avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Activitate lock

Activitate lock

Răspuns la discuția Lege succesiune/partajare
Multumesc pentru raspunsuri.
Acea parte din lege ma interesa.
Unii spuneau jumatatea sotiei nu se calculeaza, iar din jumatatea defunctului 50% sotia 50% fiul. Dar acum m-am lamurit 3/4 fiul si 1/4 sotia din jumatatea defunctului; sau 5/8 sotia 3/8 fiul din tot ce au avut impreuna.

Multumesc pentru raspunsuri.
Caut si eu legea care spune ce parti revin, dupa decesul sotului, in urma taxei de succesiune sotiei si fiului (unul singur).
Vreau sa citesc si eu acea parte care se refera la partajul in cazul de mai sus.
Unii avocati, notari spun 50/50% din masa succesorala altii spun 3 sferturi fiul 1 sfert sotia. Chiar astazi cand am fost la notar dupa ce un notar din acelasi birou mi-a zis 50/50 % altul in acelasi birou dupa ce plecase primul mi-a zis 3 sferturi fiul si 1 sfert sotia.
Nu ma pricep, dar chiar pot fi facute astfel de greseli in urma taxei de succesiune? Ca unul sa ia mai putin decat altul, din greseala notarului?

Multumesc!
Răspuns la discuția succesiune - unicul fiu
6. Cel care a suportat cheltuielile de inmormantare si cheltuielile de intretinere in apartament (acestea fiind: gaze, curent, asociatie ... ) isi recupereaza vreun ban din acestia la succesiune?
6. Cel care a suportat cheltuielile de inmormantare si cheltuielile de intretinere in apartament (acestea fiind: gaze, curent, asociatie ... ) isi recupereaza vreun ban din acestia la succesiune?
1. Cine are dreptul legal sa deshida succesiunea: eu sau mama mea?
Cam la ce suma se ridica cheltuielile? Cine suporta cheltuielile: cel care a deschis succesiunea sau este suportata de catre toti succesorii? Daca se imparte suma cheltuita intre succesori, cum se imparte?
2. Daca stiu banca unde s-au aflat banii pana la un moment dat (acel moment este dupa moarte tatalui meu) pot constrange juridic banca sa-mi raporteze ca la acel moment mama mea avea suma de ... la acea banca (intr-unul sau mai multe conturi)?
3. In acest moment (nu am facut succesiunea) cine este proprietarul apartamentului? (Apartamentul este trecut pe numele mamei mele.) Dar al celorlalte bunuri (trecute pe numele tatalui meu)?
4. Cand am dreptul legal asupra partii mele din bunuri: cand se face acceptarea succesiunii sau trebuie facuta dezbaterea succesiunii si impartirea bunurilor? Dupa impartirea bunurilor se fac contracte noi pentru apartament garaj si masina in care sunt trecut si eu proprietar? Dupa ce am dreptul legal al partii mele pot vinde bunurile pentru a-mi lua partea mea in bani daca mama mea nu vrea sa le vanda?
5. Poate mama mea sa vanda in acest moment vreun bun daca are actele acelui bun?
1. Cine are dreptul legal sa deshida succesiunea: eu sau mama mea?
Am inteles ca si cheltuielile sunt considerabile. Cam la ce suma se ridica cheltuielile? Cine suporta cheltuielile: cel care a deschis succesiunea sau este suportata de catre toti succesorii? Daca se imparte suma cheltuita intre succesori, cum se imparte?
2. Daca stiu banca unde s-au aflat banii pana la un moment dat (acel moment este dupa moarte tatalui meu) pot constrange juridic banca sa-mi raporteze ca la acel moment mama mea avea suma de ... la acea banca (intr-unul sau mai multe conturi)?
3. In acest moment (nu am facut succesiunea) cine este proprietarul apartamentului? (Apartamentul este trecut pe numele mamei mele.) Dar al celorlalte bunuri (trecute pe numele tatalui meu)?
4. Cand am dreptul legal asupra partii mele din bunuri: cand se face acceptarea succesiunii sau trebuie facuta dezbaterea succesiunii si impartirea bunurilor? Dupa impartirea bunurilor se fac contracte noi pentru apartament garaj si masina in care sunt trecut si eu proprietar? Dupa ce am dreptul legal al partii mele pot vinde bunurile pentru a-mi lua partea mea in bani daca mama mea nu vrea sa le vanda?
5. Poate mama mea sa vanda in acest moment vreun bun daca are actele acelui bun?
Ce se intampla in eventualitatea daca tatal meu a lasat prin testament partea lui mamei mele sau unui frate sau sora ale lui? Daca atac testamentul in instanta ce sanse am sa castig in fata mamei mele sau in fata fratelui sau surorii lui?
Daca eu dau declaratia la notar ca accept mostenirea, in termen de 6 luni, iar mama mea nu face o astfel de declaratie in termen de 6 luni, ea poate pierde dreptul ei asupra mostenirii?
Unde are loc dezbaterea unei mosteniri?
1. Este suficient sa deschid doar eu succesiunea pentru a se imparti bunurile sau trebuie si mama mea sa faca succesiune pentru asi primi si ea partea?
2. La succesiune pot sa accept partea mea din bunuri fara sa vindem bunurile? Vreau doar sa schimb numele proprietarului garajului si al masinii pe numele meu.
3. In eventualitatea aparitiei unui testament in care sa presupunem ca tatal meu si-a exprimat dorinta asi lasa partea lui de avere unei alte persoane (frate, sora, nepoata ... ), ce parte ii revine acestei persoane?