avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Activitate Av Oficiu

Activitate Av Oficiu

Răspuns la discuția ROG RASPUNS URGENT
ambele raspunsuri pe care le-ati primit sunt corecte
ele contin 2 fete ale aceleiasi probleme
de unde si neclaritatea
totusi
sfatul meu este:
1. faceti o cerere scrisa si motivata de acordare a primei/stimulentului respectiv catre institutia a carei angajata sunteti (cel cu care ati semnat contractul de munca). aveti grija sa pastrati o copie dupoa cererea dvs. pe care sa obtineti, insistati, un numar de inregistrare de la angajator. puteti specifica si faptul ca, in cazul in care raspunsul este negativ, solicitati o motivare, precum si o copie dupa adresa ministerului pe care angajatorul o va invoca, probabil. De asemena, puteti cere o decizie motivata de aprobare/respingere a cererii dvs. , decizie ce ar trebui oricum sa va fie trimisa, ca raspuns. aceasta decizie trebuie sa cuprinda, la sf., si specificarea caii si a termenului de atac: in 30 de zile la Tibunal, sectia litigii de munca.
2. veti primi un raspuns oficial in 30 de zile. e probabil. in acest caz, aveti 30 de zile sa concepeti o actiune in litigii de munca si sa o depuneti, cu duplicat pentru parat, la tribunal. nu uitati, daca spitalul isi angajeaza avocat si dvs. pierdeti, veti plati onorariul de avocat al partii adverse. litigiul e scutit de taxa de timbru.
3. pe fond, adresa interna a minsterului nu-si produce efecte vis-a-vis de dvs. nu va e opozabila decat dupa ce va va fi comunicata oficial.
instanta va decide daca aceasta hotarare de guvern care stabileste prima de fidelitate/stabilitate va fi calificata ca lege speciala in sensul art. 49 al.3 din codul muncii, sau nu. adica daca aveti dreptul la prima respectiva sau nu.
litigiul are o singura cale de atac - recursul la curtea de apel.
4. sfatul meu este sa faceti cererea oficiala de la pct. 1 si apoi sa decideti daca aveti sanse sau nu.
succes
Răspuns la discuția alocatie pt cresterea copilului
vezi ca sunt cateva situatii care se asimileaza contractului de munca si se iau in calcul la stabilirea celor 12 luni. e vorba de perioada de studii universitare, de concediu de boala, somaj etc.
vezi oug 148/2005 modificata prin legea 7/07 si norma din august 06.
"art. 1(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.@ "
daca nu te incadrezi, ramane doar alocatia copilului.
Răspuns la discuția ROG RASPUNS URGENT
raspunsul e DA
"Guvernul României Hotărâre nr. 670/2007
din 28/06/2007,Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 448 din 02/07/2007
privind stabilirea primei de stabilitate pentru personalul contractual din unităţile sanitare
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 412 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Pentru asigurarea stabilităţii în sistemul sanitar, personalul din unităţile sanitare va beneficia, o dată pe an, în cursul trimestrului IV al anului, de o primă de stabilitate egală cu salariul de bază minim corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale din luna anterioară în care se face plata primei de stabilitate.
(2) Pentru personalul cu un singur nivel al salariului de bază, prima de stabilitate se va stabili la nivelul acestui salariu de bază.
Art. 2. - (1) Persoanele care au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 1 şi ale căror raporturi de muncă încetează sunt obligate să restituie suma necuvenită, calculată proporţional cu perioada nelucrată până la sfârşitul anului.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul în care personalului contractual i-a încetat contractul individual de muncă din motive neimputabile acestuia.
Bucureşti, 28 iunie 2007. Nr. 670. "
dupa cate se vede HG nu face nici o distinctie.
se refera doar la personalul sanitar angajat.
Răspuns la discuția CCC - vechime in specialitate
art. 33 din norma metodologica de aplicare a OUG 148/2005 prevede ca perioada in care se beneficiaza de indemnizatie se asimileaza stagiului de cotizare in sensul legii 19/2000. Norma de care vorbesc a fost publicata in MO 704 din august 2006 si are in vedere OUG nemodificata prin legea 7/07.
cat priveste vechimea in serviciu, nu s-a modificat inca norma de mai sus, asa cum ar fi trebuit, cf. legii, motiv pentru care ramane calea deschisa la interpretari.
principiul neretroactivitatii, la care fac apel angajatorii dvs. pentru a argumenta neaplicarea disp. art.18 al.7 din oug 148 modificata, este, dupa opinia mea, interpretat de domniile lor in mod gresit.
in cazul dvs. se pune problema aplicarii imediate a legii noi, iar nu a retroactivitatii deoarece dvs. urmariti aplicarea in acest moment a legii noi, 7/07, si calcularea sporului de vechime conform disp. in vigoare la acest moment.
este, evident, loc de interpretare, din pacate.
partea buna ar putea fi ca, de cele mai multe ori, institutiile publice nu-si angajeaza avocati si, in consecinta, in caz ca pierdeti, sansele sa platiti cheltuieli de judecata sunt mici. Iar taxele sunt 0 in contencios.
verificati si incidenta legii statului functionarului public.