avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Calitate expert consultant - obligatoriu expert ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Calitate expert consultant - obligatoriu expert judiciar ?

Am fost contactat de catre o parte implicata in proces pentru a-mi expune punctul de vedere in calitate de expert consultant. Mentionez ca nu am calitate de expert judiciar si pot expune opinii sau intocmi rapoarte doar de natura extrajudiciara.Expertul judiciar va fi numit de instanta . Intrebarea mea este in ce masura pot aplica la acceptare sau elabora opinie diferita fata de raportul expertului judiciar desemnat. Sau pot doar intocmi un raport extrajudiciar din care avocatul partii sa se inspire in pleduarie, si fata de care instanta sa nu il ia in seama.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:08, 4 Martie 2017
Puteti acorda consultanta partii interesate, fara ca eventualul raport de expertiza tehnica extrajudiciara sau cum veti dori sa-l denumiti, intocmit de dvs., sa fie avut obligatoriu, in vedere, de catre instanta de judecata.
In pledoarie sa, avocatul se poate inspira din raportul extrajudiciar intocmit de dvs., dar daca il invoca trebuie sa depuna la instanta si documente certe care sa sustina raportul /pledoaria avocatului.
Pentru a fi desemnat expert parte/ expert consilier de catre instanta de judecata, la propunerea partii in proces, interesate, se aplica prevederile OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara,
-art. 18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participă la efectuarea expertizei în condiţiile alin. (1) este stabilit de parte şi de expert, de comun acord, în temeiul raporturilor contractuale dintre aceştia, şi este plătit acestuia de către partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relaţiilor contractuale dintre parte şi expertul tehnic judiciar sau specialistul care participă la efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1), precum şi a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de către expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.
Multumesc frumos, intuiam. Confuzia a plecat de la faptul ca am fost numit expert parte , specificand dinainte partii ca nu detin calitatea de expert judiciar. Insa, din cate am inteles de la colegi, instanta nu verifica daca esti in lista expertilor judiciari, considerand ca in mod normal avocatul partii ar fi trebuit sa realizeze acest demers. Este OK ca s-a lamurit ! Inca o data multumiri.
Colegii, nu stiu din ce motiv, v-au dezinformat, cu sau fara buna stiinta. Este greu de crezut ca instanta nu verifica calificarea expertului propus de partile in proces, fie vorba de cel care urmeaza a fi desemnat sa efectueze expertiza, fie de cel care urmeaza a fi desemnat expert parte.
In ideea ca se accepta, fara verificare, dar in cursul derularii procesului se constata/ se sesizeaza de partea adversa in proces ca expetul respectiv nu avea calitatea de expert tehnic judiciar, cu siguranta lucrurile se complica si nu este exclus sa se poata ajunge la proces pentru inducerea in eroare a instantei.
Daca in propunerea de expert parte se face mentiunea scrisa si se depune la dosarul cauzei ca atare, ca respectivul este expert extrajudiciar, instanta este informata deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)