avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate Ionutnespus

Activitate Ionutnespus

Multumesc pentru raspuns!
Motivatia a fost ca nu avem contoare sigilate, insa cu toate acestea ele se folosesc la calculul costului apei reci... Plus ca are mai mult de jumatate din membri care o sustin.

Exista o formula dupa care se poate calcula cat costa incalzirea unui metru cub de apa calda?
Buna ziua,

Suntem o asociatie de locatari cu centrala de bloc, fiecare apartament avand contor propriu de apa rece / calda.
Pe timpul verii, centrala consuma gaz strict pentru incalzirea apei calde.
Costul agentului termic ce corespunde unui mc de apa calda ar trebui sa fie simplu: imparti factura de gaz la totalul de mc de apa calda consumati.

Noul administrator a respins acest mod de calcul in baza faptului ca i s-a parut un cost prea mare de 18 RON / mc si ca pretul difera mult de la o luna la alta.

Asa ca a venit cu o noua formula obtinuta prin combinarea HG 1588/2007 si hotararea 20/1984, in care agentul termic este calculat in functie de nr. de persoane din apartament.

Si anume:
- situatia pentru luna mai: 48 mc apa calda consumati, 555 RON factura gaz, 5,89 RON / mc apa rece, 11 apartamente, 40 persoane.
- se plateste apa rece din componenta apei calde cu pretul de 5,89 RON/mc
- agentul de incalzire din componenta apei calde se calculeaza impartind factura de gaz la numarul de persoane, costul per apartament fiind stabilit in functie de numarul de persoane.

Concret, pentru un apartament cu 4 persoane si 3 mc apa calda consumati, costul ar fi :
* cost apa rece = 3 mc * 5.89 RON = 17,67 RON
* cost agent termic / persoana = 555/40 = 13,89 RON
* cost agent termic / apartament = 4 pers * 13,89 RON = 55,56 RON
Cost total apa calda = 17.67 + 55,56 = 73,23 RON

In consecinta, pretul final / apartament al unui metru cub de apa calda variaza intre 12 si 33 RON, in functie de consum si numarul de persoane.

Intrebare: este legal acest mod de calcul? Nu ar trebui sa fie un cost unitar atat timp cat proprietatile apei calde sunt acelesi pentru toti?

Considerand ca majoritatea membrilor sunt de acord cu aceasta grila de calcul (unii fiind avatajati de ea), ce as putea face legal sa platesc pretul corect pentru ceea ce consum?

Multumesc!