Buna ziua si scuze va rog pentru exprimarea poate neclara.
TP in baza legii 18/1991 dupa autorul A (bunicul meu)
7 mostenitori trecuti pe TP eliberat in 1997.
B sotia autorului impreuna cu 4 copii renuntatori la succesiune in baza art.700 vcc
C al 6-lea pe titlu,copil (tatal meu,decedat) acceptant succesiune 1/2 conform certificat mostenitor
D al 7-lea pe titlu,nepot (fratele meu vitreg) mostenitor testamentar 1/2 impreuna cu tatal nostru
Si acum apar problemele :
CEREREA pt.reconstituire a facut doar tatal meu decedat (C) dar atentie a trecut la Subsemnatul numele mamei lui (bunica B) apoi a trecut la rubrica fiul lui : numele parintilor lui iar la adresa a trecut adresa lui nu pe a bunicii,iar in final normal semnatura doar a lui.
In urma unei cereri la primarie privind actele ce au stat la baza eliberarii titlului in afara de aceasta cerere,certificat nastere si certificat casatorie bunica, am aflat de o anexa nr.3 (nu stiu cum a aparut)cu cei mentionati mai sus pe titlu.
Problema 2 :
Tatal meu decedat a avut in posesie (inca avem aceasta posesie) aproape 1.8Ha de teren extravilan de peste 20 de ani,pe considerentul intelegerii intre frati cum ca tatal meu sa ocupat de reconstituire si munceste cota lui,a mamei decedate (B) si a fiului
3 frati 0.6 Ha etc..necontestat
INTREBARE :
Cum pot obtine dreptul de proprietate pe terenul detinut si lucrat de tatal meu peste 20 de ani in conditiile date avand in vedere ca fratele meu (D) nu doreste sa participe civilizat la notar (posibil sa nu vina nici la judecata)
Daca am omis ceva,promit sa completez in urma intrebarilor cat mai urgent.
Ce fel de cererere trebuie sa fac catre judecatorie pt.a obtine dreptul de proprietate pe acest teren (trecut la rolul tatalui meu toti anii) In titlu 3.4 Ha si 7 mostenitori
Va multumesc anticipat. Stima
La dosar a fost depus de catre primarie ” Extras pentru uz oficial de pe actul de nastere nr...”
Mesaje discutii scrise nu exista.au fost doar convorbiri telefonice,in care si-a exprimat acelasi punct de vedere reiterat in intampinarea depusa si semnata de frate la dosar.
Mai mesaj scris decat hartia scrisa si semnata de frate nu exista.
Martorii ( doua vecine ) au fost citate pt.termenul de la jumatatea lunii Septembrie.
Iar incheierea de sedinta in afara partii cu certificatul de nastere care sa rezolvat intre timp suna asa :
”Instanta pune in discutie amanarea cauzei in vederea citarii paratului la interogatoriu si a martorilor incuviintati si pentru a propune reclamantii pentru termenul urmator obiective pentru proba cu expertiza in cazul in care se va dispune in cauza.”
Legat de ANAF... ” In cazul in care prin actul de succesiune ati dobandit”
Pai de unde act de succesiune..deocamdata nu prea a dobandit nimic...
Am depus cererea din prisma mostenitorului sezinar cum inclusiv D-stra ma invatati...
Daca exista acel act era mai mult decat usor.
Cu respect
Va multumesc pt.raspunsuri.
1. Apreciez interesul D-stra vis a vis de topicul deschis de mine.
2.Acesta a fost si motivul pt.care am deschis acest topic. Si anume : pt.a primii solutii,sugestii,sfaturi de la persoane avizate sau chiar neavizate. Persoane care au patit lucruri asemanatoare..etc.
3.Nu imi este draga situatia in care ne aflam.... Timp,bani,nervi,drumuri peste drumuri la instanta.
Speta este REALA . ( Eu 41 impliniti si nu student,mama 80 si fratele 50,tata decedat Ianuarie 2017)
Din punctul meu de vedere , nu este ”end of topic” Astept sa vad cat va dura acest proces si cum se va finaliza.
Stima
andreeaemilia95
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va multumesc pt.raspuns. Am considerat gresit poate ca este mult mai usor sa ceara Judecatoria certificatul de nastere decat sa astept eu negatiile primariei. In fine,copia CN a fost trimisa de catre Primarie si este atasata la dosar. Ramane sa vedem daca la termenul din Septembrie Judecatorul va insista pe aducerea fratelui la interogatoriu si va amana din nou procesul. Si astept sa vad daca va mai insista cu ”expertize” pt.ca nu inteleg la ce si pt.ce.
In ceea ce priveste recuperarea taxei,asa cum am specificat in primul raspuns pe care vi l-am oferit,am mers la ANAF si am depus cerere cu nr.de inregistrare in care am completat jos ca sunt fiul (mostenitor sezinar) si acceptant al mostenirii conform cu declaratia data la notar in termen si atasata in copie la cerere.Am mai specificat si ca fac aceasta cerere si in baza art.1125 si 1126 din Codul Civil. Sperantele mele sa mi se dea dreptate sunt mici. Poate daca voi merge in instanta in eventualitatea unui raspuns negativ as avea o sansa... Astept si motivarea raspunsului pt.a vedea ce cale o sa urmez. Daca am gresit ce am scris in cerere si trebuia sa scriu altceva...imi asum .. Oricum v-am urmat sfatul...
Stima
Va multumesc inca o data.Mi-ati adresat intrebari.Nu am facut absolut nimic altceva decat sa va relatez cum am procedat si sa reproduc afirmatii din partea Judecatorului.Nu consider ca am fost arogant in nici o fraza,nici nu am avut vre-odata in gand si nici nu imi sta in caracter.Imi pare rau ca aceasta a fost impresia D-stra. In legatura cu fratele nu poate exista negociere deoarece a spus clar iar eu am repetat-o ca nu il intereseaza problemele noastre si nu vine nici la notar nici in instanta. Si banuiesc ca ati dorit sa scrieti :”putin mai condescendent” si nu ”mai putin condescendent” nu de alta dar par sa aibe sensuri diferite. ( va rog sa nu o luati ca pe o aroganta)
Stima
Am omis sa va raspund in ceea ce priveste timbrul de mediu (auto) Cunosc faptul ca suntem mostenitori sezinari conform art.1126 Ncpc si avem dreptul la actiuni pe care le-ar fii putut face tatal meu. In speta am mers la ANAF si am discutat problema cu persoana la care se depun cererile. ( Am sa o fac si scris printr-o scrisoare recomandata ) Raspunsul a fost ca atata timp cat nu exista un Certificat de mostenitor sau o Hotarere definitiva nu avem ce face. Motivatia era ceva de genul ca daca intr-un final se ofera Certificat de mostenitor fratelui acesta se intoarce impotriva lor cum ca ne-au fost restituiti banii doar noua nu si lui.
Respect
Multumesc frumos D-na avocat Liliana Gradinaru. Apreciez orice parere si sfat indiferent ca imi convine sau nu. Invat de la fiecare cate ceva. Va raspund la problemele ridicate.
Tot ce am scris in cererea de chemare a fost aprobat si recunoscut de parat,mai putin cheltuielile de judecata. Inclusiv ca nu interactionam. Am rugat instanta la primul termen daca considera necesar certificatul de nastere al paratului sa faca un demers catre starea civila pt.obtinerea unei copii. La al 2-lea termen am depus urmatorul act : ”....Formulam urmatoarea cerere :
Asa cum am precizat in cererea de chemare in judecata noui nu avem posibilitatea comunicarii cu paratul,aspect de altfel recunoscut si mentionat in comunicarea,cererea,depusa de acesta inca inaintea primului termen la care am fost chemati. Aceasta tergiversare a paratului a facut ca noi sa ne adresam instantei. Pusi in aceasta situatie in baza art.1106,art.251,art255 alin.1,4 din Ncpc rugam instanta daca considera ca nu poate continua dezbaterea succesiunii fara parat (desii acesta si-a exprimat in mod scris pozitia) sa faca demersurile necesare catre parat sau catre autoritatile competente pentru obtinerea certificatului de nastere al paratului.”
In ceea ce priveste extrasul de uz oficial.
Am mers la Primaria de care apartine paratul si am discutat atat cu Secretarul cat si cu Primarul si acestia au insistat ca vor elibera copie cupa CN doar in urma unei cereri adresate de catre autoritati. iar mergand mai departe HOTĂRÂREA nr. 64 din 26 ianuarie 2011 prevede
Extrasul pentru uz oficial de pe actele de stare civilă este eliberat în temeiul art. 9, alin. (4), lit. e) şi art. 10 lit. c) Un astfel de înscris poate fi eliberat autorităţilor anume prevăzute în art. 27 din acelaşi act normativ, respectiv la cererea scrisă a D.E.P.A.B.D., a S.P.C.L.E.P./S.P.C.J.E.P., a instanţelor judecătoreşti, a parchetelor sau a poliţiei,....
Va rog sa specificati in baza carei legi imi era eliberat mie copie dupa certificatul de nastere al fratelui vitreg...
Ideea este ca a fost facuta cerere catre instanta dupa cum am precizat mai sus inaintea celui de-al doilea termen.
Legat de expertize... ”daca instanta considera necesare” Acestea se cer daca paratul nu este de acord daca considera ca imobilele au alta valoare daca contesta un act depus....etc. Daca instanta pentru stabilirea timbrului judiciar considera ca nu este evaluat corect un imobil,un act este fals etc....Ori aici nimeni nu contesta nimic nici fratele nici instanta,ca dovada ca stabileste o taxa de timbru judiciar(3400 lei) la valoarea impozabila stabilita de primarie.Pentru ce ai nevoie de experti judiciari ? Despre ce expertize vorbim ?
Este cazul sa ce ?
Va salut cu Stima
Fratele vitreg a fost sunat nu citat sa mearga la notar,lucru precizat in cererea de chemare in judecata. Acest lucru,”nefiind citat legal”nu ar avea valoare daca fratele meu ar contesta acest lucru. Ori el nu contesta cererea mea,si afirmatiile (acuzatiile) cum ca a fost chemat la notar!! o recunoaste total nu se apara cu nimic nu doreste sa aduca nici o proba. Mergand mai departe este citat legal acum dupa un an de zile si el nu poate proba sub nici o forma ( nu poate face dovada ) exercitarii dreptului de optiune succesorala o admite clar in intampinare,rezulta clar ca ”Opereaza” prezumtia de renuntare de la alin.2.
Cu Respect
Va multumesc frumos D-le Adrian Sulea,in primul rand pt.raspunsuri si nu in ultimul rand pt.aprecieri. Incerc sa va raspund la toate problemele ridicate.
Eu cred ca daca un proces ca acesta relativ simplu dureaza 1 an aprox.,D-ul Judecator are toate sansele sa nu aiba mai mult de 40 de procese terminate de cand a fost investit. Si Da consider ca nu are experienta unui Judecator in varsta cu sute poate mii de procese.
Art.14 din Ncpc ”Contradictorialitatea”nu are nici o insemnatate pt.tanarul Judecator arogant pana la cer si cu mana la falca toata ziua. Orice parere diferita de a domniei sale este doar un ”Mare Afront” la crucea rosie din calendar ce i-a fost acordata prin investirea de catre Presedintele tarii.
D-stra spuneti asa : ”Propun sa incercam sa-i respectam statutul, pregatirea/calificarea, gandirea obiectiva si constiinta, in spiritul legii.”
Dar dupa ce la primul termen in afara de problema certificatului de nastere superdiscutata,la intrebarea mea cum ca de ce pomeneste de expertize ? Dumnealui considera oportun sa ma intrebe de exemplu : Pai anexele gospodaresti din ce sunt construite ? si ce este si din ce este construita acea ”Cosare”
Am raspuns ca nu cred oportuna acea discutie acum dupa ce am platit taxa de timbru la valaoarea impozitabila hotarata de primarie si nu isi are rostul in speta daca este construita din caramida arsa sau ”chirpici”
La 3 am raspuns mai sus D-nei Nicoleta.
La 4 D-stra aveti urmatoarea parere : Consider ca nu este la latitudinea/decizia "unui frate" prezentarea/neprezentarea in fata instantei de judecata ce l-a citat, legal.
Eu va dau un exemplu : Doresc sa va fac cadou masina personala ..ruginita sau nu.. D-stra nu o doriti sub nici o forma...(mai mare impozitul) Pot eu sa va aduc cu mandat in instanta ? Drepturile omului nu mai exista ? D-nule Adrian Art.1106 Ncpc spune asa : Libertatea acceptării moştenirii
Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine.
A trecut 1 an legea prin Art.1112 alin.1 spune ca pana la proba contrara este prezumat ca a renuntat la mostenire.
Nu suport gandirea si actiunile fratelui vitreg dar cu sinceritate as da in Judecata Statul Roman daca as fii legat si adus cu mandat intr-o astfel de speta.
Acest proces o sa se incheie fara aducerea lui in instanta (o sa va tin la curent) desii Judecatorul a insistat ca il aduce la interogatoriu. O sa vada pana la urma copia certificatului de nastere trimisa de primarie o sa asculte depozitiile martorilor,o sa abndoneze ideea cu expertize pt.ca nu au nici un Dumnezeu de rost (acum) iar noi o sa ne alegem cu o hotarare ce putea fii data cel mult in 2 termene.
Nu consider ca este nevoie de avocat intr-o astfel de speta : O mama 2 copii unul nu vrea sa vina nimeni nu se cearta cu nimeni la urma urmei doar Judecatorul cu noi.
Am vazut in cele 3 termene multi avocati descurajati si descumpaniti de atitudinea Judecatorului.
Cu Stima
Va multumesc pentru raspuns D-na Nicoleta Cristina Romascanu. In mare parte consider ca aveti dreptate. Problema apare la modul in care procedeaza Judecatorul. Si anume : Vazand in cererea de chemare in judecata si din intampinarea depusa de frate ca nu doreste sa vina,ca nu doreste sa interactionam cel tarziu la primul termen face demersurile necesare pt.obtinerea cerificatului de nastere al paratului si cheama si martorii pt.depozitiile care le doreste. Cine este el ? Mama lui si fratele chiar vitregi nu cred ca au interesul sa inventeze un mostenitor. ”cele lăsate de cel ce se zice că ar fi scris intâmpinarea).” Nu cred ca D-stra aveti dreptul sa depuneti un act in dosarul meu aflat pe rol,chiar avocat fiind fara imputernicire. Eu presupun ca cel care a depus intampinarea a facut-o legitimanduse cu CI , dovedind ca este paratul din dosar sau avocatul lui. Nu insisti si la al treilea termen ca este datoria mea sa aduc cerificatul fratelui vitreg si ca suspenzi dosarul daca nu o fac.... ”Și de unde ar putea să știe judecătorul că nu mai sunt și alți copii? Da aveti dreptate de unde ar putea stii.. Pai de la sotia decedatului ( tatal meu) de la mine,care ne asumam niste lucruri si legi si eventuale consecinte daca ascundem un alt copil si da din depozitiile martorilor care puteau fii chemati pana acum nu la al patrulea termen ( la primele trei doar pierzind vremea si vorbind despre acelasi certificat de nastere. Exista celeritate in aceasta speta introdusa in Februarie ? Este respectat Art.6 din Ncpc ? Nu este o succesiune dezbatuta in primul an,Art.1112 ajuta foarte mult Judecatorul. Noi daca am ascunde un alt copil pt.ca la urma urmei despre acest lucru vorbim hotararea ar fii lovita de nulitate peste timp. Ori nu avem acest interes deoarece peste 1 an oricum ar pierde dreptul de optiune succesorala asa cum la pierdut fratele vitreg.
Stima