avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata salarii in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata salarii in valuta

Buna ziua.

Am citit www.avocatnet.ro/content/for...
si inca 1 sau 2 astfel de discutii pe forum, dar as dori sa va intreb daca se poate plati salariul in valut in cazul meu.

Compania la care lucrez are sediul in Franta. In urma cu vreo 2 ani si-au deschis un sediu in Romania. In urma cu jumatate de an m-am angajat la ei iar actele si totul le am facute la sediul din Romania.

Salarul este negociat la contravaloare in lei a unei sume in euro si lunar sunt platit in contul meu in lei, contravaloare sumei intelese.

I-am intrebat de nenumarate ori de ce trebuie sa ma plateasca in RON, si nu pot sa o faca direct in Euro?
Procesul lor de plata este ceva de genul: In Franta se calculeaza suma in euro, se trimite in Romania; in Romania este convertita suma in RON si trimisa in contul meu (cu plata taxelor si impozitelor corespunzatoare).

Raspunsul lor a fost acela ca in Romania nu se pot face contracte cu plata in valuta, ci numai lei.

Interbarea mea este: Luand in considerare faptul ca e o companie internationala si ca din 2008 se pare ca companiile pot face plati in valuta, ce se poate face pentru ca eu sa primesc salariul direct in valuta in cont si sa nu mai pierd bani aiurea din devalorizarea leului?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 15:30, 1 Iunie 2009
Din punctul meu de vedere se poate, dar trebuie facuta si expresia in lei, pentru ca impozitele si taxele se achita in lei.

Acest subiect s-a mai discutat in topicul :
www.avocatnet.ro/content/for...
Pentru faptul ca francezii au deschis aici un sediu permanent , atunci , in fapt , dinsii se comporta ca o persoana juridica romana, care are un raport de munca ( act. dependenta) cu un rezident. Ca urmare, eu nu vad posibila plata in valuta a salariului.
Sunt de acord,dara daca la angajare negociez salariul in euro.sa zicem 1000 euro.Din punctul meu de vedere nu mi se pare ilegal ca in contractul de munca sa precizez valoarea in euro , cu mentiunea ca plata salariului se va face in lei la cursul din data platii.
As zice ca e alt caz : acum eu am inteles ca se doreste incasarea sumelor cuvenite drept salariu in euro .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi emise de ue in ron cactusul cactusul Cum as putea inregistra bunurile (marfurile) achizitionate din UE in Ron? Pe factura scrie codul fiscal din tara respectiva (al reprezentantului firmei in ... (vezi toată discuția)
Are voie banca sa faca un cont in valuta automat - fara sa ma anunte? jansen jansen Buna ziua. Lucrez pentru o firma de peste granite care face platile in Euro. De curand am avut prima plata. Cand am mers la banca sa vad daca au venit ... (vezi toată discuția)
Calcul tva 5% ContSters79057 ContSters79057 Am facut un precontract de vanzare-cumparare in 2008 pentru un apartament cu pret total 41.085 euro TVA inclus, din care s-au achitat in avans, echivalentul in ... (vezi toată discuția)