avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate ilie.constanta@yahoo.com

Activitate ilie.constanta@yahoo.com

Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
Felicitari pentru Maye Maya. Ai dreptate, aceea este speta pe care am ales-o expres in grila. Aceasta intrucat speta este o aplicatie a exceptiei cuprinse in art.41,alin.1,Cproc.pen.
Exceptia trimite la un caz de prorogare de competenta si este de stricta interpretare, ca orice exceptie. Ea se va aplica atunci cand cercetarea judecatoreasca releva aspecte noi care indreptatesc instanta sa procedeze la schimbarea incadrarii judecatoresti, cu conditia ca noua incadrare sa antreneze competenta unei instante ierarhic inferioare.
Felicitari si lui Patrik, foarte bun aspectul surprins de el. Speta am gasit-o relevanta si sub aspectul ca, asa cum se mentiona aici, la prima vedere o astfel de incadrare juridica pare absurda. Si totusi....cred ca v-ati lamurit.
Pentru Simeria - ma bucur ca te-am lamurit.
Oricui i se poate intampla sa greseasca atunci cand scrie un text, dar aceasta nu ne da dreptul sa conchidem ca respectiva persoana nu cunoaste gramatica limbii romane sau ca nu trebuie sa primeasca o nota de trecere. La primul text pe care am indraznit sa il supun atentiei voastre, am omis sa mai adaug un cuvant, fraza pierzandu-si din sens. Putea cineva sa concluzioneze cum ca "nu stiu sa ma exprim" ?
Mai multa moderatie nu ne strica, mai ales din perspectiva profesiei pe care ne-o dorim cu totii.
Maine fiind ziua cea mare, va spun "Bafta" tuturor.
Ai perfecta dreptate.
Nu am zis ca te contrazici. Ideea era ca, cu cat negam mai mult filosofia, cu atat mai mult apelam la ea. Mi-a placut aparentul paradox din observatiile tale. Si, mai ales, mi-a placut tema pe care ati ales-o spre discutie.
Karmine a scris:

Patrick....nu mi-a placut niciodata,dar niciodata, filosofia! :) Eu leg ideile de ratiune; numai omul poate sa aiba ratiune,prin urmare,o furnica nu poate sa aiba idei. :))
Ratiunea si Ideea sunt categorii ale filosofiei. Faptul ca "legi ideile de ratiune" inseamna ca esti adepta a ceea ce s-a numit "rationalism" , un curent care a facut cariera in filosofie. Filosofia nu este nici pe departe lipsa de ratiune.
dyanna a scris:

Ce inseamna unitate naturala colectiva?

Consulta pag.103 din materialul postat
Rino, buna alegere faci pentru procedura. Dupa esecul din vara, eu am "tocat" Codul de Procedura facandu-mi grile si a fost metoda de succes 100%. Cat priveste elogiile anterioare, dati-mi voie sa am rezerve. Depinde de stilul fiecaruia. Stilul "carte de sinteza" este cel mai inselator.
Apud STRETEANU
→ dupa elemental material al laturii obiective →
1. infracţiuni comisive → săvârşite printr-o acţiune
2. infracţiuni omisive → săvârşite printr-o inacţiune →
2.1. omisive proprii → neîndeplinirea unei obligaţii impuse de lege → exemple :
2.2. omisive improprii (comisive prin omisiune) → au la bază o incriminare comisivă, dar rezultatul prevăzut de norma de incriminare poate fi în concret produs şi printr-o inacţiune, fără ca aceasta să fie expres prevăzută de norma de incriminare. Ceea ce caracterizează aceste infracţiuni este faptul că subiectul nu împiedică producerea unui rezultat pe care, potrivit legii avea obligaţia de a-l împiedica. Exemplu → o mamă ia hotărârea de a-l ucide pe noul născut prin neacordarea de hrană. În acest caz, deşi textul de lege (art.174,C.pen.) prevede comiterea faptei prin acţiune – ucidere – în concret ea se poate comite şi printr-o inacţiune (în speţă, neacordarea de hrană)
Cu siguranta penalul partea speciala d-lui l-a facut. I-am lucrat cartea de grile si ii cunosc stilul.
Sergiu Bogdan, Florin Doru Tohatan, Doris Alina Serban, Drept Penal. Partea Speciala, Caiet de seminar, Universul Juridic, 2010.
V-o recomand. Daca vreti sa intelegeti penalul partea speciala, este exceptionala. Si cautati si cursul d-lui Sergiu Bogdan.
Tot respectul pentru Scoala de la Cluj. Si o spune un om format la Univ. din Iasi.