai mult decat atat, in anul 2007 instanta a solicitat actualizarea expertizei (partea financiara), partea adversa neavand nici de aceasta data obiectiuni la expertiza.
Din cate stiu, primul examen initiat de Min. de Justitie pentru specializarea "Evaluarea proprietatii imobiliare" (EPI) a avut loc in anul 2007, in urma caruia doar o singura persoana a obtinut calificativul Admis, pentru judetul unde se desfasura procesul.
Cautand prin arhivele instantelor de la acea data si chiar ulterior anului 2006, (unele procese fiind si din anul 2014) am identificat experti judiciari in specializarea Topografie si Cadastru care, la solicitarea instantelor, au identificat si stabilit valoarea de piata a terenurilor / imobilelor, acestia nefiind specialisti EPI, asa cum este prezentat in baza de date a Ministerului de Justitie.
Cum probabil, acest lucru s-a petrecut in multe alte instante din tara, e greu de crezut ca atatea complete de judecata au numit eronat si fara o baza legala experti judiciari in specializarea "Topografie si cadastru" pentru a stabili valoarea de piata a terenurilor. In caz contrar, aceste rapoarte pot fi contestate iar judecatorii trebuie sa raspunda pentru desemnarea acestor experti judiciari.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Poate partea adversa sa mai conteste Raportul de expertiza sau abilitatea expertului juridic de a efectua expertize evaluatorii ?
2. Care este termenul legal in care se pot realiza aceste contestatii ?
3. Care era baza legala la acea vreme (anul 2006) care interzicea sau nu expertilor judiciari specializati in Topografie sa efectueze expertize evaluatorii ?
Ma repet, cu scuzele de rigoare, instanta a inaintat o solicitare Corpului Expertilor Judiciari sa desemneze trei experti judiciari care sa raspunda la intrebarile instantei. Instanta a numit un expert judiciar (specialitatea Topografie, Cadastru si Geodezie) din lista transmisa de Corpul Expertilor Judiciari. Acesta nu si-a declinat competenta, a intocmit expertiza, iar partea adversa nu a contestat expertiza.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: razvan_1971 , utilizator 20:00, 25 Iunie 2018
Mentionati anii 2006-2007 in care s-au facut evaluari ale terenului. Mai este pe rol acel dosar dupa 12 ani ?
Instanta de judecata este singura in masura sa desemneze experti in dosarele aflate pe rol, din listele puse la dispozitie de MJ (se gasesc pe site-ul institutiei) cu persoane autorizate.
CpC mentioneaza:
-art.330: Incuviintarea expertizei
(1)Cand, pentru lamurirea unor imprejurari de fapt, instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau 3 experti.
(3)In domeniile strict specializate, in care nu exista experti autorizati, din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti, judecatorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalitati ori specialisti din domeniul respectiv.
In acea perioada ca si in prezent, efectuarea expertizelor tehnice judiciare se desfasoara cu respectarea prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare si legat de discutie sunt aplicabile:
-art.17 (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
-art. 32 Biroul central pentru expertize tehnice judiciare are următoarele atribuţii:
c) ia măsurile necesare pentru întocmirea tabelului nominal şi a listei nominale cuprinzând experţii tehnici judiciari, respectiv specialiştii care pot efectua expertize tehnice judiciare şi pentru comunicarea acestora birourilor locale pentru expertize tehnice judiciare;
e) emite autorizaţia de expert tehnic judiciar, în care se menţionează cel puţin numele şi prenumele expertului şi specializarea acestuia;
La un raport de expertiza se pot depune observatii in termenul scurs de la data depunerii raportului la dosarul cauzei si pana la primul termen de judecata sau in instanta la primul termen de judecata dupa depunerea raportului, respectiv la urmatorul termen daca instanta aproba timp pentrru studierea raportului.


Buna seara si multumesc frumos pentru raspuns.
Acel dosar nu mai este pe rol, insa in Romania s-au vazut multe, acesta fiind si motivul pentru care am intrebat daca exista un termen legal in care o parte poate contesta abilitatea unui expert judiciar de a intocmi o expertiza judiciara.
Mentionez ca OG nr. 2/ 2000 aplicabila perioadei respective, nu interzicea expertilor judiciari specializarea Topografie si Cadastru sa nu efectueze expertize evaluatorii, textul de lege mentionand ca expertii pot realiza expertize doar in domeniul pentru care au fost autorizati.
La acea vreme specializarea expertilor judiciari in EPI nu exista, aceasta devenind obligatorie odata cu anul 2007 si ulterior 2011 cand standardele de evaluare au devenit obligatorii pentru intocmirea oricarei expertize, deci si pentru expertizele judiciare.
Ordinul nr. 199 pentru aprobarea Nomenclatorului specializarilor expertizei tehnice judiciare, nomenclator ce contine pentru prima data si specializarea "Evaluarea proprietatii imobiliare" intrand in vigoare abia in anul 2010.
O practica a instantelor de la acea data era ca expertiza financiara pentru terenuri era intocmita de experti judiciari in specializarea Topografie si Cadastru in timp ce pentru imobile, expertizele evaluatorii erau efectuate de catre experti judiciari in specialitatea Constructii civile.
Cum ramane insa cu deciziile instantelor de la acea vreme (2003 - 2007 si ulterior) de a numi experti judiciari in specializarea Topografie si Cadastru in evaluarea financiara a terenurilor ?
Aceste decizii ale instantelor de a numi experti judiciari in specialitatea Topografie si Cadastru sa evalueze financiar terenuri nu au fost emise in contradictie cu prevederile OG 2/2000 ?
Sa inteleg, in acest context, ca si Birourile de expertize juridice desemnau experti judiciari care nu erau abilitati sa efectueze expertize judiciare solicitate de instante ?
Va multumesc anticipat !
Nu cred sa mai fie posibila o repunere pe rol a dosarului respectiv.
Dupa cum am mentionat si in mesajul anterior, instanta de judecata este singura in masura sa dispuna nominalizarea expertilor, iar partile in proces pot contesta numirile/ cere recuzarea (fara a fi obligatoriu sa se aprobe de instanta) doar in conditiile CpC in sedinta de numire/ desemnare a expertilor.
BLETJ nu au atributii in desemnarea expertilor/ specialistilor tehnici judiciari, doar afiseaza lista la sediu cu cei nominalizati in lista afisata pe site-ul MJ.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In plus, activitatea de evaluare a fost reglementata abia in 2011 prin OG24/2011. Ulterior, corpul expertilor tehnici judiciari a fost largit, ingloband acum si evaluatori autorizati.

Daca speta dvs este anterioara 2011, nu exista niciun temei legal pentru infirmarea evaluarii facute de catre expertul tehnic judiciar.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert parte care nu are calitatea de expert judiciar. e inducere in eroare a instanței, ce ar trebui să facem noi acum? Annett Annett Buna ziua, Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte. Eu am depus ... (vezi toată discuția)
Calitatea de expert parte DUNIC DUNIC Am o intrebare strict tehnica: poate fi numit expert parte, intr-o expertiza tehnica judiciara de EPI, o persoana care este membra ANEVAR, dar nu este in lista ... (vezi toată discuția)
Obiective expertiza - partaj judiciar learnlaw learnlaw Imi puteti spune care sunt obiectivele care se cer de obicei in cazul expertizelor din partajele judiciare in care sunt incluse terenuri si imobile ( unele in ... (vezi toată discuția)