avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Activitate io@navmar.eu

Activitate io@navmar.eu

Multumesc pentru raspuns. Ma intreb daca exista vreo posibilitate legala de a formula in antecontractele de vanzare-cumparare o clauza care sa dea posibilitatea cumparatorului promitent sa perceapa daune-interese pentru neindeplinirea obligatiei de a face , respectiv de a semna contractul de vanzare in forma autentica la termenul asumat, chiar daca se prelungeste acest termen, pentru a face dovada mentinerii intentiei de cumparare a imobilului, de catre cumparatorul-promitent.
In calitate de cumparator promitent, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare imobil prin care se stabileste ca termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare in forma autentica data de 31.03.2021 , continand si urmatoarea clauza : "...promitentul-cumparator va avea dreptul la daune - interese (daune-cominatorii) datorate de la data de 31.03.2021 pana la momentul semnarii contractului in forma autentica , de 150 euro/luna de intarziere ..." . Prin act additional, termenul de incheiere a contractului de vanzare cumparare a fost prelungit pana la data de 31.12.2021 : ".Noi partile contractante, am stabilit ca termen final de incheiere a contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, cel mai tarziu la data de 31.12.2021 “ .... " In situatia in care termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare in forma autentica nu se respecta, promitentul-cumparator va avea dreptul la daune - interese (daune-cominatorii) datorate de la data de 31.12.2021 pana la momentul semnarii contractului in forma autentica , de 150 euro/luna de intarziere ..." . Contractul nu a fost semnat nici in prezent . Cumparatorul-promitent a dorit sa prelungeasca termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru a-I da posibilitate vanzatorului-promitent sa isi rezolve problemele si sa isi indeplineasca obligatia de vanzare a imobilului, intrucat si-a mentinut intentia de cumparare, dar nu a dorit sa renunte la sanctionarea promitentului vanzator cu daunele-interese datorate pentru neindeplinirea obligatiei de incheiere a contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, in suma de 150 euro/luna de intarziere , intrucat prin aceasta intarziere cumparatorul promitent a suferit mai multe prejudicii.
Care este perioada pentru care cumparatorul-promitent are dreptul sa solicite daune-interese ? Incepand cu 31.03.2021 conform prevederii initiale, sau incepand cu 31.12.2021, respectiv ultimul termen ?