Este primul meu mesaj pe acest forum. Am o curiozitate si cred ca voi ma puteti ajuta.
Situatia este in felul urmator:
Urmeaza sa ma casatoresc la anul. Am inceput constructia unei case in regie proprie. Terenul este proprietatea mea. Autorizatia de constructie este pe numele meu si toata constructia este suportata de mine, va fi finalizata la rosu pana la data casatoriei. Probabil dupa acea data se vor mai efectua finisari si dotari ale locuintei.
Imi pun problema, cum se va imparti dreptul asupra casei in eventualitatea unui divort?
Ce se intampla daca casa se inmatriculeaza dupa casatorie?
Ce se intampla daca se imatriculeaza inainte de asta pe numele meu?
Facturile de materiale samd sunt toate si vor fi toate pe numele meu atat inainte cat si dupa.
Bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Daca se poate dovedi ca dumneavoastra ati contribuit 100% la edificare casei, atunci nimeni nu va poate lua nimic. Mai ales ca pana la casatorie casa va fi deja ridicata, fie si in rosu.
O problema s-ar pune dupa data casatoriei, asupra finisajelor care se vor efectua la casa(cablaje, instalatii, zugravit etc.) care ca si valoare, ar putea depasi valoarea ridicarii casei.
Mult succes!
Multumesc de raspuns. Nu plec cu aceasta premisa la drum, caci altfel nu as mai face nici un pas in vederea casatoriei, dar eram curios ce se poate intampla in cazul acela.
V-ar ajuta o declaratie a sotului, ulterior casatoriei, dupa terminarea casei, in care sa spuna ca acea constructie a fost in totalitate din contributia dv., nimic dintr-a lui.
In caz de neintelegere, ati putea sa o folositi. Ati putea face si o tranzactie, desi... mai dificil.
Da' tot n-o pot face acum, caci fiind necasatoriti, nu au ce sa imparta, inca.
Apoi, ar putea fi discutii ulterior privitor la de ce s-a facut o tranzactie de impartire a bunurilor daca nu exista un conflict si nicio amenintare a bunurilor comune din partea vreunui creditor.
S-ar putea invoca presiuni, influiente etc. ;)
Acte casa la rosu
calisse
sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)