avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Activitate AndreeaM053

Activitate AndreeaM053

Mulțumesc mult pentru informații!

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Da, daca parintele care primeste indemnizatie nu depaseste 6 luni pe an in tara respectiva.

Daca parintele care primeste indemnizatie insoteste celalalt parinte in misiune diplomatica sau este el insusi trimis in misiune, atunci prevederea se aplica pe toata durata misiunii diplomatice.

OUG 111/2010
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
(6) Condiția prevăzută la alin. (1) lit. c) se consideră îndeplinită și în situația în care, după stabilirea dreptului, persoana îndreptățită, împreună cu copilul pentru care se stabilește dreptul, își stabilește temporar reședința în altă țară.
(7) În sensul prevederilor alin. (6), prin temporar se înțelege o perioadă de până la 6 luni pe an pentru toate situațiile, cu excepția celor prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. k) și x), pentru care condiția prevăzută la alin. (1) lit. c) se consideră îndeplinită pe toată perioada de însoțire ori în care se află în misiune.

Mama este în concediu creștere copil. Poate pleca într-o țară din UE timp de 5 luni, fără să realizeze venituri acolo, doar să însoțească celălalt părinte și să beneficieze în continuare de indemnizație?
Menționez că în țară în care stă 5 luni nu cere și nici nu beneficiază de alocație/indemnizație creștere copil.
Veniturile din PFA în Belgia ar fi aproximativ 2000 euro, indemnizația CCC din România aprox 600 euro.
Mai mult mă interesează dacă există posibilitatea închiderii CCC din România dacă am aceste venituri în Belgia. Dacă suspenda indemnizația din România, dar soțul rămâne în CCC iar în Belgia are PFA-ul respectiv, e totul perfect.

Cornel Vasile a scris:

1. este în regulă dacă soția își dă demisia la data la care întra soțul în CCC pentru a nu se întoarce la muncă.

2. Depinde de valoarea veniturilor realizate...

Bună ziua!

Am două întrebări legate de concediul de creștere al copilului.

1. În cazul în care ambii părinți lucrează, au dreptul la CCC, iar tatăl vrea să intre el in CCC 1 an și 10 luni, este în regulă dacă soția își dă demisia la data la care întra soțul în CCC pentru a nu se întoarce la muncă?

2. Unul dintre părinți este în CCC 1 an și 10 luni în România, dar în Belgia își deschide un PFA prin care prestează servicii de IT. Care este situația legală în România - se suspedă indemnizația de CCC, dar rămâne în continuare în CCC?

Mulțumesc pentru răspunsuri!
Bună ziua! Mă voi muta la sfârșitul anului 2022 și voi inchiria un apartament, contractul va fi facut pe minim 2 ani, începând cu decembrie 2022. Acest contract va trebui înregistrat la Fisc?
OUG16/2022 spune că se vor înregistra la Fisc contractele noi din 2023 sau cele care sunt în derulare in 2023.
Bună ziua!
Am nevoie de ajutorul dvs. Am terminat studiile de licență la buget.
M-am înscris la master în anul 2020-2021 și am primit un loc tot la buget. Am finalizat un semestru, în semestrul 2 nu am dat nici un examen.
Anul acesta vreau să mă înscriu din nou la un program de master.

Mai pot beneficia de un loc la buget?
Bună ziua!
Un prieten a închiriat prin Airbnb în cursul anului trecut o garsonieră și 2 camere din locuința proprie.
Cum ar trebui să procedeze acum la depunerea declarației 212 privind veniturile din chirii?
Mulțumesc mult!!!
Din câte stiu, analiza de risc nu a fost facuta deoarece documentele ajungeau la noi in birou.
In zona camerei din birou si a celorlalte camere amplasate in incinta nu este amplasat nici un marcaj " zona supravegheata video".

POPA GHEORGHE a scris:

Nu trebuie sa fiti de acord cu montarea camerelor de supraveghere video, doar informata la revenirea din concediul de odihna. Informarea putea fi facuta in cadrul instruirii periodice in domeniul ssm.
Daca in zona sunt amplasate marcaje "zona supravegheata video" se considera ca ati fost informata.

Buna ziua,

Dupa ce am revenit din concediul de odihna am observat ca angajatorul a montat o camera de supraveghere in biroul in care lucrez.
In birou facem operatiuni de casierie(predat-primit bani etc), dar nu avem seif. Seif-ul l-am primit dupa montarea camerei la aprox.2 saptamani si a fost neutilizat aprox.1 luna. Firma de securitate a inregistrat si ea acest lucru.
Angajatorul nu ne-a anuntat in prealabil de montarea camerei si nici nu am semnat ca suntem de acord.
Poate fi amendat angajatorul din acest motiv si conform carei legi?
Multumesc!