avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Activitate Adrian Florescu

Activitate Adrian Florescu

Salut!

Interesanta dezbaterea legata de remunerarea avocatului stagiar!
In urma modificarilor aduse statutului profesiei, avocatul stagiar are dreptul de a avea clientela proprie. E adevarat, clientela proprie DAR, in interiorul formei de exercitare a profesiei, in cadrul careia este incadrat...
Traducerea in practica a acestei prevederi este aceea ca un client personal al avocatului stagiar va incheia un contract cu forma de exercitare a avocaturii unde isi desfasoara activitatea stagiarul, iar in acel contract se va preciza faptul ca serviciile contractate sunt prestate de catre avocatul stagiar. Forma de exercitare a avocaturii incaseaza onorariul stabilit prin contract si varsa in bugetul avocatului stagiar cota convenita prin contractul de colaborare. Pentru aceasta cota de onorariu "retrocedat", avocatul stagiar va emite factura si/sau chitanta, aplicand stampila proprie, executata onform prevederilor statutului profesiei. |tot in statut se precizeaza si ca onorariile rezultate din activitatea de asistenta judiciara desfasurata in cadrul Baroului sunt pastrate, integral, de catre avocatul stagiar.
Toate aceste sume se constituie in venit al avocatului stagiar si sunt supuse cotelor de taxare stabilite de Barou. Cam mari, deh, sunt de acord cu voi!
Cu privire la neconcordanta in formulare privitoare la "venitul minim" datorat avocatului stagiar, aici cred ca Michiduta si-a bagat coada intentionat pentru a nu supara nici una din taberele implicate.
Ramane ca partile sa se inteleaga cu privire la acest aspect si, din pacate, sunt o multime de avocati definitivi care abuzeaza de aceasta scapare a legii. Cred ca doar o interventie a instantei ar putea face lumina in cauza, dar, inca nu am auzit de asa ceva...

Acuma, pe de-o alta parte, legat de plangerile impotriva "maestrilor", sa stiti ca si din perspectiva avocatului definitiv exista nemultumiri fata de comportamentul stagiarului, numit in mod generic! De multe ori, stagiarii, emit pretentii mult prea mari fata de plusul de valoare pe care il aduc intr-un cabinet de avocatura, pretentii nesustinute decat de argumentul promovarii examenului de primire in profesie. Sunt si stagiari de exceptie, care se adapteaza imediat mediului practic, dar si stagiari indaratnici si plini de ei, care doresc laptop, telefon mobil, acces la cauzele importante ale biroului de avocatura... In unele cazuri, stagiarii chiar contacteaza clientela avocatului si incearca o "preluare" mai mult sau mai putin eleganta...
Stiti ce palpitant este sa ai un stagiar pe care sa il rogi sa scoata un certificat de grefa ASTAZI pentru ca ai nevoie de el la prima ora maine? Iar el sa plece de la judecatorie si sa te sune la o ora dupa ce a plecat, sa iti spuna ca e gata MAINE la pranz?
Sau sa il rogi, sa IL ROGI nu sa comanzi, sa iti faca un mic studiu de caz iar el, stagiarul cu pretentii de specialist, sa lase sa treaca o LUNA??? Sau, cand face respectivul studiu, el este bazat pe telefoane date in stanga si in dreapta si nu pe citirea unei legi??? Pai, poti sa il lasi sa se ocupe de un caz, cum pretinde??? Nu iti afecteaza clientela astfel de esecuri?
Stiti, avocatul definitiv, cel care are numele pe forma de exercitare a avocaturii, raspunde in fata clientului si pentru esecul stagiarului care da chix! E adevarat, veti spune, este si vina definitivului ca il pune pe stagiar sa faca treaba....
Sau, stiind ca beneficiaza de un procent din clientela adusa, se transforma in "forta de vanzare" lasand toata activitatea in scafarlia avocatului titular in timp ce el doar alearga dupa clientela, ba mai este si nemultumit cand se refuza noi clienti din lipsa de timp!

Departe de mine gandul de a generaliza si de a aplica aceste experiente neplacute la toti stagiarii. Stagiul avocatului este perceput ca o adevarata Golgota prin care este necesar sa treci pentru a putea ajunge pe propriile picioare si unii stagiari, chiar printre cei care scriu aici, nu realizeaza ca si ceilalti, maestrii, pot sa ii critice! Stagiul este o perioada de acumulare de experienta intr-o meserie, din pacate, nemodernizata in masa ei. Este asemanator cu ucenicia pe care o practicau breslasii prin Evul Mediu :-) dar este una din caile de a ajunge in varf, de a fi competitiv. Nu fac apologia stagiaturii "de caine", doar incerc sa va fac sa va ganditi si la ceilalti, la cei care incearca sa creasca un tanar aspirant la ale avocaturii!
Ma opresc aici, inainte de a va plictisi!

Adrian Florescu