Avlil, multumesc de raspuns. Trebuie insa sa spun ca raspunsul dvs. ma pune pe ganduri. Pe de o parte spuneti ca intabularea se va face exclusiv pe numele meu, pe de alta parte ca bunurile dobandite chiar inaintea casatoriei sunt pasibile de partaj pe perioada unui asa zis concubinaj. Desigur nu "ne-am combinat" cu 2 zile inainte, dar, atat casa cat si terenul au fost platite exclusiv din buzunarul meu ronutz cu ronutz :). Facturile dovedesc acest lucru, dar cat de mult te poti baza pe o factura, avand in vedere ca si dupa mariaj, factura se face doar pe numele unuia dintre soti, chiar daca sa zicem ambii contribuie pentru acel bun. Deci in vizunea mea, fara a avea pretentii de cunostiinte juridice sau avocatesti, numele de pe factura nu prea poate adeveri multe lucruri - poate doar daca acestea sunt inainte de mariaj. Va rog frumos, lamuriti-ma.
Ati mai spus ca intabularea se va face exclusiv pe numele meu? De ce? Datorita faptului ca terenul, autorizatia de constructie, cartea constructiei si darea in folosiinta sunt pe numele meu si preced cununia civila?
Imi pun totusi problema pentru ca multe lucruri in ziua de azi nu mai sunt cum ar trebui sa fie, dar desigur in alta ordine de idei ma gandesc la viitor cu ganduri senine. Totusi pe acest forum sunt si multi membri necajiti cu multe probleme de partaj, cand vezi astfel de exemple totusi iti ridici niste semne de intrebare.
Unde ar trebui sa merg sa ma interesez care este situatia concreta in care ma aflu.
Am intrebat la un notar public si mi-a spus ca atat timp cat actele de mai sus sunt pe numele meu, eu sunt proprietarul, dar ca mai bine ar fi sa fie si intabularea. Totusi situatia curenta trebuie sa fie clara, nu imi permit sa ma complac intr-o situatie de genul: "asa ar fi normal, dar mai bine ar fi ...".
Multumesc de raspuns. Totusi am mai multe acte datate inainte de data casatoriei:
- cartea constructiei, semnata de: arhitect, rezistentist, constructor, diriginte de santier, ...
- contractele incheiate cu electrica, romgaz
- darea in folosiinta, un inspector al primariei a vizitat casa si a avizat existenta finalizata a acesteia (altfel primaria nu accorda darea in folosiinta)
- facturi din perioada constructiei
- autorizatia de constructie
- anuntul de incepere/finalizare al constructiei la inspectoratul de stat
- taxele de regularizare ale investitiei facute platite atat la inspectoratul de stat in constr cat si la primarie, cu valoarea finala a investitiei
Tot ce nu am eu este un act concret prin care sa spuna ca respectiva casa este a mea!
Si mai am o intrebare: pot in situatia de fata sa fac un contract de luare in spatiu al unei societati comerciale, aceasta urmand sa plateasca chirie sau sa participe la amenajarea spatiului pe care-l va folosi in locul chiriei?
Intreb asta pentru ca in afara de darea in folosiinta/cartea tehnica a constructiei/autorizatia de constructie/facturi/extrasul CF al terenului/etc - eu nu am un act care sa spuna ca eu sunt proprietar (cred ca doar intabularea spune asta).
Nu am mai intrat de mult pe forum.
Casa este relativ terminata (minore retusuri interioare). Zilele acestea imi iese de la primarie certificatul de urbanism de dare in folosiinta - prin asta se atesta faptul ca lucrarea este terminata, investitia regularizata samd. Totusi, casa nu este intabulata, pentru ca procesul dureaza foarte mult. Cununia civila nu a avut loc inca, dar va avea loc pana cand se va face intabularea.
In situatia aceasta, as vrea sa stiu intabularea pe ce nume va fi? Certificatul de urbanism de dare in folosiinta ar fi suficient sa demonstreze ca investita a fost definitivata inainte de cununie si atunci intabularea si drepturile de proprietate sa-mi revina doar mie sau trebuie sa fie inmatriculata pe ambele nume (pentru singurul motiv ca inscrierea se va face dupa cununia civila)?
Multumesc de raspuns. Nu plec cu aceasta premisa la drum, caci altfel nu as mai face nici un pas in vederea casatoriei, dar eram curios ce se poate intampla in cazul acela.
Este primul meu mesaj pe acest forum. Am o curiozitate si cred ca voi ma puteti ajuta.
Situatia este in felul urmator:
Urmeaza sa ma casatoresc la anul. Am inceput constructia unei case in regie proprie. Terenul este proprietatea mea. Autorizatia de constructie este pe numele meu si toata constructia este suportata de mine, va fi finalizata la rosu pana la data casatoriei. Probabil dupa acea data se vor mai efectua finisari si dotari ale locuintei.
Imi pun problema, cum se va imparti dreptul asupra casei in eventualitatea unui divort?
Ce se intampla daca casa se inmatriculeaza dupa casatorie?
Ce se intampla daca se imatriculeaza inainte de asta pe numele meu?
Facturile de materiale samd sunt toate si vor fi toate pe numele meu atat inainte cat si dupa.