Solicitarea actualizarii actelor pentru redobandirea cetateniei romane - este legala sau ilegala?
Va rog sa permiteti unui basarabean solicitarea unei mici consultatii cu privire la procesul de redobandire a cetateniei romane de catre descendentii de gr. II a fostilor cetateni romani care inainte de 22.12.1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor.
In octombrie 2005 am depus la Consulatul Romaniei toate actele pentru redobandirea cetateniei romane. Detalii despre actele necesare de depus se pot gasi aici:
[ link extern ]
Toate actele depuse erau pefectate si valabile la zi. Cazierele judiciare obtinute din Rep.Moldova si Romania erau proaspete - deci valabile - cazier romanesc (6 luni) si moldovenesc (1 an). In acelasi set de acte a fost prezentata si declaratia cu pivire la mentinerea domiciului in strainatate.
In septembrie 2006 am fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea a III.
Dupa aceasta data am solicitat Directiei Cetatenie, Ministerul Justitiei din Romania informatii despre starea dosarului. Mi s-a comunicat in repetate randuri ca Legea cetateniei nu prevede termene clare de solutionare a cererilor de redobandire a cetateniei si ca la moment sunt prelucrate cererile de redobandire a cetateniei depuse in 2003.
Recent, in decembrie 2007, am depus o cerere de urgentare a procesului de redobandire a cetateniei romane. Directia Cetatenie mi-a raspuns ca in acest sens trebuie sa prezint:
- cazier judiciar din Romania actualizat;
- cazier judiciar din Rep.Moldova actualizat;
- declaratie legalizata (la notar sau consulat) din care sa rezulte mentinerea domiciliului in strainatate sau stabilirea domiciului in Romania.
Asa deci, survin cateva intrebari raspunsurile la care ma vor ajuta sa decid: sa dau in judecata Directia Cetatenie sau nu?!
Este oare indreptatita Directia Cetatenie sa-mi solicite actualizarea acestor acte si daca da in baza carui act, norma sau procedura o face? Perfectarea acestor acte ma va costa cca. 250 USD.
Ma intreb, ce este mai bine din punct de vedere a cheltuielilor materiale si morale:
- sa achit cca. 250 USD din buzunarul propriu pentru imperfectiunile legislative ale Romaniei, cat si activitatea extrem de lenta si ineficienta a Directiei Cetatenie, sau
- sa sa intentez un proces judiciar contra Ministerului Justitiei si implicit Directiei Cetatenie pentru tergiversarea solutionarii cererii de redobandire a cetateniei?
Asa deci, Va rog sa va exprimati opinia in cazul meu.
Cu respect si consideratiune,
Maryan