avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Activitate Enygma

Activitate Enygma

Buna ziua.

Am citit www.avocatnet.ro/content/for...
si inca 1 sau 2 astfel de discutii pe forum, dar as dori sa va intreb daca se poate plati salariul in valut in cazul meu.

Compania la care lucrez are sediul in Franta. In urma cu vreo 2 ani si-au deschis un sediu in Romania. In urma cu jumatate de an m-am angajat la ei iar actele si totul le am facute la sediul din Romania.

Salarul este negociat la contravaloare in lei a unei sume in euro si lunar sunt platit in contul meu in lei, contravaloare sumei intelese.

I-am intrebat de nenumarate ori de ce trebuie sa ma plateasca in RON, si nu pot sa o faca direct in Euro?
Procesul lor de plata este ceva de genul: In Franta se calculeaza suma in euro, se trimite in Romania; in Romania este convertita suma in RON si trimisa in contul meu (cu plata taxelor si impozitelor corespunzatoare).

Raspunsul lor a fost acela ca in Romania nu se pot face contracte cu plata in valuta, ci numai lei.

Interbarea mea este: Luand in considerare faptul ca e o companie internationala si ca din 2008 se pare ca companiile pot face plati in valuta, ce se poate face pentru ca eu sa primesc salariul direct in valuta in cont si sa nu mai pierd bani aiurea din devalorizarea leului?

Va multumesc.
Răspuns la discuția taxa de timbru? (partaj)
Am inteles acum ca de fapt ar fi vorba de 20% din diferenta dintre procentul pe care l`a cerut mama mea cand a inaintat procesul si valoarea implicita, de 50%. deci ar veni 20% din 20% din valoarea apartamentului.
Luni am inteles ca s-au intalnit avocatii ambelor parti cu judecatoarea si li s-a comunicat cum ca este vorba de 10 milioane. Daca fac calculele nu prea iese valoare evaluata a apartamentului, ci undeva la de vreo 2 ori mai putin, sau chiar 3 ori.

Mi se pare ciudat, insa am zis ca mai bine e de acord si daca se hotaraste ca i se da dreptate mamei mele, sa nu regrete mai tarziu ca nu a dat banii astia (pentru a se lua in seama cererile ei?)

Nu cunosc procedura, si cum am vazut in enuntul legii 146/1997... am dedus eu ca ar fi trebuit sa fie vorba de ceva genul... 2200 lei + 2% din valoarea apartamentului? adica mult mai mult.

Nu inteleg exact de unde au aparut procentele acelea.

Imi puteti spune daca este normal ceea ce se intampla? Este ok suma, prea mare/mica?
Răspuns la discuția taxa de timbru? (partaj)
Buna seara.
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Ideea este ca mama a angajat o avocata, insa se pare ca nu a fost cea mai buna alegere si deja s-a ajuns departe in proces. Nu mi se pare ca isi face treaba prea bine avocata respectiva, de fiecare data mama mea este neinformata si nu cred ca o reprezinta prea bine.
Am inteles cum ca nu ar fi adaugat anumite acte la inaintarea procesului si cand a intrebat`o mama a spus ceva de genul ca e o tactica si ca a facut asa ca sa nu depuna si tatal meu la randul sau. Era un exemplu.

V`am spus ca informatiile ajung la mine prin cadrul mamei mele care la cum o vad eu este foarte dezorientata. A trebuit sa se intereseze ea separat de diverse lucruri, avocata tratand`o in graba, lasand`o sa astepte pe hol la judecatorie, ea plecand... nemaiasteptand intrebari, cereri de lamurire, nimik.

In fine, nu asta era subiectul esential... Deci spuneti ca nu se poate ajunge prin nici un mod la o cerere de 20% din partea judecatoarei. Ati putea sa imi spuneti cam cat ar fi taxa de timbru pentru o suma de ~25.000 euro la care ar fi evaluat apartamentul, sau macar sa ma directionati spre un site cu aceste informatii concrete?

Multumesc inca o data pentru raspuns si astept poate mai este cineva cu mai multe detalii.
Răspuns la discuția taxa de timbru? (partaj)
Am uitat sa mentionez ca mama mea a avut martori drept cunostinte de familie apropiate si vecini. Tatal meu venind cu martori externi familiei noastre, din familia sa (var care nu a fost la noi in casa de 20 de ani) si inca un cunoscut care nici macar nu cunoaste situatia din familie, doar din spusele tatalui meu.

Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua.

Am mare nevoie urgenta de un sfat in privinta unui proces de partaj.

Parintii mei s-au divortat in urma cu aproximativ 2 ani din. Mama mea si cu mine am ramas in apartament, tatal mutandu-se cu ~5-6 ani in urma din apartament (neoficial).
Recent, mama mea a initiat un proces de partaj al apartamentului cerand un procent de proximativ 60-70% din valoarea lui, motivand ca tatal meu nu a mai contribuit la intretinerea si revizuirea apartementului si nici la impozitul anual, plus ca mama mea m-a avut pe mine in grija in lipsa lui.
Tatal meu a venit si el la randul lui dupa asta, in acelasi proces si a spus ca el vrea 70% din valoare, motivand ca apartamentul a fost cumparat cu un procent din bani veniti de la parintii lui.

Acum apartamentul a fost eveluat initial de catre un evaluator folosind, insa judecatoarea a cerut o reevaluare, motivand ca suma stabilita de catre evaluator este prea mica. S-a facut o reevaluare (de catre alt evaluator), insa suma stabilita acum este cu jumatate din suma stabilita de primul evaluator mai mare. (cu 50% mai mare).

In momentul curent judecatoarea a spus ca trebuie platita o "taxa de timbru" in valoare de 20% din suma evaluata (de catre al doilea evaluator) in termen de 3 zile ( Luni ).

Mama mea are de gand sa ii plateasca tatalui meu suma care se hotaraste ca i se atribuie si ea sa pastreze apartamentul, insa vestea cu cei 20% este coplesitoare.

P.S.: am inteles ca suma de 20% trebuie platita de ambele parti.

1. Spuneti`mi va rog daca este posibil asa ceva( in legatura cu suma de 20% ). Poate statul cere o suma exorbitanta precum asta pentru proces? Ce se poate face? Este o neintelegere, se poate evita sa ceva?

2. Mi s-a mai spus ca si la reevaluare, trebuia chemat evaluatorul initial sa isi justifice hotararea. Am inteles ca evaluatorul initial a lucrat cu norme oficiale, universale, deschise, pe cand al doilea evaluator a lucrat cu niste norme locale, inchise ( al doilea evaluator este din alt oras ).

3. Judecatoarea poate cere reevaluarea apartamentului, din proprie initiativa, fara a fi o parte licentiata/competenta in sensul cunoasterii valorii efective a apartamentului?

4. Daca ati putea sa imi spuneti ce sansa are mama mea in castigarea acestui proces? Mentionez ca eu sunt in an terminal iar in urma procesului de divort, ce s-a intamplat in timp ce eu eram minor, am ales sa raman cu mama mea.

Va rog scuzati-mi limbajul neinitiat, insa eu sunt la studii(in alta localitate) si va comunic ce mi-a spus mama mea care are procesul acasa.

Multumesc mult anticipat.