avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lege succesiune/partajare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lege succesiune/partajare

Caut si eu legea care spune ce parti revin, dupa decesul sotului, in urma taxei de succesiune sotiei si fiului (unul singur).
Vreau sa citesc si eu acea parte care se refera la partajul in cazul de mai sus.
Unii avocati, notari spun 50/50% din masa succesorala altii spun 3 sferturi fiul 1 sfert sotia. Chiar astazi cand am fost la notar dupa ce un notar din acelasi birou mi-a zis 50/50 % altul in acelasi birou dupa ce plecase primul mi-a zis 3 sferturi fiul si 1 sfert sotia.
Nu ma pricep, dar chiar pot fi facute astfel de greseli in urma taxei de succesiune? Ca unul sa ia mai putin decat altul, din greseala notarului?


Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2008
lock, utilizator
Cel mai recent răspuns: lock , utilizator 21:53, 17 Martie 2008
1/4 sotia supravietuitoare, si 3/4 unicul descendent
e vorba de
Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 133 din 10/06/1944
__________
*) Devenită lege prin Decretul nr. 1126/1944.

Art. 1. - Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la succesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

Art. 2. - Liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1, in favoarea sotului supravietuitor.
Art. 3. - Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor.
Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.
Art. 4. - Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II Codul civil.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.
Art. 5. - In cazurile prevazute la art. 1 pct. b - d inclusiv, sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.
Art. 6. - Dispozitiile art. 676 din Codul civil modificate prin art. 4 din Legea impozitului progresiv pe succesiuni, din 28 iulie 1921, prin care s-a restrans ordinea succesorala pana la gradul al IV-lea inclusiv, sunt si raman in vigoare.
Art. 7. - Dispozitiile privitoare la dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in Ardeal si Banat, precum si orice alte norme contrare prezentului decret-lege, in afara de dispozitiile mai favorabile prevazute de Legea nr. 609 din 1 iulie 1941, pentru vaduvele da razboi, sunt si raman abrogate.

Cotele sunt cele pe care ti le-a scris abby.
daca vrei sa TE CONVINGI CAUTA IN CODUL CIVIL.
Cartea III, Titlul I, capitolul III
Categoric, sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 si fiul 3/4.

Trebuie sa fim atenti insa si la ce se raporteaza aceste fractii.
De exemplu, daca mostenirea cuprinde un apartament cumparat de soti impreuna, atunci numai 50% din el reprezinta masa succesorala (pentru ca restul de 50 % este proprietatea sotiei si asta nu intra in masa succesorala). E posibil ca din pricina asta sa fi auzit vorbindu-se si de un 50% pe undeva.
Multumesc pentru raspunsuri.
Acea parte din lege ma interesa.
Unii spuneau jumatatea sotiei nu se calculeaza, iar din jumatatea defunctului 50% sotia 50% fiul. Dar acum m-am lamurit 3/4 fiul si 1/4 sotia din jumatatea defunctului; sau 5/8 sotia 3/8 fiul din tot ce au avut impreuna.

Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2008
lock, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Cota succesiune mars_on_line mars_on_line speta: sotia casatorita cu (sotul care are 2 copii din alta casatorie) .sotul a avut un apartament anterior casatoriei . sotul decedeaza ; ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)