Am o intrebare strict tehnica: poate fi numit expert parte, intr-o expertiza tehnica judiciara de EPI, o persoana care este membra ANEVAR, dar nu este in lista de experti tehnici judiciari aprobata de Ministerul Justitiei ??
Va multumesc anticipat pentru raspuns !!
Expertul parte trebuie sa fie expert tehnic judiciar si sa aiba aceeasi specializare ca expertul desemnat de catre instanta de judecata sa efectueze expertiza tehnica judiciara conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.18 (2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
Va multumesc foarte mult !!
Nedumerirea mea este legata de faptul ca la art. 18 se vorbeste si de "un specialist" fara sa se specifice faptul ca trebuie sa fie avizat de Ministerul Justitiei !! De asemenea, CEDO vorbeste de faptul ca expertul propus de parte este reprezentantul acesteia (nu al Ministerului Justitiei !!)
As face o paralela cu situatia avocatilor.Acestia reprezinta partea, fara sa fie avizati de Ministerul Justitiei !!
Oricum, unde este lege nu este tocmeala !!
VA MULTUMESC INCA O DATA !!
Specialistii tehnici judiciari sunt persoane (cu pregatire superioara - profesori universitari, doctori sau specialisti recunoscuti ca atare in meseria lor, etc.) autorizate de catre MJ in urma sustinerii unui interviu, iar expertii tehnici judiciari urmeaza un curs de perfectionare si dau un examen.
CEDO are dreptate, asa este si in legislatia romaneasca, cu precizarea ca expertul parte nu reprezinta interesul partii care l-a solicitat (chiar daca este platit separat de aceasta), doar participa la expertiza impreuna cu expertul desemnat, au la dispozitie aceleasi documente si analizeaza situatia in baza aceleiasi legislatii. Expertul parte semneaza raportul de expertiza impreuna cu expertul desemnat daca este de acord cu concluziile raportului intocmit de catre expertul desemnat. Daca nu este de acord cu concluziile raportului, expertul parte intocmeste un raport separat in care isi expune documentat punctul de vedere.