Buna ziua,
Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte.
Eu am depus la termenul in care s-a incuviintat expertiza o copie dupa autorizarea si legitimatia expertului judiciar, autorizare emisa de Ministerul Justitiei. Partea adversa insa a cerut termen de 5 zile pentru depunerea actelor.
La termenul urmator am constatat ca partea adversa a depus o autorizare de la un cadastrist/topografist, autorizat OCPI sa execute lucrari de cadastru, topografie si geodezie, dupa cum scrie pe copia dupa autorizare. Am verificat pe site-ul Ministerului Justitiei si nu este expert tehnic judiciar. In cererea anexata, partea adversa il numeste expert parte si solicita numirea lui ca atare. Instanta nu verifica calitatea acestuia, face referire ca s-a depus autorizarea expertului si trimite adresa catre expertul desemnat cu numele celor 2 experti parte, al nostru si "expertul" lor.
Din cate am citit e ilegal, "expertul" lor nu este niciun fel de expert, este de fapt cadastrist/topografist, e inducere in eroare a instantei, ce ar trebui sa facem noi acum?
Stim comportamentul sa spunem "neortodox" al partii adverse, de aceea am solicitat expert parte. Expertiza topo nu s-a efectuat, inca nu am fost convocati, nici la primul termen, nici pana acum.
Astept de la Dvs. sfaturi cu ce ar trebui sa fac, ce sa cer, care este temeiul legal pe care trebuie sa-l aduc in fata Instantei?
Avem si avocat, inca nu stie situatia, as dori parerea unui specialist, multumesc.
Depuneti la instanta o nota scris, inregistrata la arhiva tribunalului pentru dosar nr. .... in care sesizati faptul ca expertul respectiv nu se regaseste pe lista MJ publicata pe site-ul institutiei cu experti tehnici judiciari autorizati de MJ inainte cu maxim 5 zile de termenul de judecata.
Daca intre timp sunteti convocat la expertiza, solicitati expertului sa mentioneze in PV incheiat cu ocazia efectuarii expertizei care este punctul dvs. de vedere si apoi semnati PV.
Se intampla ca lista afisata pe site-ul MJ sa nu fie actualizata la zi. Este bine sa mergeti la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare si sa va interesati daca respectiva persoana detine autorizatie de la MJ in termen de valabilitate. Eventual sa face o solicitare scrisa catre BLETJ si sa cereti raspuns scris.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art. 18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
Sigur asa voi proceda, mulțumesc mult.
Nedumerirea mea este însă legata de termenul "specialiști" din lege, termen de care sunt convinsa ca se va lega partea adversa.
Pot invoca și inducerea în eroare a instantei?
Specialistii tehnici judiciari sunt tot persoane autorizate de catre MJ, numai modul de autorizare difera de cel al expertilor tehnici judiciari.
Nu orice persoana care este specialist intr-un anume domeniu este si expert tehnic judiciar.
Nu stiu in ce masura se poate invoca inducerea in eroare a instantei de catre partea adversa dvs. in dosar.
Daca doriti sa comentati dati clik pe "raspunde". Nu are rost sa reapara mesaje intregi deja scrise.