avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Activitate ObeiMi

Activitate ObeiMi

Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Am vorbit si cu un notar care mi-a spus ca fara toti mostenitorii nu pot face nimic - la notar - si mi-a dat de inteles ca trebuie sa vorbesc cu un avocat. Inteleg ca asta ar fi singura solutie acum, sa merg la un avocat si direct la tribunal?

Am mai aflat intre timp dupa o discutie cu cineva de la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara din judetul respectiv, ca actul de proprietate dupa care am si eu o copie a fost declarat pierdut si nul si s-a solicitat eliberarea unui titlu nou de proprietate, de catre cine, nu stiu si nici ei nu mi-au putut spune. Adica trebuie sa obtin o copie dupa noul act, inca un drum pana in orasul resedinta de judet.
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Am reusit sa dau de unul dintre unchi, a ramas ca ne mai auzim la telefon.
Mi-ar fi de mare ajutor orice sugestie, ce sa le propun, in ce mod s-ar putea rezolva cel mai favorabil, etc asta prin prisma faptului ca nu le-am zis ca voi contesta vanzarea casei, vor avea o surpriza, posibil chiar sa incerc sa ma inteleg cu ei si sa cumpar de la ei casa, in cazul in care nu sunt pusi pe capatuiala si cer un pret absurd asa cum am auzit.

Sa le propun sa mergem toti la notar, sa le cer adresele doar pentru a fi citati de notar si sa ma ocup eu de tot (in cazul asta voi plati eu din buzunar toate impozitele restante pt casa si teren) in ideea ca in felul asta as putea obtine vreun avantaj?

Casa a fost vanduta inainte de moartea tatalui meu si el nu a stiut despre asta, adica in '97 (si tatal si bunicul au murit in '99), iar titlul de proprietate pentru terenul extravilan+intravilan e fost eliberat in '99, inteleg ca i-au vandut unchiului meu DOAR casa, fara terenul pe care e casa?

Edit: tocmai am vorbit mai in detaliu cu unul dintre unchi, cel mai usor de abordat si pe care l-am considerat mai rezonabil, n-am rezolvat nimic. Mi-a spus ca nu are niciun act, nu are chef de alergatura si de complicatii, daca am eu disponibilitatea sa rezolv totul, ea vine la notar si semneaza, dar doar cu atat se implica.

Desi am insistat nu a dorit sa-mi dea adresa, chiar s-a cam ferit dupa cum ma asteptam si zice ca nici nu a mai pastrat legatura cu celalalt unchi la care cica ar fi toate actele si nu stie nimic de el, de modalitati de contact sau altceva.

Pe scurt, sunt pe cont propriu. Vreo sugestie?
Răspuns la discuția Partaj casa
Cei doi soti erau impreuna la inceperea constructiei casei, locuiau impreuna cu chirie, fara a fi insa casatoriti. Strict la constructia casei, a contribuit financiar mai mult sotul pe numele caruia este casa, ulterior insa, au participat in mod egal la cheltuieli, la mobilarea casei, plata facturilor, etc.

Cui ramane casa inteleg ca e clar, sotului pe al carui nume este actul de proprietate, ma interesa mai mult partea de compensatii primite de cel de-al doilea sot. Acesta va trebui sa dovedeasca cu chitante sau cum (???) participarea la constructia/mobilarea/intretinerea casei? Intr-o familie de regula se fac la comun lucrurile astea si "la mica intelegere", nu la modul "asta-i chitanta mea, asta-i chitanta ta/caramizile astea le-am cumparat eu, tigla aia ai cumparat-o tu".

Sub ce forma mai exact va conta venitul celor doi soti in a dovedi participarea la cheltuielile casei?
Discuție Partaj casa
In cazul unei case a carei constructie a inceput inainte de casatorie, dar a fost finalizata si predata dupa casatorie, cum se face partajul?

Casa este trecuta doar pe numele unuia dintre soti.
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Si in cazul asta se va imparti in mod egal la 3, sau se tine in continuare cont de faptul ca tatalui meu i-ar fi revenit si o parte din mostenirea mamei lui bune?

Cu unchii mei cum sa procedez?
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Revin :)

Va multumesc pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat pana acum.

Intre timp am facut si un drum pana la Oltenita pentru a vorbi cu un avocat de-acolo (bunicii locuiau in jud Calarasi) caruia i-am explicat toata situatia si recomandarea a fost sa incerc sa-i contactez in primul rand pe cei doi frati ai tatalui meu, in felul acesta ar fi cel mai usor de rezolvat.

Dupa inca vreo 2 drumuri in localitatea bunicilor si nu stiu cate telefoane date, am reusit sa obtin doua numere de telefon ale unchilor mei, abia acum cateva zile am obtinut si cel de-al doilea numar si de aceea a revenit problema in actualitate.

La ultimul drum in localitatea bunicilor, cineva de la primarie mi-a spus ca ma poate ajuta cu un notar, in sensul ca ma poate pune in legatura cu el, asa ca acum am si notar si avocat :)

Tot atunci am aflat ca,,,casa despre care vorbeam, cea vanduta de bunici unuia dintre unchi, a fost construita de bunicul meu impreuna cu bunica vitrega si nu cu bunica mea buna, pe un alt teren decat cel pe care era prima casa, cea in care au locuit bunicul si bunica mea buna.

Inainte de a-i suna pe cei doi unchi, cum ma sfatuiti sa procedez? Ce sa le spun? De casa banuiesc ca nu se pune problema sa le spun ca intentionez sa contest actul de vanzare cumparare; sa-i chem la notar doar pt terenul extravilan? Si ulterior dupa rezolvarea problemei cu terenul, sa initiez cu avocatul si contestatia actului de vanzare a casei?

Cunoaste cineva legea prin care au fost retrocedate taranilor terenurile confiscate de comunisti? Tot nu m-am lamurit cum e cu terenul bunicii bune, daca apare pe acelasi act de proprietate care-i pe numele bunicului, adica in '90 cand au fost retrocedate terenurile agricole, sa fi fost inclus la comun pe acelasi act si terenul mostenit de bunic de la bunica mea? In cazul asta mai ramane valabil faptul ca tatal meu ar mosteni acei 3/8 din mostenirea bunicii bune, plus parte egala din mostenirea dupa bunic, sau se va imparti pur si simplu totul in mod egal la 3?
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Am fost azi la primarie, nu are rost sa povestesc tragi-comicul film, importanta e finalitatea; am asa:

- o copie dupa un titlu de proprietate, pe numele bunicului doar (numele bunicii nu apare pe el), pe acest titlu apare atat terenul intravilan pe care e casa cat si terenul agricol (parcela, lot, vecini...etc); nimic legat de casa propriu-zisa, doar terenul. Originalul, nu se stie unde e. Am verificat la Taxe si impozite, se pare ca a fost platit impozitul pe terenul agricol (nu si pe casa) pe 2007, chitanta e pe numele bunicului ???!!! cred ca a achitat insa un frate de-al bunicului, copiii in niciun caz.

- copie dupa certificatul de deces al bunicului; e copie eliberata de primarie, nu e pur si simplu un xerox.

- ni s-a confirmat "oficial" ca bunicii inainte de moarte au vandut casa unuia dintre copii (un unchi) cu clauza de ingrijire. Fiul in niciun caz nu a avut grija de bunici, iar pentru asta as putea aduce atat martori cat si eventual ceva palpabil. Bunica in ultimii ani de viata, a fost singura, nu avea nimeni grija de ea, ii dadeau de mancare vecinii pt ca ea nu-si permitea nici sa cumpere mancare si nici nu-si putea face, cand s-a imbolnavit tot vecinii au dus-o la spital, cand a murit primaria a adus-o acasa, a facut toate formalitatile si a ingropat-o, fara absolut nicio implicare din partea copiilor.

Are rost sa contest acel contract de vanzare cumparare? Mai ales ca acea casa a apartinut initial bunicului meu si primei lui sotii - mama tatalui meu - si presupun ca ar fi avut nevoie si de acordul tatalui meu pentru a vinde casa, ambii fiind mostenitorii primei sotii. Casa nu stiu pe numele cui era, daca pe numele ambilor bunici sau daca doar pe numele bunicului.

Terenul arabil pare ca merita efortul asa ca merg mai departe. La notar sau in instanta? Cum ma sfatuiti? Cum e mai ieftin, mai rapid? Sunt suficiente actele de mai sus plus eventual copie dupa certificatul de deces al celei de-a doua bunici? Si evident actele noastre personale.

PS: binilii invinge :D
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Dupa mai mult de 6 luni in care am amanat rezolvarea, problema revine in actualitate :)

Am tot asteptat un raspuns de la Primarie, in scris asa cum ar fi trebuit, evident nu l-am primit, iar telefonic nu vor sa ne dea niciun detaliu.
Le-am solicitat in scris eliberarea unor copii dupa certificatele de deces ale celor 3 bunici, dupa cele doua certificate de casatorie si o evidenta a tuturor proprietatilor bunicilor (casa si teren arabil).

Urmeaza marti sa merg iarasi la Primarie si mi-ar fi de mare folos daca as sti ce sa cer, cui si in ce ordine.

Am mai discutat cu cateva persoane care ar trebui sa fie in tema si nu prea corespund recomandarile, sau imi sunt mie neclare. Cineva mi-a spus ca Oficiul de Cadastru si publicitate imobiliara judetean ar trebui sa-mi elibereze un duplicat sau o evidenta a proprietatilor bunicilor, copii dupa certificatele de deces trebuie sa mi le elibereze primaria (starea civila) si sa insist in sensul asta la ei si cu aceste acte sa merg la notar. Primaria are si un Registru agricol, nu ei ar trebui sa-mi spuna macar informativ despre ce suprafata de teren e vorba, sa stiu daca merita efortul?

Un avocat caruia i-am adresat intrebarea, nu mi-a spus mai nimic concret referitor la problema, dar mi-a recomandat sa "semnam un contract" lucru care evident ca m-a facut reticent. Realizez foarte bine ca practic i-am cerut consultanta gratuita si-l inteleg ca "timpul costa bani".... dar sa ma inteleaga si pe mine ca pana nu inteleg si eu care-s pasii si alternativele nu am cum sa iau o decizie. In plus, daca e sa recurg la un avocat, presupun ca ar trebui sa fie unul din judetul respectiv, din orasul unde se afla Judecatoria si nu din Bucuresti.

O alta recomandare a fost sa deschid direct actiune in instanta.

Ca si neclaritati:

1. Cine-mi elibereaza pana la urma copii dupa certificatele de proprietate ale bunicilor sau o evidenta/adeverinta/dovada privind proprietatile bunicilor; ce exact sa cer: copie dupa actul de proprietate, sau un alt document doveditor?

2. Dat fiind faptul ca tatal meu a decedat si nu am facut inca succesiunea pentru el, putem face direct succesiunea bunici - nepoti, sau trebuie intai sa facem succesiunea pentru tatal meu?

3. Sansele sa ne intelegem sau sa-i gasim pe cei 2 frati vitregi ai tatalui meu sunt aproape nule, in cazul asta, pentru succesiune si pentru iesirea din indiviziune, sa ne adresam unui notar sau instantei? Cum e mai rapid, mai ieftin...?

4. Daca Primaria ne tot amana cu eliberea actelor necesare, putem deschide direct actiune in instanta fara a avea certificatele de deces si fara actele de proprietate ale bunicilor?

Oficiul de cadastru se afla in orasul Calarasi, Judecatoria nu sunt sigur unde este, notarul e in Oltenita, Primaria intr-o comuna iar satul bunicilor undeva la cativa km de comuna (si amandoua la cateva zeci de km de Calarasi/Oltenita) deci nu-i atat de usor sa ma incumet sa alerg bezmetic intre toate aceste institutii si sa intreb ce si cum.

Inainte de orice demers oficial care sa presupuna costuri semnificative (actiune in instanta, mers la notar pt succesiune....) evident ca trebuie sa stiu daca merita, daca aflu ca bunicii au vandut casa unuia dintre cei 2 frati vitregi (caz in care stiu ca nu prea se poate face nimic) si ca terenul ala arabil valoreaza 10 mil, pentru un teren de 3,3 mil cat mi-ar reveni mie nu-mi bat capul.

Orice recomandare e bine-venita
Va multumesc
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
Pai cam asta ar fi urmatorul pas propus, sa vorbim si cu un avocat, macar sa ne clarifice care ar fi pasii si optiunile, cine are ce obligatii....nu neaparat sa mergem la judecatorie.
Răspuns la discuția Intrebari succesiune
E un mare circ: am fost vineri in localitatea de resedinta, la Primarie, sunt total paraleli oamenii aia. Nici nu stiu care sunt pasii si ce trebuie facut si nici nu au cel mai mic interes sa ma ajute.

Le-am spus ca nu am niciun act de proprietate iar sansele sa obtin asa ceva sunt aproape zero si au dat-o cotita cand le-am cerut sa-mi dea ei o evidenta, o adeverinta, ceva orice, macar informal sa stiu cam despre ce ar fi vorba, sa vad daca merita tambalaul sau nu. Nici macar atat nu au putut verifica.

De la primarie, o doamna mi-a spus ca as putea apela direct la judecatorie si ca ei le vor cere formal (judecatoria primariei) o evidenta a proprietatilor, alta doamna mi-a spus ca la judecatorie nu ma pot adresa fara actele de proprietate.

Totodata mi s-a confirmat ca,,,casa a fost pusa in vanzare si ca s-ar putea ca unul dintre unchii mei sa aiba un contract de vanzare-cumparare de la unul dintre bunici, ceea ce banuiesc ca-mi anuleaza orice sanse in privinta casei.

Problema principala, ce pot face fara actele de proprietate, in cazul in care primaria nu-mi da nicio adeverinta/act oficial privind proprietatile bunicilor (mi s-a spus sa completez o cerere si urmeaza sa primesc un raspuns....)?