Urmeaza sa cumpar un imobil in Romania prin credit ipotecar, la un pret negociat in euro la curs bnr. Vanzatorul este cetatean strain UE si doreste banii in contul deschis in euro in tara sa, nu in Romania, iar in cont sa primeasca exact suma in euro trecuta in contract.
1. Ca si cumparator, ce alternative am pentru a achita comisioane cat mai mici?
2. Banca poate transfera creditul luat in lei ... transfer international in cont euro al vanzatorului. La ce curs se vor converti banii trimisi de banca ( curs banca romaneasca, curs banca straina) ? Imi va percepe ca si cumparator un extra comision de transfer? Extra comision de schimb valutar?
3. Pt mine e mai favorabil sa imi deschid cont de euro si sa transfer din cont de euro romanesc ---transfer international in contul euro al vanzatorului? Ce extra comisioane sunt la transferurile internationale?
M-ar ajuta mult daca ma puteti ajuta cu raspunsuri.
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Intre băncile din UE comisioanele au scăzut considerabil; e suficient să studiați lista de comisioane a băncii dvs.
Însă: schimbul valutar se face la cursul băncii și nu la cursul BNR, ceea ce înseamnă că veți scoate din buzunar diferența pentru ca vânzătorul să-și primească suma integrală.
Una peste alta:
1. Veți deschide la banca creditoare un cont curent în Eur pe lângă cel în lei;
2. Suma din contul de Ron o veți converti în valută și o veți transfera în contul Eur.
3. Veți alimenta cu Eur contul de valută până la concurența sumei de plată + comisionul transfer extern.
4. Faceți plata externă
5. Închideți contul de valută.
Din ce știu, majoritatea băncilor române percep comisioane doar pentru punctul 4.